iPhone 4: τα νέα στοιχεία

Τί αγαπήσαμε... αμέσως στο κινητό της Apple;

Διαφορά μεγάλη στην κάμερα που φιλοξενείται στο πίσω μέρος του iPhone 4, όμως. Η νέα είναι ανάλυσης 5 Megapixel και υποβοηθάται σημαντικά από το ειδικό LED flash, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η φωτογράφηση και κινηματογράφηση ακόμη και σε συνθήκες κακού φωτισμού. Οι φωτογραφίες συλλαμβάνονται σε ανάλυση έως και 2592x1944 pixels, ενώ τα videos καταγράφονται σε ανάλυση μέχρι 720p, με τον όλο μηχανισμό να υποστηρίζει αυτόματη εστίαση και τη ρύθμιση αρκετών παραμέτρων, προς τέρψη των εμπειρότερων χρηστών. Στις σχετικές επιλογές του menu χρήσης των καμερών, σε σχέση με αυτό που έχουν συνηθίσει οι μέχρι σήμερα χρήστες iPhone, η μοναδική διαφορά έγκειται στη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στις δύο κάμερες.

Όσον αφορά στις επιδόσεις των νέων καμερών: η ποιότητα των φωτογραφιών δεν αγγίζει μεν σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα μιας καλής ψηφιακής φωτογραφικής των 5 Megapixel - αφού ο "θόρυβος" και η έλλειψη βάθους στο φακό συνεχίζουν να υφίστανται - υπάρχει όμως σημαντική βελτίωση στην απόδοση των χρωμάτων και της αντίθεσης. Η καταγραφή video αρχείων σε ανάλυση 720p, από την άλλη, είναι από τις πιο ποιοτικές που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα σε συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Η αποθήκευση γίνεται σε αρχεία MPEG4 (μορφής .mov) και ο ρυθμός ανανέωσης των καρέ φτάνει στα 30 το δευτερόλεπτο, χωρίς ωστόσο να προσφέρονται κάποιες επιλογές παραμετροποίησης των παραπάνω στο χρήστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα video ανάλυσης 720p η Apple - στην... απέραντη σοφία της - δεν επέτρεψε να δημοσιεύονται στο YouTube στην αρχική τους ποιότητα, αλλά σε μειωμένη. Μετά από μικρή έρευνα, ωστόσο, ανακαλύψαμε μία άκρως ενδιαφέρουσα εφαρμογή με το όνομα 720pTube, η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω του App Store και... διορθώνει την πρωτοβουλία της Apple, προσφέροντας τη δυνατότητα που η τελευταία θεώρησε λογικό να στερήσει από τους κατόχους του κορυφαίου της κινητού. Όσον αφορά στην επεξεργασία video με το iPhone 4 αυτό καθ' αυτό, η μοναδική δυνατότητα που παρέχεται είναι της αποκοπής (trimming) και της επιλογής ενός συγκεκριμένου τμήματος - κάτι διόλου... τυχαίο φυσικά, αφού η Apple προσφέρει το εξαιρετικό iMovie στην τιμή των €3.99 μέσω του App Store.

Αυτά τα... ουκ ολίγα όσον αφορά το design, την οθόνη, τις κάμερες και τα υπόλοιπα τεχνικά του iPhone 4. Οι εντυπώσεις του Αθηνόραμα Digital από το νέο κινητό της Apple όσον αφορά στην καθημερινή χρήση, την αυτονομία του, την ποιότητα της λήψης σήματος - και φυσικά τη γενική μας βαθμολογία γι' αυτό - θα βρίσκονται στην παρουσίασή μας, αύριο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ