Sony Ericsson XPERIA X10

Πλήρες, μα... ελαφρώς νωρίς

Μπορεί το XPERIA X10 από άποψης hardware να είναι ισχυρότατο, η περίοδος όμως που προσφέρεται στην αγορά δεν είναι η καλύτερη δυνατή από άποψης software. Στην παρούσα φάση υποστηρίζεται πλήρως η 1.6 έκδοση του λειτουργικού της Google, του Android, η οποία ωστόσο παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις και ουσιαστικά περιορίζει τη συσκευή. Η έλευση της έκδοσης 2.1 του Android έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και έχει επιβεβαιωθεί ότι το Χ10 θα την υποστηρίζει πλήρως - το χρονικό αυτό σημείο είναι ωστόσο ακόμη μακριά και στο μεσοδιάστημα ανταγωνιστικές προτάσεις όχι μόνο θα έχουν καλύψει το έδαφος, αλλά θα έχουν πιθανώς προχωρήσει ήδη στο επόμενο βήμα(το iPhone 4G είναι προφανές παράδειγμα).

Οι σημαντικές αλλαγές που φέρνει στο προσκήνιο το XPERIA X10 είναι αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον χειρισμού: τα δύο συστήματα που ακούν στο όνομα Timescape και Mediascape. Το πρώτο αναλαμβάνει να συνδέσει τον κάτοχο της συσκευής με τους φίλους του μέσω των λογαριασμών σε Facebook, Twitter και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα - που ορίζονται από το χρήστη - το XPERIA X10 ανακτά δεδομένα από διάφορες υπηρεσίες και φέρνει όλα τα status updates των... φιλικών λογαριασμών στην κεντρική οθόνη σε μορφή "πλακιδίων", ενώ η αλληλεπίδραση με αυτά επιτυγχάνεται άμεσα και εύκολα. Το Mediascape, από την άλλη, αναλαμβάνει να προβάλλει με τρόπο περισσότερο κατανοητό τα αρχεία φωτογραφιών, μουσικής και video που βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή, ώστε ώστε ο χρήστης να τα αξιοποιεί εύκολα και γρήγορα ανά πάσα στιγμή.

Ως κινητό τηλέφωνο αυτό καθ' αυτό το XPERIA X10 πραγματοποιεί και δέχεται κλήσεις με πολύ καλή ποιότητα λήψης και απόδοσης του ήχου. Μια μικρή δυσκολία ίσως συναντήσουν όσοι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό άλλο smartphone με οθόνη αφής, αφού η καταχώρηση ενός γράμματος ή ενός αριθμού απαιτεί μεγαλύτερης διάρκειας πάτημα στην οθόνη. Πολύ καλά τα καταφέρνει πάντως το X10 στη σύλληψη φωτογραφιών και video, αφού η ποιότητα της εικόνας και στα δύο είναι υψηλή και ο "θόρυβος" εν πολλοίς απουσιάζει. Η μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση για τα φωτογραφικά στιγμιότυπα φτάνει τα 3264x2448 pixels, ενώ για τα videos φτάνει στα 800x400 pixels στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Η σχετικά περιορισμένη διαθέσιμη γκάμα εφαρμογών στο Android Market - σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει στη συσκευή η τρέχουσα έκδοση του λογισμικού - είναι, ομολογουμένως, πιθανοί λόγοι για να κάνει οποιοσδήποτε... δεύτερες σκέψεις σχετικά με το XPERIA X10. Αυτό παρά το γεγονός ότι, αναμφίβολα, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική συσκευή, η οποία μόνο καλύτερη μπορεί να γίνεται όσο περνά ο καιρός. Η περίοδος που αποφάσισε η Sony Ericsson να την διαθέσει στην αγορά όντως δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά ο ισχυρός επεξεργαστής, η πολύ καλή κάμερα, τα Mediascape και Timescape συνθέτουν ένα σύνολο που ξεχωρίζει ανάμεσα στις προτάσεις της αγοράς με λειτουργικό Android. Τι θα προτάξει ο ανταγωνισμός στα παραπάνω; Τους επόμενους μήνες, θα μάθουμε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ