banner

Megapixel στα κινητά, αυτή η... πλάνη

Η... μαγεία του marketing στη φωτογράφηση με smartphones: παίρνουμε θέση

Με την κυκλοφορία στο εξωτερικό - και σε λίγες ημέρες και στη χώρα μας - ενός από τα κορυφαία smartphones στηριγμένα σε Android για το 2014, του HTC One M8, φαίνεται πως... επέστρεψε στο προσκήνιο και ένα θέμα συζήτησης που μόνο η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορούσε, τελικά, να θέσει: αυτό της φωτογράφησης μέσω smartphones και της ποιότητα που έχει πρακτικά νόημα να αναζητά ή/και να περιμένει από αυτά. Η HTC είχε βάλει ένα μεγάλο "στοίχημα" πέρυσι, "τολμώντας" να ενσωματώσει στο αρχικό One κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης μόλις 4 Megapixel, όταν ο ανταγωνισμός περνούσε στα 13 και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στα 20. Παρά τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Ultrapixel (όπως π.χ. τα καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλό φωτισμό), η εταιρεία "πλήρωσε" εμπορικά το τίμημα της γνώμης της, αφού "εισέπραξε" σφοδρή κριτική γι' αυτήν της την επιλογή. Δίκαια, ωστόσο, ή όχι;

Η φωτογράφηση με κινητά τηλέφωνα πέρασε από πάρα, πάρα πολλά στάδια ώστε να αποτελεί σοβαρό θέμα συζήτησης σήμερα. Αρχικά τα αποτελέσματά της ήταν απαράδεκτα, ακόμη και αν τα αντιπαρέβαλλε κανείς με αυτά εισαγωγικών ψηφιακών φωτογραφικών compact. Με το πέρασμα των ετών βελτιώθηκαν οι αισθητήρες, οι φακοί, το φλας, το ψηφιακό σύστημα επεξεργασίας και το software διαχείρισης των smartphones, σε βαθμό που να εξισωθούν με τις compact των 7-8 Megapixel όσον αφορά στην πλειοψηφία των "σεναρίων" χρήσης. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ξεκίνησε η ίδια... τρελή κούρσα των Megapixel που είχαμε ζήσει και στις ψηφιακές φωτογραφικές, με μία διαφορά: τα smartphones κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά στο πάχος τους και το συνολικό βάρος! Αποτέλεσμα; Ενώ βλέπαμε - και βλέπουμε - όλο και καλύτερες ψηφιακές φωτογραφικές "τσέπης" με περίπου το ίδιο μέγεθος και βάρος από χρονιά σε χρονιά, στην περίπτωση των smartphones ο καταναλωτής έχει καταλήξει να απαιτεί το εξής παράδοξο: τα κινητά αυτά καθ' αυτά να γίνονται όλο και λεπτότερα κι ελαφρύτερα, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρότερα και με καλύτερες κάμερες, και πάλι "από τη μία χρονιά στην άλλη"!

Καθώς η... φυσική θέτει και όρια όσον αφορά στο τί είναι κατασκευαστικά εφικτό και τί όχι, έχουμε πλέον καταλήξει να θεωρούμε τα smartphones με αισθητήρα των 20 Megapixel κάτι "πολύ καλό αλλά όχι πια εντυπωσιακό" - τη στιγμή, ωστόσο, που αυτά τα 20 Megapixel δεν σημαίνουν ότι το αποτέλεσμα της λήψης θα είναι πραγματικά τόσο καλό ή πως θα έχει οποιαδήποτε σχέση με π.χ. μίας DSLR των 20 Megapixel. Μια καλή φωτογραφία επηρεάζεται από τον αισθητήρα, ναι. Αλλά επίσης και από τον φακό (πανελάχιστα smartphones φέρουν φακό κλάσης ψηφιακής φωτογραφικής), και από το φλας (η "αχίλλειος πτέρνα" ακόμη και "φωτογραφικών" smartphones), και από το σύστημα ψηφιακής επεξεργασίας (που μπορεί εύκολα να κάνει λάθη στον υπολογισμό του φωτισμού και την εστίαση), και από το λογισμικό επεξεργασίας (που μπορεί πάρα πολύ εύκολα να υπεροξύνει ή να "χρωματίσει" λανθασμένα μία φωτογραφία).

Το να κρίνει, λοιπόν, οποιοσδήποτε ένα smartphone από τον αριθμό των Megapixel που μπορεί να αποδώσει ο αισθητήρας του, είναι το ίδιο λανθασμένη προσέγγιση με την αντίστοιχη που παρατηρούσαμε για χρόνια στην αγορά της ψηφιακής φωτογραφίας, η οποία - ευτυχώς - αντιλήφθηκε και... "ξεπέρασε" το συγκεκριμένο "σύμπλεγμα" σε βάθος χρόνου. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner