banner

11η Σεπτεμβρίου και video games

Πώς επηρέασε τους τίτλους της τελευταίας δεκαετίας;

Τα επόμενα χρόνια, πάντως, η... "λογοκρισία" στα video games έγινε κοινός τόπος όσον αφορά στο συγκεκριμένο. Στο Metal Gear Solid 2 Sons of Liberty για το PS2, για παράδειγμα, αφαιρέθηκαν ολόκληρες σκηνές και πολλά background από την τελική σκηνή του τίτλου, που λαμβάνει χώρα στο Μανχάταν. Η Microsoft μετά το 2001 διατήρησε στο Flight Simulator τη δυνατότητα να πετά κανείς πάνω από πόλεις, αλλά όταν πλησιάζει με το αεροπλάνο του κτίρια, αυτά δεν ανατινάζονται ή γκρεμίζονται, απλώς διαλύεται σε... ευγενικά κομμάτια το αεροπλάνο. Αλλαγές έγιναν και σε τίτλους όπως τα Grand Theft Auto III και Shinobi. Για την ακρίβεια, τα video games έως και πολύ πρόσφατα απέφευγαν... όλη τη Νέα Υόρκη ως τοποθεσία για τα συμβάντα τους: το Crysis 2 του φετινού Μαρτίου ήταν το πρώτο ΑΑΑ video game που "τόλμησε" να το κάνει. Και το έκανε, ολοφάνερα, πολύ προσεκτικά.

Ως θέμα η 9/11 παραμένει, λοιπόν, εν πολλοίς ταμπού για τα video games - κάτι που θα θέλαμε να δούμε να αλλάζει κάποια στιγμή, αν μη τί άλλο για λόγους εξίσωσης με τις άλλες μορφές έκφρασης και ψυχαγωγίας. Ενδιαφέρον πάντως έχει η επίδραση στα games της όλης "εχθρικής στην τρομοκρατία" ατμόσφαιρας, η οποία καλλιεργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Πριν από το 2005, το μόνο video game δράσης - και δη shoot' em up πρώτου προσώπου - που είχε χρησιμοποιήσει τη Μέση Ανατολή ως σεναριακή τοποθεσία του και τους Ισλαμιστές ως αντιπάλους ήταν το SOCOM του PS2. Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, είδαμε το πασίγνωστο Battlefield 2 να κάνει για πρώτη φορά ακριβώς αυτό. Επακολούθησαν φυσικά τα Call of Duty Modern Warfare και πολλά άλλα: όλα shoot' em up όπου πρωταγωνιστούν ως επί το πλείστον αμερικανικές δυνάμεις, όλα σχεδόν games που διαδραματίζονται σε ρεαλιστικά πεδία μάχης και σύγχρονα πολεμικά μέσα. Αμφιβάλλουμε αν αυτή η τάση θα ήταν τόσο έντονη, αν δεν υπήρχε το πολιτικό και ιστορικό υπόβαθρο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και της εισβολής στο Ιράκ, όπως διαμορφώθηκε μετά την 9/11.

Τις προηγούμενες χρονιές, άλλωστε, είχαμε δει μια γενικότερη αύξηση στα πολεμικά FPS. Το πρώτο Call of Duty και o διάδοχός του είχαν επικεντρωθεί στα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζοντας το έδαφος για περισσότερο... "σημερινές" εκδοχές. Όλοι αυτοί οι τίτλοι σημείωσαν φυσικά μεγάλη έως απίστευτη εμπορική επιτυχία πρωτίστως στις ΗΠΑ, ίσως (και) επειδή σχετίζονταν με τον "πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία", χωρίς να αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα που τον προξένησε, δηλαδή την 11η Σεπτεμβρίου. Ένας μόνο τίτλος της κατηγορίας αυτής "τόλμησε" να διαπραγματευτεί τον πόλεμο των ΗΠΑ με τη Μέση Ανατολή ως αντικείμενο αυτό καθ' αυτό: λέγεται Six Days in Fallujah, φαινόταν κάπως ενδιαφέρων αλλά... δεν θα μάθουμε ποτέ αν όντως ήταν, καθώς η εκδότρια εταιρεία του, η Κonami, μετά από πιέσεις υπέκυψε και δεν τον κυκλοφόρησε ποτέ. Αν μη τί άλλο, πάντως, ευχόμαστε το πρώτο video game που θα κυκλοφορήσει ποτέ για την 11η Σεπτεμβρίου να είναι αξιόλογο και προσεγμένο: ότι θα "τ' ακούσει", έστω και από σχετικά ολιγάριθμους... καλοθελητές πια, είναι βέβαιο. Ας είναι, τουλάχιστον, άξιο ενασχόλησης!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner