Disney Plus και σε Σκανδιναβία, Βέλγιο, Πορτογαλία

Η Δικτυακή υπηρεσία επεκτείνεται σε πιο πολλές χώρες - τί συμβαίνει με την Ελλάδα;

Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει με διάφορους τρόπους την βιομηχανία του παραδοσιακού θεάματος, αύξησε ωστόσο θεαματικά την δημοτικότητα και την τακτική χρήση των Δικτυακών υπηρεσιών διανομής περιεχομένου όπως των Netflix ή Disney Plus. Καμία έκπληξη λοιπόν που η Disney θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο την συγκυρία επεκτείνοντας την παρουσία της νέας της υπηρεσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μέσα στο 2020 - και σήμερα προσθέτει εννέα ακόμη τέτοιες χώρες στον κατάλογο των υπαρχουσών.

Όλες αυτές οι χώρες υπάγονται στην Ευρώπη: πρόκειται για τις Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισλανδία, Γροιλανδία και Λουξεμβούργο. Το αρχικό πλάνο της Disney γι' αυτές προέβλεπε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Disney Plus εκεί το καλοκαίρι, όμως η καθυστέρηση δεν είναι μεγάλη, ενώ η διστακτική ή υπό ειδικές συνθήκες ακόμη λειτουργία πολλών σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου εν τέλει ευνόησε τον αμερικανικό κολοσσό.

Το ερώτημα στο μυαλό όλων όσων διαμένουν στην χώρα μας και θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν πρόσβαη στο περιεχόμενο του Disney Plus φυσικά είναι το... προφανές: "Πότε και στην Ελλάδα;". Η απάντηση δεν είναι απλή. Προκειμένου να έχει "σωστή" εμπορική παρουσία στην χώρα μας η υπηρεσία της Disney θα πρέπει να έχει φροντίσει και για την μεταγλώττιση ή/και τον υποτιτλισμό σημαντικού προσοστού του περιεχομένου της (αυτού που απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας κυρίως), κάτι που λογιστικά δεν είναι τόσο συμφέρον αυτήν την στιγμή αν σκεφτεί κανείς πως αφορά μόνο σε μια γλώσσα μόνο μίας χώρας. Αυτό είναι γεγονός.

Από την άλλη πλευρά η π.χ. πορτογαλική αγορά δεν είναι, σε μέγεθος καταναλωτικού κοινού τουλάχιστον, ιδιαίτερα μεγαλύτερη από την δική μας (έστω κι αν δεν τίθεται το θέμα της γλώσσας καθώς την μοιράζεται με την Βραζιλία). Υπάρχει λοιπόν περιθώριο και πιθανότητα η Ελλάδα να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών όπου λειτουργεί το Disney Plus, απλώς θα πρέπει να περιμένουμε να συμπεριληφθεί στο τρίτο ή έστω τέταρτο "κύμα" επέκτασης της Disney. Για το τρέχον έτος, πάντως, κάτι τέτοιο δείχνει από αβέβαιο έως απίθανο πάντως με τα παρόντα δεδομένα.

Το κόστος συνδρομής στο Disney Plus παραμένει αυτό των €6.99 μηνιαίως ή €69.99 σε ετήσια βάση. Η υπηρεσία της Disney προσφέρει και στην Ευρώπη περιεχόμενο σε ποιότητα εικόνας έως 4Κ/Dolby Vision και σε ποιότητα ήχου έως Dolby Atmos, υποστηρίζοντας παράλληλα όλες τις ευκολίες που ζητά πλέον ο καταναλωτής από πρόταση του είδους: χρήση από πολλαπλούς χρήστες ταυτόχρονα από έναν λογαριασμό, αποθήκευση ταινιών κι επεισοδίων σε συσκευές για θέαση δίχως Δικτυακή σύνδεση, ιστορικό χρήσης ανά προφίλ κλπ. Στο Disney Plus έχει πλέον πρόσβαση κανείς τόσο μέσα από Η/Υ και Apple TV, όσο και από τα ειδικά apps της υπηρεσίας για τηλεοράσεις βασισμένες σε λειτουργικό Android TV, LG WebOS ή Samsung Tizen.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ