Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Week για τα Windows 8, τη θέση τους στην αγορά και το μέλλον τους, αναφερθήκαμε μέχρι στιγμής στην πορεία τους το τελευταίο τετράμηνο και το αν είναι ικανοποιητική για όλους, καθώς και στο θέμα των συσκευών που στηρίζονται στο νέο λειτουργικό (και συνεχίζει να υφίσταται). Είμαστε πεπεισμένοι ότι ελκυστικά tablet και laptop με Windows 8 "βρίσκονται στον ορίζοντα", τόσο επειδή οι Intel, ARM και nVidia "έχουν στα σκαριά" κατά πολύ ικανότερα υποσυστήματα από τα σημερινά, όσο και επειδή ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ήδη λειτουργεί και θα αποδώσει (κοινώς... θα οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα) πολύ περισσότερο από το Μάιο-Ιούνιο και μετά. Παραμένει, ωστόσο, ένα άλλο ζήτημα: το τί θα κάνουν εν τέλει οι συσκευές αυτές. Τί θα προσφέρουν στον επίδοξο καταναλωτή που θα τις προτιμήσει.
Και εκεί, στο θέμα δηλαδή των εφαρμογών σε Windows 8 που έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν οθόνες αφής, δυστυχώς υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή και όχι εύκολη.
Το πρόβλημα εστιάζεται σε πολλαπλά επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό του αριθμού των διαθέσιμων εφαρμογών: το Windows Store περιέχει τις μέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές κάτι λιγότερο από 55.000 εφαρμογές. Αυτές δεν ακούγονται λίγες, αρχικά, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι για iPad οι αντίστοιχες διαθέσιμες είναι περισσότερες από 250.000 πλέον, γίνεται κατανοητό ότι - αναλογικά - δεν είναι και πολλές ακριβώς. Προς υπεράσπιση των Windows 8, βέβαια, αυτά βρίσκονται στην αγορά 4 μήνες και όχι 4... χρόνια σχεδόν, όπως τα iPad. Από την άλλη, είναι ευκολότερο για έναν τυπικό προγραμματιστή που έχει εξοικειωθεί με τη δημιουργία εφαρμογών για Windows γενικώς, να δημιουργήσει μία εφαρμογή για Windows 8 παρά για iPad. Το σίγουρο είναι πως τόσο η Microsoft, όσο κι εμείς, περιμέναμε θερμότερη υποστήριξη από την προγραμματιστική κοινότητα, που σε γενικές γραμμές έχει πολύ καλή και μακροχρόνια σχέση με την αμερικανική εταιρεία.