banner

Digital Revolution: έκθεση νοσταλγίας με γεύση από μέλλον

Η ψηφιακή επανάσταση στη μουσική, το σινεμά, τα games και... όχι μόνο, αλληλεπιδραστικά

Εκθέσεις σχετικές με τις Τέχνες φιλοξενούνται δεκάδες διαφορετικές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, όμως το κοινό που αγαπά τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους σε πλαίσιο καλλιτεχνικό έχει ομολογουμένως κάθε δικαίωμα για... γκρίνια: για τις δικές του προτιμήσεις, οι σχετικές εκθέσεις είναι από ολιγάριθμες έως πρακτικά ανύπαρκτες, ακόμη και στην Αθήνα. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φέτος το χειμώνα, πάντως, προσφέρει μετά από πολύ καιρό στο κοινό αυτό την ευκαιρία να απολαύσει μία έκθεση ακριβώς αυτού του είδους - και μάλιστα, σε ταιριαστά... ασυνήθιστο στυλ, μία έκθεση με τον έντονο διαδραστικό χαρακτήρα που ταιριάζει στην ψηφιακή τεχνολογία, αντί για τον απλώς παθητικά επιδεικτικό.

Η έκθεση ονομάζεται Digital Revolution και έχει ήδη φιλοξενηθεί τόσο στο πασίγνωστο Barbican του Λονδίνου - μουσείο που φιλοξένησε και την πρώτη έκθεση ειδικά για την ιστορία των video games, την περίφημη Game On, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - όσο και στο Tekniska της Στοκχόλμης με μεγάλη επιτυχία. Οι άνθρωποι που έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί καλλιτεχνικά την Digital Revolution έχουν έλθει με τις ομάδες τους εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Αθήνα για να "στήσουν" την έκθεση στους ειδικούς χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, προσβλέποντας σε αντίστοιχη επιτυχία. Tη συνεργασία αυτή, άλλωστε, το Ίδρυμα Ωνάση βλέπει ως ένα πρώτο βήμα, με ενδεχόμενο δεύτερο μία έκθεση διαφορετική (και πάλι θεματικά εστιασμένη στις νέες τεχνολογίες) το 2016-2017.


Η Digital Revolution επιχειρεί μία αναδρομή στους τρόπους με τους οποίους η λεγόμενη "ψηφιακή επανάσταση" - όπως ονομάστηκε το σύνολο των αλλαγών που έφερε η διάθεση προσωπικών υπολογιστών και άλλων ψηφιακών συσκευών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό - επηρέασε την σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση με οπτικοακουστικά και άλλα μέσα. H έκθεση ξεκινά λοιπόν εύλογα από τη δεκαετία του '70, όταν κυκλοφόρησαν ιστορικά προϊόντα όπως ο υπολογιστής Altair 8800 και games-θρύλοι όπως το Pong και το Space Invaders. To παρόν δίνουν αυτά και άλλα παραδείγματα πρωτοποριακών για την εποχή συσκευών και δημιουργιών, από το drum machine LM-1 και τον Speak and Spell Speech Synthesizer, μέχρι τους Atari ST και Commodore Amiga ή τα Nintendo SNES και Sony PlayStation.

Πρόκειται σαφέστατα για το πλέον... νοσταλγικά φορτισμένο τμήμα της έκθεσης για τους επισκέπτες των 35-40+ ετών, των οποίων η πρώτη επαφή με τους Η/Υ και την ηλεκτρονική διασκέδαση είναι πολύ πιθανό να έγινε με κάποιο από αυτά τα ιστορικής αξίας συστήματα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner