Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι ο εξοπλισμός για επαγγελματίες gamers έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία για χρόνια, οπότε η... πραγματική ερώτηση όσον αφορά στην αποκάλυψη τον Αύγουστο του DualSense Edge - του πρώτου χειριστηρίου επαγγελματικού χαρακτήρα της Sony για το PS5 - ήταν η προφανής: γιατί δεν είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία ένα τέτοιο προϊόν νωρίτερα; Τώρα που το νέο αυτό χειριστήριο βρίσκεται πλέον έναν μήνα μακριά από τα καταστήματα, η Sony είναι έτοιμη να απαντήσει σε αυτό και άλλες ερωτήσεις μας, προσφέροντάς μας την ευκαιρία πριν από λίγες μέρες να έλθουμε σε επαφή με το προϊόν στην τελική του μορφή. Η αξιολόγησή μας θα έλθει όταν διατεθεί τον Ιανουάριο, ποιές είναι ωστόσο οι πρώτες μας πρακτικές εντυπώσεις από την δοκιμαστική του αυτή χρήση;
Το design του DualSense Edge δεν είναι το... φαντεζί που υιοθετούν άλλα χειριστήρια γιατί, ως επίσημο προϊόν της Sony, ακολουθεί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του PS5 και των περιφερειακών του. Με την πρώτη ματιά δείχνει παρόμοιο με το υπάρχον DualSense, μα όταν το πιάσει κανείς παρατηρεί αμέσως ενδεικτικές διαφορές: η ποιότητα κατασκευής του παραμένει προσεγμένη, όμως έχουν προστεθεί στοιχεία που "προσδίδουν άλλον αέρα" στο Edge. Η ματ επιφάνεια που δεν γλιστρά στο εσωτερικό του κάτω μέρους του καθιστά το "κράτημα" του νέου χειριστηρίου σταθερότερο και τ' ανάγλυφα σύμβολα του PlayStation στην επιφάνεια αφής υποβοηθούν στην ακριβέστερη κατάδειξη. Τα πλήκτρα "σκανδάλες" φέρουν επίσης αντιολισθιτική επένδυση στις άκρες τους, ενώ και τα νέα πλήκτρα λειτουργιών κάτω από τους μοχλούς έχουν ραβδώσεις που διευκολύνουν την σταθερή πίεση.
Το DualSense Edge είναι κατά τι βαρύτερο από το παρόν DualSense και περισσότερο στιβαρό, κάτι που "εισπράττει" κανείς ακόμη και πριν αρχίσει να το χρησιμοποιεί σε games: η Sony επεδίωξε να προσφέρει κάτι που να αποπνέει την αίσθηση του premium και τα έχει εν πολλοίς καταφέρει (έστω και αν κάτι "χαρακτηριστικό" στον σχεδιασμό του Edge συγκριτικά με το αρχικό DS ίσως το αναδείκνυε ακόμη περισσότερο). Ο τρόπος, δε, με τον οποίο "ανοίγει" το χειριστήριο αυτό προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στους αντικαταστάσιμους μηχανισμούς των μοχλών φανερώνει πως έχει μελετηθεί πάρα πολύ η κατασκευή του σε όλα τα επίπεδα.
Το γεγονός αυτό διαφαίνεται και από το καθόλου μικρό κατόρθωμα της Sony να προσφέρει όλες αυτές τις πρόσθετες δυνατότητες - πολλές από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που συγκεκριμένα τμήματα του παρόντος DualSense συνεργάζονται το ένα με το άλλο - χωρίς να... αυξηθεί καθόλου ο όγκος του νέου μοντέλου! Πράγματι, τα δύο χειριστήρια έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, κάτι σαφώς θετικό για όσους θα χρησιμοποιούν και τα δύο παράλληλα, καθώς και για όσους έχουν αγοράσει και αξιοποιούν την βάση φόρτισης χειριστηρίων της Sony (με την οποία το DualSense είναι απολύτως συμβατό).
Η αίσθηση premium που έχει επιδιώξει να προσφέρει η Sony με το νέο της χειριστήριο αντικαθρεπτίζεται και στα συνοδευτικά που περιλαμβάνει στην συσκευασία του. Η θήκη μεταφοράς είναι καλοσχεδιασμένη και εύχρηστη, φιλοξενώντας όλα τα αξεσουάρ με τρόπο ασφαλή και εύκολα προσβάσιμο. Το καλώδιο USB-C έχει δική του ξεχωριστή θέση στην θήκη, αλλά και μήκος 2.8 μέτρων που επιτρέπει την άνετη χρήση του σε απόσταση από την τηλεόραση ενόσω το χειριστήριο παραμένει συνδεδεμένο με το PS5 και φορτίζει. Μιλώντας, δε, για φόρτιση, η θήκη μεταφοράς επιτρέπει την σύνδεση του DualSense Edge με φορτιστή ενόσω παραμένει είναι τοποθετημένο μέσα σε αυτήν, έτσι ώστε το προϊόν απλώς αποσυνδέοντας το καλώδιο να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να μεταφερθεί οποουδήποτε. Καθόλου άσχημα!
Ίσως φαντάζει... περίεργο αν υπογραμμίσει κανείς πως το software ενός χειριστηρίου για gaming μπορεί να αποδειχθεί σημαντικότερο από το hardware, μα στην συγκεκριμένη περίπτωση ενδέχεται όντως να ισχύει: το λογισμικό που ελέγχει το DualSense Edge προσφέρει πιο πολλές επιλογές από κάθε άλλο προϊόν του είδους. Όλα μπορούν να ρυθμιστούν σε απρόσμενα λεπτομερή βαθμό, ειδικά στην ευαισθησία και την διαδρομή των μοχλών και των πλήκτρων "σκανδάλη", ενώ η Sony έχει φροντίσει να προσφέρει προεπιλογές ρυθμίσεων που είναι πιθανό να καλύψουν πολλούς παίκτες σε βαθμό που να μην απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές. Εννοείται πως όλα τα πλήκτρα είναι επαναπρογραμματιζόμενα και πως οι ρυθμίσεις συνολικά μπορούν να αποθηκευθούν σε ολοκληρωμένα προφίλ που ο καταναλωτής μπορεί ν' ανακαλέσει οποτεδήποτε, ακόμη και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Ο τρόπος με τον οποίο το DualSense Edge διαχειρίζεται αυτά τα προφίλ θυμίζει τον αντίστοιχο που αξιοποιούν οι PC gamers σε επαγγελματικά πληκτρολόγια ή mouse σε περιβάλλον ανταγωνιστικού παιχνιδιού ή πρωταθλημάτων. Το ίδιο το χειριστήριο της Sony μπορεί να κρατήσει στον ενσωματωμένο αποθηκευτικό του χώρο έως και 3 πλήρη προφίλ ρυθμίσεων, ώστε να μπορεί να πάρει κανείς το DS Edge οπουδήποτε και τα συγκεκριμένα αυτά προφίλ να τα έχει διαθέσιμα και μακριά από το PS5 του. Από κει και πέρα, μπορεί και το ίδιο το PS5 να έχει αποθηκευμένα έως και 30 ολοκληρωμένα προφίλ ρυθμίσεων, οπότε ο παίκτης να ανακαλέσει οποιδήποτε από αυτά οποιαδήποτε στιγμή ή/και να το μεταφέρει στο DualSense Edge με ευκολία.
Προφανώς το υλικό τμήμα του Edge παραμένει σημαντικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως από εκεί ξεκινά η τεράστια γκάμα επιλογών που προσφέρει ως προς την προσαρμογή του στις προτιμήσεις του παίκτη. Τα δύο διαφορετικά είδη νέων πλήκτρων, οι ανασχεδιασμένοι μηχανισμοί των μοχλών και των πλήκτρων "σκανδάλη", καθώς και τα τρία διαφορετικά "καπάκια" για το πάνω μέρος των μοχλών, όλα συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους που είναι ήδη ικανοποιητικά πολλοί. Προσθέτοντας όμως κανείς και τις ρυθμίσεις του λογισμικού - που αλλάζουν την συμπεριφορά και την λειτουργικότητα όλων των παραπάνω - καταλήγει με τόσο ευρεία γκάμα συνδυασμών, που θα έχει ενδιαφέρον... από μόνο του να διαπιστώσουμε πώς ακριβώς θα την αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες παίκτες σε διαφορετικά είδη games του PS5.
Δοκιμάσαμε το νέο DualSense με το Gran Turismo 7 και... ναι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς για ποιούς λόγους η Sony αναμένει πως οι κάτοχοι PS5 που απαιτούν την καλύτερη δυνατή εμπειρία ελέγχου στα games του θα ενδιαφερθούν για το Edge. Αν και η ανταπόκρισή του στον χειρισμό δεν ήταν εντυπωσιακά υψηλότερη σε σχέση με αυτήν του παρόντος DualSense - χωρίς να έχουμε κάνει καμία ρύθμιση στο software όμως, πρέπει να σημειωθεί - η συνολική αίσθηση ήταν... πώς να το θέσουμε; Σαν να είμασταν "πιο κοντά" στο τί συμβαίνει επί της οθόνης, σε καλύτερη "επαφή" με τα αυτοκίνητα. Το γεγονός ότι το DS Edge είναι περισσότερο στιβαρό ίσως βοηθά, αλλά πιθανότερο θεωρούμε το ενδεχόμενο να δημιουργείται αυτή η αίσθηση επειδή η ποιότητα των υλικών στα μέρη του χειριστηρίου που αποδίδουν την ακρίβεια στον χειρισμό - οι μοχλοί και οι "σκανδάλες" - είναι υψηλότερου επιπέδου (ή τα μέρη αυτά έχουν υποστεί ριζικό ανασχεδιασμό εσωτερικά - δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε... ακόμη).
Είναι ολοφάνερο, πάντως, ότι το κύριο επιχείρημα απόκτησης ενός DualSense Edge παραμένει αυτή του η δυνατότητα να προσαρμόσει την αίσθηση του χειρισμού στις προτιμήσεις του εκάστοτε παίκτη (και τις ανάγκες των διαφορετικών τύπων games όπου θα αξιοποιηθεί), μέσα από αυτόν τον συνδυασμό βελτιωμένων μηχανισμών, πρόσθετων πλήκτρων και λειτουργιών παραμετροποίησης στο software. Κατά μία έννοια, βέβαια, αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του εξοπλισμού για επαγγελματίες gamers στον κόσμο των PC, οπότε... εκ των πραγμάτων αξίζουν τα εύσημα στην Sony που μεταφέρει αυτήν την επιλογή αυτούσια στον κόσμο του PlayStation.
Το όχι μικρό ζήτημα του κόστους, φυσικά, παραμένει σημαντικό: προς €249 το DualSense Edge δεν είναι ακριβώς φθηνό, ούτε σε "απόλυτα νούμερα", ούτε συγκριτικά με το παρόν DualSense - το οποίο, παρεμπιπτόντως, συνεχίζει να είναι για την ώρα το πλέον εξελιγμένο τεχνολογικά χειριστήριο του είδους του και, στα μόνο €69.99, φαντάζει ως... "κλοπή" πλέον! Το Edge πάντως υπερέχει του καλύτερου ευθέως ανταγωνιστικού του χειριστηρίου, του SCUF Reflex Pro, το οποίο κοστίζει τα ίδια χρήματα προσφέροντας λιγότερα extras και - πολύ σημαντικό - ούτε κατά διάνοια τις ίδιες επιλογές παραμετροποίησης σε επίπεδο software και hardware. Καθώς το DualSense Edge, συν τοις άλλοις, είναι επίσημο προϊόν της Sony, θα τύχει κλάσεις ανώτερης υποστήριξης - μέσα από ενημερώσεις λογισμικού που προσθέτουν νέες δυνατότητες και διορθώνουν τεχνικά ζητήματα, όπως συμβαίνει ήδη με το αρχικό DualSense - ειδικά σε βάθος χρόνου.
Πάνω απ' όλα, πάντως, τα στελέχη της Sony θεωρούν πως το DualSense Edge θα ξεχωρίσει - και θα πείσει όσους που αξιοποιούν το παρόν DualSense μα έχουν ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις - βάσει της μεγάλης γκάμας επιλογών παραμετροποίησης που προσφέρει και της εντυπωσιακής ευελιξίας στον χειρισμό που προκύπτει από αυτήν την γκάμα. Σε μία παρουσίαση video που μάς έγινε, στελέχη της εταιρείας δήλωσαν πως αυτός ήταν εν τέλει ο λόγος για τον οποίο προχώρησαν στην κατασκευή ενός χειριστηρίου επαγγελματικών προδιαγραφών για πρώτη φορά. Κρίνοντας , δε, από αυτά που είδαμε, δεν έχουν άδικο: το DualSense Edge είναι ένα προϊόν με τόσες δυνατότητες και προοπτικές - τόσο στην παρούσα μορφή του, όσο και μελλοντικά - που αξίζει να εκληφθεί από τους gamers με απαιτήσεις τόσο σοβαρά όσο η τιμή πώλησής του υποννοεί. Επανερχόμαστε με την πλήρη μας αξιολόγηση τον Ιανουάριο, λοιπόν!