iPad Pro 13, δεκατρείς διαπιστώσεις

Μετά από έναν μήνα non-stop χρήσης, να τί αξίζει να γνωρίζει κανείς για το κορυφαίο tablet της Apple - και της αγοράς

To νεότερο, καλύτερο tablet της Apple για το 2024-2025, το iPad Pro που βασίζεται στον επεξεργαστή M4, κυκλοφορεί εδώ και έναν μήνα περίπου στην ελληνική αγορά και ο γράφων έχει περάσει σε αυτό το διάστημα πολλές ώρες με την έκδοση των 13 ιντσών καθημερινά. Αντί για μία παραδοσιακού τύπου αξιολόγηση, ωστόσο, αποφασίσαμε να να παραθέσουμε μία σειρά από διαπιστώσεις πρακτικές που απαντούν και σε πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από την κατεύθυνση που θ' ακολουθεί η Apple σε αυτήν την προϊοντική κατηγορία μελλοντικά. Για να τις δούμε μία-μία, λοιπόν!

Πρώτη εντύπωση: σχεδόν... μαγεία
Μπορεί να πει κανείς πολλά για την Apple, αλλά η εταιρεία ξέρει πώς να δημιουργεί εξαιρετικά ικανοποιητική πρώτη εντύπωση για τα προϊόντα της - στην περίπτωση του νέου iPad Pro ακόμη και... μαγική, όπως θα έλεγε ο Steve Jobs. Και τα πιο πρόσφατα μοντέλα Galaxy Tab της Samsung είναι, εντυπωσιακά, για παράδειγμα, αλλά δεν αποπνέουν αυτήν την απροσδιόριστη αίσθηση του απολύτως premium: είναι καλοσχεδιασμένα και καλοκατασκευασμένα, αλλά... ως εκεί. Συγκριτικά με αυτά το iPad Pro 13 είναι δημιουργημένο με τόση προσοχή στην λεπτομέρεια, που αληθινά πλησιάζει στο επίπεδο του... έργου τέχνης - για τα δεδομένα ενός τεχνολογικού προϊόντος μαζικής παραγωγής και πάντοτε με δεδομένο ότι θα παραβλέψει κανείς την ακαλαίσθητη προεξοχή της κύριας κάμερας, βέβαια!

Απίθανα λεπτό, τουλάχιστον... στην αρχή
Τις πρώτες μέρες είναι δύσκολο να συμβιβάσει κανείς στο μυαλό του το γεγονός ότι το ισχυρότερο tablet στον κόσμο αυτήν την στιγμή είναι και το λεπτότερο: το iPad Pro 13 κυριολεκτικά... δεν θα έπρεπε να είναι τόσο, μα τόσο λεπτό! Αμέσως μόλις τού "φορέσει" ωστόσο κανείς προστατευτική θήκη - και ο πιο πολύς κόσμος θα το κάνει, καθώς είναι ανυπόφορος ο απροσδιόριστος φόβος πως το tablet θα γλυστρίσει από τα δάκτυλά του και θα πέσει κάτω - η "μαγεία" του υπέρλεπτου εξαφανίζεται: η συσκευή γίνεται κατά τι παχύτερη και, ξαφνικά, είναι άλλο ένα iPad Pro. Παραμένει ελαφρύτερο, αλλά αποπνέει πια την ίδια αίσθηση με τα παρελθόντα μοντέλα. Όσο κράτησε ο ενθουσιασμός, κράτησε!

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά, στην αίσθηση πραγματικού laptop
Μία διαπίστωση άμεσα σχετική με την προηγούμενη: είναι απολύτως σαφές πως αυτό που κατά βάση επεδίωξε να πετύχει η Apple κάνοντας τόσο, μα τόσο λεπτό το νέο iPad Pro είναι να το προωθήσει και ως... μισό laptop, κατά μία έννοια. Πράγματι, όταν το τοποθετήσει κανείς μέσα στο νέο Apple Magic Keyboard και τα διπλώσει και τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα είναι μία υβριδική συσκευή τόσο λεπτή κι ελαφριά, όσο ένα τυπικό μοντέλο MacBook. Αυτό, φυσικά, οδηγεί στην εσφαλμένη εντύπωση ή ελπίδα πως αυτός ο συνδυασμός iPad/πληκτρολογίου κάποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην θέση ενός laptop, κάτι που όμως η Apple - μην δίνοντας στο iPad Pro πρόσβαση στο macOS - δεν έχει καμία πρόθεση να προσφέρει. 'Αδικο!

Οθόνη που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη
Τελικά αποδεικνύεται πως ούτε η Apple, ούτε οι πρώτοι τεχνικοί αξιολόγησης υπερέβαλλαν όσον αφορά στην οθόνη τεχνολογίας Tandem OLED του νέου iPad Pro: είναι απλά η καλύτερη που υπάρχει και σίγουρα η καλύτερη που ο γράφων έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε οποιοδήποτε είδος συσκευής. Η άψογη απόδοση του μαύρου και η υψηλή φωτεινότητα μαζί προσφέρουν το είδος της απεικόνισης που εντυπωσιάζει με την αντίθεση και τα ζωηρά της χρώματα ακόμη και μετά από μέρες... ασταμάτητης χρήσης. Η ανανέωσης οθόνης Pro Motion λειτουργεί τόσο καλά όσο πάντοτε, αλλά σε συνδυασμό με την τεχνολογία Tandem OLED καθιστά την θέαση περιεχομένου ακόμη πιο άνετη, με τα κείμενα π.χ. σε websites ή μορφής PDF να είναι περισσότερο ευανάγνωστα από ποτέ. Η οθόνη αυτή βρίσκεται τόσο κοντά στο τέλειο που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πώς η Apple - ή οποιοσδήποτε άλλος - θα είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερη τα προσεχή χρόνια. Ναι, είναι όντως τόσο καλή!

Οθόνη αρκετά φωτεινή για χρήση παντού
Οι φίλοι της ποιοτικής απεικόνισης μπορούν να... φλυαρούν όλη μέρα για το πόσο απίθανα υψηλή είναι η αντίθεση και πόσο καλά τα χρώματα της οθόνης Tandem OLED των νέων iPad Pro, μα πολλοί καταναλωτές θα την απολαύσουν για έναν λόγο που δεν έχει σχέση με όλα αυτά: τα συγκεκριμένα iPad Pro είναι τα πρώτα που μπορούν αληθινά, άνετα, σωστά να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Τα 1000 nits σταθερής φωτεινότητας - τόσο σε απόδοση HDR όσο και SDR - σε συνδυασμό με την απόλυτη απόδοση του μαύρου αλλάζει τα δεδομένα στην χρήση φορητών συσκευών αυτού του τύπου. Όποιος την δει "εκεί έξω", θα καταλάβει γιατί... μαζεύουμε ήδη λεφτά για το πρώτο μοντέλο MacBook Pro που θα φέρει οθόνη Tandem OLED (γιατί σίγουρα θα είναι πολλά και όχι νωρίτερα από το 2026).

Διαφορά ανάμεσα σε OLED και MiniLED; Όχι όση νομίζεις.
Έχοντας βέβαια πει όλα τα παραπάνω για την οθόνη τεχνολογίας Tandem OLED του νέου iPad Pro, οφείλουμε να σημειώσουμε πως θα πρέπει να την αντιπαραβάλλει κανείς δίπλα-δίπλα με την τεχνολογίας MiniLED των προηγούμενων δύο iPad Pro για να καταλάβει πόσο σημαντικό βήμα μπροστά είναι η πρώτη. Δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς διαφορετικά γιατί η οθόνη MiniLED των iPad Pro βασισμένων σε επεξεργαστές M1/M2 ήταν ήδη πάρα πολύ καλή (εμφάνιζε αδυναμίες λόγω του τοπικού υποφωτισμού μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σενάρια χρήσης). Για οποιονδήποτε άλλον, η μετάβαση σε ένα iPad Pro με επεξεργαστή Μ4 θα είναι πολύ μεγάλη αναβάθμιση λόγω της οθόνης Tandem OLED, οι κάτοχοι iPad Pro με M1/M2 όμως καλά θα κάνουν να δουν το πρώτο από κοντά πριν αποφασίσουν: ανάλογα με το τί κάνουν συνήθως με τα ήδη υπάρχοντα tablet τους, ίσως η οθόνη Tandem OLED από μόνη της να μην είναι λόγος αγοράς του νέου μοντέλου.

Μεγάλη επεξεργαστική δύναμη, μόνο που... δεν φαίνεται
Μιλώντας για τα M1/M2 iPad Pro, είναι δύσκολο να διακρίνει οποιοσδήποτε διαφορές ανάμεσα στην απόδοσή τους και την απόδοση του νέου iPad Pro με τον M4. Δεν μιλάμε για... σκορ μετροπρογραμμάτων - εκεί το νεότερο μοντέλο είναι σαφέστατα ταχύτερο - αλλά την συνολική αίσθηση που αυτό αποπνέει στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης. Ο γράφων χρησιμοποιούσε το iPad Pro με τον Μ1 από την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του το 2021 και κυριολεκτικά ούτε μία φορά δεν διέκρινε πως αυτό... δυσκολεύτηκε σε ο,τιδήποτε στο μεσοδιάστημα (με εξαίρεση ορισμένα μοντέρνα και πολύ απαιτητικά games). Αλλά μετά από πρακτικές δοκιμές με τα DaVinci Resolve, Affinity Photo, Adobe Lightroom, Microsoft 365 και τις εφαρμογές iWork της ίδιας της Apple, ναι, διέκρινε σε διάφορες φάσεις την ταχύτητα του νεότερου μοντέλου με σαφήνεια. Αλλά ήταν λίγες αυτές οι φορές και σίγουρα όχι αρκετές για να ξοδέψει κανείς €1500 γι' αυτές. Όσοι αξιοποιούν επαγγελματικά εφαρμογές επεξεργασίας video ή 3D ίσως διαφωνούν, μα είναι το iPad - οποιοδήποτε iPad - η κατάλληλη συσκευή για εφαρμογές που απαιτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας κι επεξεργαστική δύναμη είναι διαθέσιμη, καθημερινά;

Όμως mobile games κυριολεκτικά... σε άλλο επίπεδο
Στα πιο πολλά σενάρια χρήσης η επεξεργαστική δύναμη του νέου iPad Pro δεν διακρίνεται εύκολα, τα games όμως είναι η εξαίρεση σε αυτό. Όχι, όχι λόγω εξελιγμένων τεχνικών στα γραφικά όπως π.χ. το raytracing, καθώς ενδιαφέρουσες δείχνουν αυτές, αλλά δεν "κάνουν διαφορά" πρακτική εν τέλει. Όχι, αυτήν που κάνει την διαφορά είναι και πάλι η οθόνη Tandem OLED που καθιστά "χάρμα οφθαλμών" όλα τα games όταν λειτουργούν σε αυτήν: χάρις στην άψογη απόδοση του μαύρου και την απίθανη αντίθεση, ο παίκτης κυριολεκτικά θα διακρίνει... για πρώτη φορά αμέτρητες λεπτομέρειες σε τίτλους όπως τα Hades ή Diablo Immortal. Η πρόσθετη επεξεργαστική δύναμη του Μ4 στην πράξη απλώς επιτρέπει να παίζεται ομαλά οποιοσδήποτε απαιτητικός τίτλος στο maximum της λεπτομέρειας γραφικών του. Games όπως τα Genshin Impact ή Call of Duty Mobile μπορεί να τα απολαύσει κανείς επιτέλους στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (όσα αποδίδει και η οθόνη του iPad Pro) χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα απεικόνισης. Συνδέοντας κανείς το νέο iPad Pro με μεγάλη οθόνη και ασύρματο χειριστήριο, δε, στην πράξη δημιουργεί άνετα και ένα... φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης που δεν απέχει και τόσο από ένα PlayStation ή ένα Xbox!

Εξαιρετική αυτονομία... με εξαίρεση στα games
Σχεδόν όλα τα μοντέλα iPad προσέφεραν πάντοτε πάνω από 10 ώρες χρήσης με μία φόρτιση, καμία έκπληξη λοιπόν που το νέο iPad Pro προσφέρει το ίδιο παρά την φωτεινότατη οθόνη του (οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας του M4 και η άψογη συνεργασία του με το iPadOS σαφώς συνεισφέρουν σε αυτό). Σε όλη την περίοδο δοκιμής του iPad Pro 13, κατά την οποία το χρησιμοποίησε περισσότερο απαιτητικά απ' ότι θα έκανε κάποιος σε "τυπική χρήση", ο γράφων απέσπασε σε πολλαπλές περιπτώσεις πάνω από 12 ώρες αυτονομίας - πιο πολλές, ρεαλιστικά, απ' όσες θα χρειαστεί να βρεθεί κανείς μακριά από πρίζα με ένα tablet. Όλα αυτά με μία εξαίρεση: τα games. Αυτά καταναλώνουν ενέργεια πάρα, μα πάρα πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι οι άλλες χρήσεις του νέου iPad Pro - π.χ. Web browsing, social media, e-mail, Netflix/Disney Plus κλπ. - και πολλοί καταναλωτές θα διαπιστώσουν πως εκείνες οι 12 ώρες γίνονται συνήθως 6 ή 7. Είναι βέβαια οι διπλάσιες απ' όσες μπορεί να περιμένει κανείς π.χ. από ένα Steam Deck OLED, αλλά και πάλι...

Η αργή φόρτιση παραμένει πρόβλημα
Αν και η μεγάλη αυτονομία του νέου iPad Pro διευκολύνει φυσικά την όλη κατάσταση, δεν μπορεί να μην "χρεώσει" κανείς στην Apple το πόσο αργά συνεχίζει να φορτίζεται και αυτό το μοντέλο. Αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μία από τις ακριβότερες συσκευές του είδους - και μάλιστα... "Pro", αν αυτό σημαίνει βέβαια ο,τιδήποτε στην πράξη - το μέγιστο των 35 Watt ενσύρματης φόρτισης που μπορεί να διαχειριστεί είναι απαράδεκτο με τα δεδομένα του 2024. Ακόμη και φθηνά smartphones υποστηρίζουν ταχύτερη φόρτιση από αυτήν. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετά ντροπιαστικό από μόνο του, το καλώδιο που προσφέρει η Apple στην συσκευασία του προϊόντος - εννοείται όχι πια φορτιστή - είναι προδιαγραφών USB 2.0 και ανίκανο να ξεπεράσει τα... 15 Watt φόρτισης, πόσο μάλλον τα 35. Στην πράξη το νέο iPad Pro 13 χρειάζεται με τον φορτιστή και το καλώδιο της Apple σχεδόν 4 ώρες για να "πάει" από το 0% στο 100%, ενώ με σωστό καλώδιο USB-C PD και φορτιστή π.χ. των 60 Watt (και τα δύο στην πράξη επιβεβλημένα και κρυφό έξοδο) χρειάζεται 2.5 ώρες. Ντροπή, Apple. Απλά ντροπή.

Η κάμερα της πρόσοψης, απλά ΟΚ
Γνωρίζαμε πολύ πριν από την κυκλοφορία του νέου iPad Pro πως η κάμερα της πρόσοψης θα βρισκόταν αυτή τη φορά στην κάθετη πλευρά του, έτσι ώστε να διευκολύνει τις βιντεοκλήσεις με εικόνα οριζόντια - πολλοί, ωστόσο, ελπίζαμε πως, αφού τής πήρε που τής πήρε της Apple τόσο καιρό να κάνει αυτήν την αλλαγή, θα αξιοποιούσε και μία καλύτερη από αυτές του παρελθόντος. Αντιθέτως, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν του M2 iPad Pro, απλώς υποστηρίζει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες όπως οι FaceID και Center Stage. Η απόδοσή της είναι κατά τι καλύτερη σε κακό φωτισμό, αλλά μέχρι εκεί: ενώ η εικόνα που προσφέρει στις βιντεοκλήσεις είναι αποδεκτή, οι φωτογραφίες και το video που συλλαμβάνει είναι μετριότατου επιπέδου και σίγουρα όχι αντάξιες μιας πανάκριβης, κορυφαίας στην κατηγορία της συσκευής που φέρει τον χαρακτηρισμό "Pro".

Η κύρια κάμερα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ΟΚ
Για τον ίδιο λόγο - την κατηγορία premium του iPad Pro 13 και το υπολογίσιμο κόστος του - η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος του νέου μοντέλου είναι απαράδεκτη. Η Apple αφαίρεσε (!) τον υπερευρυγώνιο φακό από την όλη διάταξη, οπότε το νέο της tablet δεν μπορεί να συλλάβει video με δεδομένα "βάθους" (spatial video) για το Vision Pro, ενώ ο αισθητήρας του ευρυγώνιου παραμένει ο παλιός των 12 Megapixel που τα iPhone "έχουν αφήσει πίσω τους" από το 2022. Η κύρια κάμερα αποδίδει κάπως καλύτερα αποτελέσματα από τα αντίστοιχα των M1/M2 iPad Pro λόγω της βελτιωμένης επεξεργασίας του Μ4, όμως μία σημαντικά καλύτερη κάμερα δεν θεωρούμε πως ήταν πολύ να ζητήσουμε από το κορυφαίο tablet της αγοράς. Αυτό που παρατηρούν πολλοί σχολιάζοντας, το ότι δηλαδή "οι χρήστες tablet φωτογραφίζουν από λίγο έως καθόλου", δεν έχει σημασία: για την περίσταση που θα την χρειαστεί κανείς αυτήν την κάμερα, σε ένα iPad Pro δικαιούται να περιμένει πως έχει στην διάθεσή του μία ικανή τέτοια. Όχι μία "του σωρού".

Απάντηση, λοιπόν: αγοράζεις ή όχι;
Βάσει όλων των παραπάνω... εξαρτάται. Όχι, δεν είναι υπεκφυγή: εξαρτάται από το αν έχει ήδη κανείς ένα M1/M2 iPad Pro, εξαρτάται από το τί θέλει να κάνει με το καινούργιο μοντέλο, εξαρτάται από το αν και κατά πόσο θεωρεί ένα ακριβό τεχνολογικό προϊόν πολυτέλεια ή επένδυση. Γενικά μιλώντας, ωστόσο, παρ' εκτός κι αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κανείς το M4 iPad Pro επί τούτου για games ή για θέαση ψυχαγωγικού περιεχομένου, όχι, δεν αξίζει αγοράς. Είναι σχεδόν τραγελαφικά ισχυρότερο απ' όσο χρειάζεται για το 90% των υπόλοιπων σεναρίων χρήσης και είναι στην ουσία το software, όχι το hardware αυτό που περιορίζει τις δυνατότητές του. Με άλλα λόγια: το iPadOS. Από την στιγμή, δε, που δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε - ακόμη... - που μπορεί να κάνει το M4 iPad Pro αλλά δεν μπορεί να κάνει ένα M1/M2 iPad Pro, το μόνο που μένει ως σημαντικό διαφοροποιό στοιχείο είναι η υπέροχη, κορυφαία οθόνη του πρώτου. Αξίζει τα €1500 που ζητά η Apple; Αυτό το γνωρίζει ο καθένας για τον εαυτό του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ