Gran Turismo Sport: εντυπώσεις

Πώς μάς φάνηκε η προέκδοση του τίτλου που παίξαμε στο Λονδίνο;

Περισσότερο, ωστόσο, από τον χειρισμό, για να είμαστε ειλικρινείς προβληματιστήκαμε από τον οπτικό και ακουστικό τομέα του Gran Turismo Sport. Ο δεύτερος ήταν... ηλίου φαεινότερο πως χρειαζόταν αναβάθμιση: από το τέλος του 2013 έχουν μεσολαβήσει τίτλοι οδήγησης όπως τα Project Cars, Forza Motorsport 6 και Drive Club, οι οποίοι έχουν "ανεβάσει τον πήχυ" σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχε αγγίξει τότε η Polyphony Digital με τα εφέ του GT6. Ο Yamauchi ισχυρίζεται πως η Polyphony έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ηχητικό τμήμα του GT Sport, όμως κάτι τέτοιο δεν είμασταν σε θέση να το διακρίνουμε πέραν αμφιβολίας από την δοκιμαστική έκδοση. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι παίξαμε με ακουστικά και μέσα σε γενική... φασαρία, προφανώς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι 5 μήνες που μεσολαβούν αρκούν για δοθεί λίγη ακόμη προσοχή σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος συμμετέχει στην συνολική "αίσθηση" των αγώνων πιο πολύ απ' όσο συνήθως τού αναγνωρίζεται.

Η πλειοψηφία των παικτών, ωστόσο, είναι αλήθεια πως θα ασχοληθεί πιο πολύ με τα γραφικά του GT Sport και, δυστυχώς, στην παρούσα του μορφή ο τίτλος της Polyphony Digital δεν κατορθώνει να κάνει αυτό που - αντικειμενικά - οφείλει και θα θέλαμε: να "αφήσει με το στόμα ανοιχτό" τους βετεράνους των GT στο PS3. Ο πρώτος τίτλος της εταιρείας για το PS4 κρίνεται ως "απλώς ΟΚ" αυτή τη στιγμή: ευπαρουσίαστος μα όχι όσο εντυπωσιακός χρειάζεται να είναι για να υπογραμμίσει την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο PlayStation. Μιλώντας πάντοτε για τα γραφικά του τίτλου κατά τη διάρκεια των αγώνων (in-game), αυτά δεν αναδεικνύουν επαρκώς τα βελτιωμένα μοντέλα των αυτοκινήτων, ο φωτισμός τους δεν είναι όσο αλληλεπιδραστικός όσο θα έπρεπε για να είναι πειστικός, ενώ το περιβάλλον γύρω από τις αγωνιστικές πίστες φαντάζει κάπως "φτωχό" και "άδειο".

Στην διάρκεια της δοκιμής μας, άλλωστε, κατέστη σαφές πως ο τίτλος απέχει σημαντικά από το ιδανικό όσον αφορά και στην διατήρηση σταθερής σάρωσης της εικόνας (frame rate). Όπου ο παίκτης έτρεχε μόνος ή σε απόσταση από τα άλλα αυτοκίνητα, ο ρυθμός ανανέωσης ήταν προβλέψιμος και σταθερός (και πάλι όχι τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο που στοχεύει η Polyphony αλλά τουλάχιστον ομαλός). Σε πολλές από τις περιπτώσεις που πιο πολλά από 6 ή 7 αυτοκίνητα συγκεντρώνονταν στην οθόνη ταυτόχρονα, ο ρυθμός αυτός διαταρασσόταν με μικροδιακοπές, "σπασίματα" και σίγουρα λιγότερο ομαλή κίνηση συνολικά. H εμπιστοσύνη που έχουμε στους μηχανικούς λογισμικού της Polyphony είναι μεγάλη - το τί επιπέδου γραφικά κατάφερναν να αποσπάσουν από το PS3 και το PS2 παραμένει εντυπωσιακό - όμως το GT Sport αυτή τη στιγμή... υπόσχεται σχεδόν το αναμενόμενο πια ευμεγέθες διορθωτικό patch της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας του. Μετά από τρία (τουλάχιστον) χρόνια δουλειάς της Polyphony για αυτήν την παραγωγή, κάτι τέτοιο θα μπορούσε πιθανώς ν' αποφευχθεί.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Gran Turismo Sport είναι τεχνικά έξοχο σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της παρουσίασης, η οποία είναι πλέον... αληθινά τηλεοπτική, ή τον τομέα των έξτρα λειτουργιών, όπως αυτήν της λήψης στατικών φωτογραφιών που προσφέρει απίθανα αποτελέσματα. Όμως ο νέος τίτλος της Polyphony Digital για το PS4 θα έλθει σε μία χρονιά κατά την οποία όχι λιγότερα από 4 άλλα racing games θα διεκδικήσουν τα χρήματα των παικτών και θα θέσουν τα δικά τους "επιχειρήματα" σε διάφορους τομείς. Τα ήδη διαθέσιμα Project Cars Game of the Year Edition και DiRT που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες θα ακολουθήσει το Assetto Corsa για PS4/Xbox One το καλοκαίρι, αλλά και πιθανότατα το Forza Horizon 3 για το Xbox One το χειμώνα. Πολλοί θα σπεύσουν να υπενθυμίσουν πως τα Gran Turismo έχουν το είδος του πιστού κοινού που τα τοποθετεί σε δική τους κατηγορία. Εν μέρει έχουν δίκιο. Όμως ούτε τα GT υπάρχουν στη... δική τους σφαίρα της πραγματικότητας μόνο, ούτε το PS4 έχει την πολυτέλεια να στερηθεί τον ίσως μοναδικό ΑΑΑ τίτλο του για τα Χριστούγεννα που μπορεί να λειτουργήσει ως λόγος απόκτησής του. Θα σταθεί η Polyphony Digital στο ύψος των περιστάσεων; Σε 6 μήνες, θα έχουμε σαφή απάντηση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ