Beyond: Two Souls

Κινηματογραφικό μεν, όχι για όλους δε

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η... Τέχνη "με ταυ κεφαλαίο" ήταν και παραμένει θέμα συζήτησης υπερβολικά περίπλοκο για το πλαίσιο ενός άρθρου, μία συγκεκριμένη παράμετρός του όμως αφορά ευθέως το κοινό της ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι: ο συνδυασμός δύο ή πιο πολλών Τεχνών για την ανάδειξη μίας, κατά κάποιο τρόπο, καινούργιας. Κάνοντας την παραδοχή πως τα video games είναι Τέχνη - γιατί... ναι, είναι - ο συνδυασμός κινηματογράφου και gaming φαινομενικά υπόσχεται πολλά. Ειδικά μάλιστα όταν συστήματα όπως το PlayStation3 προσφέρουν άφθονη ισχύ για πειραματισμό και απόδοση πειστικότερη ως προς την... "κινηματογραφικότητά" της απ' ότι στο παρελθόν. Η Quantic Dream είναι η εταιρεία που έχει εξερευνήσει περισσότερο από κάθε άλλη την προσέγγιση αυτή, ξεκινώντας από το The Nomad Soul το 1999 και καταλήγοντας στο Heavy Rain το 2010. Το νέο Beyond: Two Souls, αποκλειστικό στο PlayStation3, είναι η πλέον φιλόδοξη παραγωγή της μέχρι σήμερα. Είναι και το είδος του τίτλου που οφείλει να συμπεριλάβει κάθε κάτοχος PS3 στη συλλογή του;

Όπως έχουμε αναφέρει και στην πρώτη μας επαφή με το Beyond, πρωταγωνίστρια του τίτλου είναι μία νεαρή κοπέλα, την Jodie, η οποία από μικρό παιδί συνδέεται ψυχικά με τον Aiden: μία οντότητα αόρατη, άμορφη σαν καθαρή ενέργεια, η οποία όμως μπορεί να αλληλεπιδράσει άμεσα με το γύρω περιβάλλον της και μάλιστα με τρόπo ισχυρότατο. Η Jodie μεγαλώνει έτσι υπό την επίβλεψη ενός ειδικού επιστήμονα που προσπαθεί να αναλύσει (με ό,τι αυτό συνεπάγεται αργότερα) τη σχέση της με την αόρατη οντότητα και ο παίκτης παρακολουθεί το κορίτσι αυτό σε διάφορες φάσεις της ζωής του, όπου σημαντικά γεγονότα διαμορφώνουν το χαρακτήρα και τις επιθυμίες του.

Με το σενάριο να μην έχει προοδευτικό χαρακτήρα αλλά τη μορφή flashbacks, ο David Cage και η ομάδα του έχουν την ευκαιρία να εισάγουν με ελεγχόμενο τρόπο τον παίκτη στους μηχανισμούς του τίτλου. Αυτοί είναι ουσιαστικά δύο: η καθοδήγηση της Jodie σε τρισδιάστατο περιβάλλον με την κάμερα που καλύπτει τη δράση να μετακινείται "βολικά" και "έξυπνα" (συνήθως επιτυχημένα), αλλά και η καθοδήγηση του Aiden ώστε αυτός να επιτύχει μία σειρά από πράγματα αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον και άλλους χαρακτήρες. Προκειμένου να μην "προδώσουμε" μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Beyond, δεν θ' αναλύσουμε με ποιούς τρόπους ο Aiden μπορεί να βοηθήσει την Jodie και πώς η συνεργασία τους μπορεί να επιτύχει συγκεκριμένα πράγματα - θα πούμε, απλώς, πως έως το τέλος του τίτλου οι παίκτες θα έχουν περάσει από το... "απλό" στάδιο της επιστημονικής φαντασίας σε αυτό ενός υπερφυσικού θρίλερ. Ίσως και πέρα από αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ