banner

1 δις και... έπεται συνέχεια

Όλα είναι δρόμος... ακόμη και για τα mouse!

Πρόκειται αναμφίβολα για ορόσημο σημαντικό από μόνο του: σε τελική ανάλυση, η πώληση ενός δισεκατομυριοστού... ο,τιδήποτε στο χώρο της τεχνολογίας αποτελεί είδηση! Όταν, δε, το ορόσημο αυτό συμπίπτει χρονικά με ένα άλλο, ακόμη καλύτερα. Aυτή ακριβώς η χρονική σύμπτωση έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, όταν η Logitech ανακοίνωσε τη διάθεση του δισεκατομμυριοστού (!) της mouse στην παγκόσμια αγορά, όταν το ίδιο το δημοφιλέστερο περιφερειακό όλων των εποχών για PC, γιόρταζε τα τεσσερακοστά του γενέθλια. Επέτειος... "δύο σε ένα" με άλλα λόγια!

Ομολογουμένως, έχει... "κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι" από τη δεκαετία του 1960, όταν ένας κύριος ονόματι Douglas Engerbart, από το κέντρο ερευνών του πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ, επέδειξε για πρώτη φορά μία συσκευή ικανή να "μεταφράσει" κινήσεις του ανθρώπινου χεριού σε εντολές για Η/Υ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, στα οποία η πρόοδος ήταν μάλλον αργή, ώστε να φτάσουμε στο 1981, όταν τα mouse άρχισαν να παίρνουν έστω και υποτυπωδώς τη μορφή με την οποία τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Η Logitech πάντως, μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της την χρονιά εκείνη, παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο, το ιστορικό P4. Από εκείνο το σημείο και πέρα, τα πράγματα... επιταχύνθηκαν κατά πολύ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1984, η ελβετική εταιρεία παρουσιάζει το πρώτο ασύρματο mouse και το πρώτο trackball (που δεν είναι κάτι άλλο από ένα... mouse γυρισμένο ανάποδα!). Τον επόμενο χρόνο η Logitech παρουσιάζει το πρώτο mouse στην ιστορία κάτω από τα 100 δολάρια (!!), το οποίο μάλιστα δεν χρειάζεται πια ξέχωρη τροφοδοσία και φέρνει στο προσκήνιο το τρίτο πλήκτρο. Το 1987, άλλωστε, είναι η σειρά της εργονομικής σχεδίασης και του συνοδευτικού software να έλθουν στο προσκήνιο, παράγοντες που βοήθησαν πάρα πολύ στην εξάπλωση της δημοτικότητας του mouse κατά την πρώτη περίοδο εμφάνισης και χρήσης των Windows.

Από το 1990 και μετά, πάντως, είναι... ευδιάκριτα πια τα ίχνη της πρόσφατης ιστορίας και της πορείας του mouse ως προϊόντος. Το 1996 κάνει την εμφάνισή του η ροδέλας κύλισης (scroll wheel), την οποία σήμερα θεωρούμε μάλλον δεδομένη, το 1998 αξιοποιούνται οι θύρες USB για ακόμη πιο εύκολη διασύνδεση (μέσω των Windows 98), ενώ το 1999 η Logitech υιοθετεί τον νέο οπτικό μηχανισμό της Agilent, ο οποίος καθιστά μη απαραίτητα τα mousepads. Το 2001 η ελβετική εταιρεία συνδυάζει τον οπτικό αισθητήρα με την ασύρματη διασύνδεση, την οποία τα επόμενα χρόνια βελτιώνει (και) μέσω Bluetooth. Το 2004 σημειώνεται άλλωστε και το τελευταίο μεγάλο, από καθαρά τεχνολογικής άποψης, εξελικτικό άλμα στην κατηγορία με τη διάθεση από τη Logitech του πρώτου mouse με ανίχνευση laser.

Το 2005 έγινε ένα ακόμη βήμα προς την "ευφυϊα" των mouse, με μοντέλο της Logitech που περιείχε δικό του επεξεργαστή ώστε όχι μόνο να στέλνει προς τον Η/Υ, αλλά και να λαμβάνει πληροφορίες (ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πολύ περισσότερες και ενδιαφέρουσες λειτουργίες). Έκτοτε, οι extra δυνατότητες και χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών είναι στοιχεία που διακρίνουν υποκατηγορίες στην ευρύτερη κατηγορία των mouse: η ρύθμιση του κέντρου βάρους ή η δυνατότητα αλλαγής μπαταρίας επιτόπου, η δυνατότητα αλλαγής πλαισίων "κρατήματος", η δυνατότητα λειτουργίας "στον αέρα", η δυνατότητα άμεσης μετακίνησης σε μεγάλα έγγραφα είναι όλα ιδέες που συνέλαβε και υλοποίησε η Logitech για τους gamers, τους χρήστες Media Center PC ή απλώς τους απαιτητικούς οπαδούς των hi-end καταδεικτικών.

Από δω και πέρα, τί, λοιπόν; Περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υπάρχουν, προφανώς, και - επειδή η πραγματικότητα είναι πιο τολμηρή από τη φαντασία - δεν αποκλείουμε ποτέ ότι κάποια απίθανη τεχνολογία ενδέχεται να εμφανιστεί και να προσφέρει πραγματική "εναλλακτική" στo mouse και τη λειτουργία του. Ίσως, από την άλλη, το ίδιο το mouse να εξελιχθεί τόσο ή να συνδυαστεί με άλλες τεχνολογίες. Το σίγουρο είναι ένα: "ποντάρουμε" σε εταιρείες όπως η Logitech, αυτό που έκαναν τα τελευταία είκοσι χρόνια, να το κάνουν και τα επόμενα είκοσι. Να μην επαναπαυθούν και να αφουγκράζονται τις ανάγκες του κοινού, ώστε να τις καλύπτουν αποτελεσματικά. Mouse που λειτουργούν σε περιβάλλον... αντιβαρύτητας το 2030; Γιατί όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner