Το εικοσιετράωρο που διανύουμε σηματοδοτεί μεν την γενική διάθεση της αναβάθμισης Creators Update των Windows 10 - όπως είχε υποσχεθεί τον Μάρτιο η Microsoft - σημαδοτοτεί όμως και κάτι άλλο: το τέλος της διαδρομής της πιθανότατα λιγότερο δημοφιλούς έκδοσης των Windows στην... ιστορία τους ολόκληρη. Αναφερόμαστε φυσικά στα Windows Vista, τα οποία συμπλήρωσαν ήδη 10 χρόνια άδοξης διαδρομής και σήμερα σταματούν κι επίσημα να υποστηρίζονται από τον αμερικανικό κολοσσό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα διατίθενται πια για τα Windows Vista όχι μόνο ενημερώσεις βελτιωτικές, αλλά ούτε και ασφαλείας, καθιστώντας τους Η/Υ που στηρίζονται σε αυτά ανυπεράσπιστους σε Δικτυακές απειλές.
Ευτυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της StatCounter, τον Μάρτιο του 2017 μόνο το 1 % των Η/Υ παγκοσμίως στηριζόταν πια σε Windows Vista (στην Ελλάδα το 2.45%), οπότε η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τόσο μεγάλο ποσοστό των χρηστών PC όσο επηρέασε π.χ. η αντίστοιχη του τέλους υποστήριξης των δημοφιλέστατων Windows XP τον Απρίλιο του 2014. Δεν είναι να... απορεί κανείς, βέβαια: τα Windows Vista είχαν ταραχώδη σε όλα τα επίπεδα διαδικασία ανάπτυξης, η απόδοσή τους η αρχική ήταν ευδιάκριτα χαμηλότερη από την αντίστοιχη των Windows XP στο ίδιο PC, το ανανεωμένο τους γραφικό περιβάλλον φαντεζί αλλά χωρίς λειτουργική αξία, η υποστήριξη περιφερειακών προβληματική.
Αποτέλεσμα: τόσο ο ειδικός Τύπος όσο και οι χρήστες αντιπάθησαν τα Windows Vista αμέσως και αυτή η κακή εικόνα - ενώ η κατάσταση με ενημερώσεις και Service Packs αργότερα βελτιώθηκε - εν τέλει δεν ανατράπηκε ποτέ. Ήταν η αποτυχία των Windows Vista, πάντως, αυτή που ανάγκασε την Microsoft να προχωρήσει γρήγορα στην ανάπτυξη των Windows 7, του πιθανώς δημοφιλέστερου λειτουργικού της ως τώρα (ακόμη και σήμερα κατέχει ποσοστό της τάξης του 40.5% των PC που στηρίζονται σε Windows). Εμείς πάντως θα τα θυμόμαστε πάντα με... τον τρόπο που αναφέρονταν στα Windows Vista πολλοί από τους πρώτους χρήστες τους ("Γουίντοουζ Σβήστα") και θ' αναγνωρίσουμε στην Microsoft πως έκτοτε είναι περισσότερο προσεκτική με τις εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων που προσφέρει. Άλλο πράγμα η συνειδητή επιλογή αλλαγής λειτουργίας ενός λειτουργικού (όπως αυτή που έγινε στα Windows 8), άλλο πράγμα ο κακογραμμένος κώδικας: τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.