Μπορεί το iPad 2 να έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το ενδιαφέρον του κοινού με την κυκλοφορία του στις 26 Μαρτίου, την ίδια όμως ημέρα θα βρει το δρόμο του στα ελληνικά καταστήματα και το 3DS της Nintendo, το νέο φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης που η ιαπωνική εταιρεία προωθεί αυτόν τον καιρό. Η συνολική εντύπωση που έχουμε μέχρι στιγμής γι' αυτό είναι θετική και απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και πρακτικά μετά από κάποιες ημέρες συμβίωσης μαζί του. Προτού... φτάσουμε εκεί, όμως, υπάρχει το θέμα του κόστους: τα 269 ευρώ στην ελληνική αγορά δεν είναι πια, για πολύ κόσμο, το προσιτό ποσό που θεωρούνταν κάποτε. Σίγουρα όχι για gaming, σίγουρα όχι για φορητό σύστημα. Πώς κρίνονται, λοιπόν, ως αντίτιμο για το 3DS το Μάρτιο του 2011;
Όλα σχετίζονται, φυσικά, και πάλι με την περίφημη σχέση αξίας/κόστους - η οποία όμως μας ενδιαφέρει πια περισσότερο από ποτέ. Δεν δίνουμε χρήματα εύκολα όταν... μας λείπουν και, ως εκ τούτου, κάθε αγορά που δεν είναι απαραίτητη ή είναι μια μικρή πολυτέλεια θα πρέπει να δικαιολογεί τον εαυτό της προσφέροντας κάτι απτό, κάτι που έχει για μας προσωπική αξία. Και, ασχέτως αν το νέο φορητό σύστημα της Nintendo στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματά του σε μία ιδιότητα για την ώρα μοναδική - την προβολή εικόνας 3D - είναι η συνολική ψυχαγωγική αξία του αυτή που εν τέλει θα ορίσει αν το 3DS είναι "καλή αγορά" ή όχι. Κι αυτή, ολοφάνερα, εξαρτάται από τα προσωπικά κριτήρια καθενός από μας ξεχωριστά.
Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια μικρή... έρευνα ανάμεσα σε συναδέλφους, συγγενείς και φίλους σχετικά με το κόστος του Nintendo 3DS. Ίσως βέβαια ο κύκλος μας να μην είναι ακριβώς ενδεικτικός: αποτελείται από ανθρώπους που έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, από ανθρώπους που παίζουν games... εξ από ανέκαθεν, αλλά και από ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη Nintendo και τα προϊόντα της. Από την άλλη ίσως είναι ενδεικτικός, υπό την έννοια ότι οι λεγόμενοι early adopters - χαρακτηρισμός που ταιριάζει σε ανθρώπους με τους οποίους το συζητήσαμε - είναι αυτοί που θα αγοράσουν το 3DS πρώτοι. Όχι το ευρύ κοινό για την ώρα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάτι λιγότερο από 50 απαντήσεις και (παρ' ότι δεν έχει κάποιο... επιστημονικό υπόβαθρο αυτή η mini-έρευνα) ο αριθμός μας επέτρεψε να διακρίνουμε μερικά συμπεράσματα. Τα οποία παραθέτουμε και σχολιάζουμε.