Sony Ericsson XPERIA X10

Πλήρες, μα... ελαφρώς νωρίς

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €459,00

Εταιρία: Sony Ericsson
Διανομή: Sony Ericsson Greece

Η κατηγορία των λεγόμενων smartphones είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας αυτή τη στιγμή, καθώς οι ισορροπίες ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες συσκευών και λογισμικού είναι ευαίσθητες και ανατροπές μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή. Η Apple από τη μία πλευρά (με το iPhone και το λειτουργικό της) και η Google από την άλλη (με το Android και τις συσκευές συνεργαζόμενων κατασκευαστών), μέσα σε λίγους μήνες έχουν αλλάξει άρδην τους όρους του παιχνιδιού και κάθε νέα συσκευή που κάνει την εμφάνισή της θα πρέπει να έχει να επιδείξει κάτι το special αν θέλει να προσελκύσει την προσοχή του κοινού. Η Sony Ericsson ανέπτυσσε το XPERIA X10, ένα από τα σημαντικά κινητά της για το 2010, δύο χρόνια σχεδόν ακριβώς με στόχο να προσφέρει κάτι special - και είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε μερικές ημέρες χρήσης μαζί του για να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας.

Το XPERIA X10 είναι η πρώτη συσκευή της συγκεκριμένης εταιρείας που στηρίζεται στο Android - με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτί συνεπάγεται. Η απόφασή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο περιβάλλον χρήσης, αλλά και την πρόσθετη δυνατότητα του νέου Xperia να αξιοποιεί εφαρμογές που διατίθενται μέσα από το Android Market. Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής ξεχωρίζει σαφώς η 4 ιντσών οθόνη αφής, ανάλυσης 854x480 pixel, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής. Σημαντικός είναι ο ταχύτατος επεξεργαστής QSD8250 Snapdragon της Qualcomm, στο 1GHz (!), άφθονη η εσωτερική μνήμη του 1GB (που επεκτείνεται με χρήση microSD κάρτας), ευπρόσδεκτη και η κάμερα ανάλυσης 8 Megapixel, με δυνατότητα αυτόματης εστίασης και LED flash.

Παραμένοντας στο hardware και στη διαχείρισή του από το συγκεκριμένο κινητό, δεν είναι... όλα ρόδινα. Για παράδειγμα, περιθώριο για παράπονα αφήνει ο περιορισμένος χώρος στη μνήμη που αφήνει το σύστημα για εγκατάσταση εφαρμογών, η απουσία ραδιοφωνικού δέκτη αλλά και η απουσία δεύτερης κάμερας για βιντεοκλήσεις. Τα τελευταία δύο δεν αποτελούν πρόβλημα για όσους και όσες δεν ενδιαφέρονται γι' αυτά, θα περίμενε όμως κανείς να αντιληφθεί η SE ότι το Χ10 αρχικά θα το αγοράσει πολύς κόσμος που έχει τεχνικές γνώσεις και θα θέλει να εγκαταστήσει πολλές εφαρμογές. Ως έχει, αυτός ο κόσμος θα χρειαστεί να είναι... επιλεκτικός σχετικά με το ποιά extra προγράμματα θα εγκαταστήσει στο νέο του κινητό.

Από άποψης όγκου η συσκευή πλησιάζει στις διαστάσεις του HTC HD2 - όχι ευκαταφρόνητες - αλλά είναι ελαφρύτερη και, χάρις στο κυρτό σχήμα του πίσω τμήματος, "κάθεται" άνετα στο χέρι. Τα χρώματα αποδίδονται ικανοποιητικά στην οθόνη, ενώ η αίσθηση του χειρισμού με την αφή είναι πολύ καλή, αφού οι εντολές μεταφέρονται και εκτελούνται άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λόγω περιορισμών του hardware - με άλλα λόγια πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με κάποια αναβάθμιση λογισμικού - το XPERIA X10 δεν υποστηρίζει πολλαπλά σημεία πίεσης στην αφή (multitouch). Η αυξημένη φωτεινότητα πάντως της οθόνης βοηθά στην εύκολη ανάγνωση των στοιχείων της ακόμη και στο φως του ήλιου, προσφέρνοντας την ίσως καλύτερη απεικόνιση που έχουμε συναντήσει σε κινητό της Sony Ericsson.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ