Κι από Αύγουστο, χειμώνα

Και έτσι, με τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη (στην Ελλάδα ακόμη και η καλοκαιρινή ραστώνη διαρκεί λίγο παραπάνω!) "περνά στην ιστορία" και ένα από τα πλέον αδιάφορα καλοκαίρια των τελευταίων ετών όσον αφορά το gaming. Ένα Metal Gear Solid 4 και ένα Soul Calibur IV δεν αρκούν να "κρύψουν" την εμμονή της βιομηχανίας αυτής να περιστρέφεται σταθερά γύρω από το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη κάθε χρονιάς. Ό,τι κι αν λένε τα στελέχη των εταιρειών για "διασπορά των ΑΑΑ τίτλων μέσα στο έτος", πάλι περισσότερα από 300 games θα κυκλοφορήσουν μέσα στις 60 αυτές ημέρες, πάλι όλα σχεδόν τα πολυαναμενόμενα mega hits για εκείνο το διάστημα έχουν προγραμματιστεί να εμφανιστούν. Με άλλα λόγια, business as usual.

Υπάρχει όμως κάτι που αλλάζει σταθερά την τελευταία πενταετία, σε βαθμό που πλησιάζει να καθιερωθεί ως τάση πια: η από νωρίς έναρξη των... "εχθροπραξιών" ανάμεσα στους "μεγάλους μονομάχους" του χώρου, τη Sony, τη Microsoft και τη Nintendo. Από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (λόγω των εκθέσεων Ε3 και Games Convention) ανακοινώνουν αλλά και "επιτόπου" υλοποιούν τις κινήσεις τους για την εορταστική περίοδο των... Χριστουγέννων. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο μάθαμε από τα μέσα Αυγούστου για το νέο PSP, τις νέες "εκδόσεις" Xbox 360 και PS3 με ανανεωμένες τις χωρητικότητες των σκληρών δίσκων, για τα "πακέτα" των συστημάτων αυτών με συγκεκριμένα games, για τα περιφερειακά τους. Και μάλιστα "με το νι και με το σίγμα". Καμία σχέση με τις τακτικές... "απόκρυψης" και "αιφνιδιασμού" άλλων εποχών.

Φυσικά, η εορταστική περίοδος είναι πια υπερβολικά πολύτιμη για κάτι τέτοιο - και θα συμφωνήσουμε. Επίσης, είναι κατά πολύ καλύτερο και περισσότερο αποτελεσματικό εμπορικά, τόσο το κοινό να ξέρει από νωρίς τις επιλογές του, όσο και τα καταστήματα λιανικής να έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν αρτιότερα τις προωθητικές τους ενέργειες. Αλλά... γιατί να πούμε ψέματα; Η παρατεταμένη αυτή "προεορταστική περίοδος" των τεσσάρων μηνών, ακριβώς όπως και οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι, κάτι στερούν από το... "δράμα της σύγκρουσης", κάποιο σημαντικό συστατικό. Το θέαμα, ίσως. Λογικό; Ναι. Μας αρέσει; Όχι. Γιατί, όταν όλα έχουν ειπωθεί, τί είναι μία σύγκρουση "σώμα με σώμα", χωρίς έστω και μία πιθανότητα "αιφνιδιασμού" ή "ανατροπών";

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ