O κολοσσός του Redmond είναι μία εταιρεία που διαλαλεί "όπου βρεθεί κι όπου σταθεί" πως δίνει μεγάλη σημασία στις ανάγκες και την γνώμη του κοινού που χρησιμοποιεί τα προϊόντα της, όμως πολλές επιλογές της σκιαγραφούν εικόνα τελείως διαφορετική. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα το χθεσινό με την υπηρεσία OneDrive, από μερικές απόψεις... αστείο μα σαφώς σοβαρό για την ασφάλεια των δεδομένων που οι χρήστες εμπιστεύονται στην λειτουργία αυτή των Windows και κατ' επέκταση στην Microsoft: η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε κυριολεκτικά "από την μία μέρα στην άλλη" πως το αποθηκευτικό μέσο όπου βρίσκονται τα δεδομένα που "συγχρονίζονται" με τον Δικτυακό χώρο του OneDrive πρέπει να είναι διαμορφωμένο κατά NTFS. Και μόνο. Και την μέρα που το αποφάσισε, το... επέβαλλε κιόλας!
Πράγματι: πολλοί χρήστες πριν από δύο εικοσιτετράωρα εκκινώντας τα Windows ήλθαν αντιμέτωποι με ένα μήνυμα που τούς ενημέρωνε πως το αποθηκευτικό μέσο που αξιοποιείται από το OneDrive δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται. Ο λόγος: η Microsoft... ανακάλυψε κατά λάθος (!) ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί χωρίς πρόβλημα και σε δίσκους διαμορφωμένους όχι μόνο κατά NTFS, αλλά και FAT32, exFAT ή ReFS - κάτι που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν και π.χ. εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή κάρτες μνήμης ως αποθηκευτικά μέσα για το OneDrive. O αμερικανικός κολοσσός, ωστόσο, θεωρεί πως μόνο με την χρήση του συστήματος αρχειοθέτησης NTFS μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και ακεραιότητα των δεδομένων κάθε χρήστη, οπότε... έτσι απλά απενεργοποίησε την υποστήριξη σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα αρχειοθέτησης. Χωρίς καμία προειδοποίηση και καμία ενημέρωση προς το κοινό, ώστε αυτό να εξετάσει τί επιλογές έχει για ομαλότερη μετάβαση αποκλειστικά στο NTFS.
Όσον αφορά στις συγκεκριμένες επιλογές, δε; Είναι πολύ λίγες. Ο χρήστης μπορεί να μετατρέψει το εκάστοτε αποθηκευτικό μέσο από FAT και FAT32 σε NTFS χωρίς να χάσει τα δεδομένα του, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα (και μη αναστρέψιμη). Αν το σύστημα αρχειοθέτησης δεν είναι FAT/FAT32 αλλά exFAT ή ReFS, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το format του αποθηκευτικού μέσου (ενέργεια που διαγράφει όλα τα δεδομένα που αυτό περιέχει) και επανασυγχρονισμός των δεδομένων από το OneDrive (ακόμη περισσότερο χρονοβόρο και με τον πρόσθετο κίνδυνο κάποια δεδομένα να μην έχουν συγχρονιστεί σωστά και να χαθούν). Για τους χρήστες, δε, φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης για το OneDrive (ώστε να μην καταλαμβάνει χώρο από την ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο των συσκευών αυτών), τα νέα είναι πολύ άσχημα: παρά το γεγονός ότι το προτεινόμενο σύστημα αρχειοθέτησης γι' αυτές, ακόμη κι από την Microsoft, είναι το exFAT, η χρήση τους δεν είναι πλέον εφικτή (ειδικά σε μεγάλες χωρητικότητες... όπου έχει και το μεγαλύτερο νόημα βέβαια!).
Όταν όλα έχουν ειπωθεί η Microsoft υποτίθεται πως προέβη σε αυτήν την κίνηση για το μακροπρόθεσμο συμφέρον των χρηστών (όσον αφορά στην ασφάλεια και ακεραιότητα των δεδομένων θεωρητικά) και πιθανώς το δικό της (καθώς το σύστημα NTFS είναι αυτό που κατ' εξοχήν χρησιμοποιείται στα Windows και όχι σε άλλα λειτουργικά συστήματα). Οι χρήστες με τεχνική γνώση, όμως, θα επιβεβαιώσουν πως το NTFS δεν θεωρείται καν ενδεδειγμένο σύστημα αρχειοθέτησης πλέον, όντας περίπου... 20 χρόνων και απαρχαιωμένο σε πολλά του στοιχεία σε σχέση με σύγχρονα άλλα συστήματα. Και, σε κάθε περίπτωση, με τον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός επέλεξε να διαχειριστεί το όλο θέμα ήταν για πολλοστή φορά αδικαιολόγητα κακός - ίσως ο χειρότερος δυνατός, για την ακρίβεια. Αν αυτό δεν προβληματίζει κανέναν στο Redmond, τότε σίγουρα θα πρέπει να προβληματίζει εμάς. Και το ένα γεγονός... και το άλλο.