Το Αθηνόραμα Digital αντιλαμβάνεται ότι οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί, κάποιοι δε καθόλου παράλογοι. Η GamesCom έχει τοποθετηθεί υπερβολικά κοντά στην Ε3, 60 μέρες μακριά μόλις, οπότε τα games που επιδεικνύονται δεν μπορούν να έχουν προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξή τους. Επίσης, η GamesCom βρίσκεται υπερβολικά κοντά στην... αρχή της εορταστικής περιόδου - η οποία τα τελευταία χρόνια ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου! - και οι εταιρείες θέλουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού στα games του 2010, όχι σε εκείνα του 2011. Η GamesCom βρίσκεται, δε, εκτός ενδιαφέροντος των πιο πολλών ιαπωνικών εταιρειών, οι οποίες (τυπικά...σωβινιστικής συλλογιστικής) κρατούν τις δικές τους ανακοινώσεις για το Tokyo Game Show. Ε, με αυτά και με κείνα, όμως, τί περιθώριο αξίας απομένει στην GamesCom; Στην ουσία, πολύ μικρό.
Αυτή η προσέγγιση του "φτωχού συγγενή" έχουμε την αίσθηση ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη. Ναι, η διοργάνωση μιας έκθεσης του gaming σ' ευρωπαϊκό έδαφος έχει νόημα για πρακτικούς λόγους: δεν είναι σε θέση όλα τα μέσα ενημέρωσης να μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο Los Angeles, έστω κι αν οι... επικαλύψεις εν τέλει είναι πολλές. Ναι, στα τέλη Αυγούστου είναι μια καλή ευκαιρία για πολλά games που είναι σχεδόν έτοιμα για κυκλοφορία να κάνουν μία πρόβα τζενεράλε, τρόπον τινά, πριν την εμφάνιση στα ράφια ένα μήνα αργότερα. Όμως για να έχει τη δική της αξία στον κλάδο, η GamesCom πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, να αποκτήσει έναν άλλο, πιο συγκεκριμένο. Αν παραμείνει στο επίπεδο μιας... Ε3 wanna-be, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Τόσο απλά.
Το πώς ακριβώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χαρακτήρας αυτός, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ίσως αν τα τμήματα PR των εταιρειών έκαναν όλες τις ανακοινώσεις και αποκαλύψεις για τα σχέδιά τους στην Ε3, μετακινώντας όμως το ενδιαφέρον της πρακτικής επαφής με τα games στην GamesCom; Ίσως αν οι Ιάπωνες συμμετείχαν με περισσότερη προθυμία για δυναμική παρουσία στην ευρωπαϊκή έκθεση, μιας και η Γηραιά Ήπειρος τούς αποδίδει εν τέλει σημαντικότερα έσοδα από τη... Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου; Ίσως, τέλος, αν οι διοργανωτές της GamesCom αντιμετώπιζαν την έκθεση λιγότερο ως... δική τους, γερμανική, και περισσότερο ως ευρωπαϊκή (όσοι συνάδελφοι παρέστησαν στην Κολωνία ξέρουν τί εννοούμε); Σε κάθε περίπτωση, μακάρι να αποδειχθούμε ψεύτες, αλλά προοπτικές σοβαρές για την GamesCom δεν διακρίνουμε στο μέλλον, αν δεν αλλάξουν πολλά. Όπως πάντα... ίδωμεν.