Μέσα από όλα αυτά έχει αναπτυχθεί στο Web τις τελευταίες ημέρες μία μεγάλη... φιλολογική συζήτηση σχετικά με τις επιπλοκές που έχει η εξουδετέρωση του συστήματος προστασίας του PS3 και τα κίνητρα που ώθησαν τους hackers στα αναγκαία βήματα. Ο Hotz από νωρίς δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τα κίνητρά του: οι hackers αυτού του επιπέδου κάνουν πράγματα "γιατί μπορούν" και φυσικά για τη δόξα του κατορθώματος, για κανέναν άλλο λόγο. Η Fail0verflow, από την άλλη, υποστηρίζει πως το έκανε επειδή η Sony στέρησε, με την κυκλοφορία του PS3 Slim αρχικά και με σχετικό firmware update για τα παλαιότερα στη συνέχεια, από τους χρήστες τη δυνατότητα εγκατάστασης Linux στο σύστημά της.
Και οι δύο πρωταγωνιστές των καίριων χτυπημάτων στο σύστημα ασφαλείας του PS3 δηλώνουν ότι "δεν υποστηρίζουν την παράνομη διακίνηση λογισμικού" και ότι δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε για να την υποβοηθήσουν. Αυτό μπορεί να είναι στη βάση του αληθές, κανείς μας ωστόσο δεν έχει αμφιβολία πως οι αποκαλύψεις τους και τα εργαλεία που δημοσίευσαν στο Internet χρησιμοποιούνται, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, από πολύ λιγότερο... καλοκάγαθους hackers προκειμένου να συντεθούν custom firmware που θα επιτρέπουν την εκτέλεση κλεψίτυπων αντιγράφων games του PS3. Αυτό που ενδιαφέρει, δυστυχώς, τον πιο πολύ κόσμο.
Το θέμα της παράνομης διάθεσης games για το PlayStation3, βέβαια, είναι περισσότερο σύνθετο απ' ότι σε άλλα συστήματα. Τα games του διατίθενται σε Blu-ray και έχουν μέγεθος αρχείων που ποικίλλει από τα 12 ή 15 GB έως τα 25, 30 ή ακόμη περισσότερα GB, ανάλογα με τον τίτλο. Είναι, με άλλα λόγια, αρκετά μεγάλα ώστε να μην μπορούν να αποκτηθούν τόσο εύκολα όσο π.χ. τα PC games μέσω torrents, παρά μόνο μέσα από γρήγορες συνδέσεις που δεν έχει στη διάθεσή του ο καθένας. Οι τιμές των εγγράψιμων δίσκων Blu-ray, δε, είναι ακόμη αρκετά υψηλές ώστε συχνά η απόκτηση κλεψίτυπων PS3 games σε αυτή τη μορφή να κοστίζει σημαντικά πιο πολύ απ' ότι άλλων φορμά. Και οι δύο παράμετροι δεν είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν τους πάντες, φυσικά, ενώ όσο ο χρόνος περνά θα εμποδίζουν όλο και λιγότερο. Σε ένα βαθμό, πάντως, δρουν ανασταλτικά. Για την ώρα.
Πού στέκεται, λοιπόν, η Sony και πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε όλα αυτά; Ο ιαπωνικός κολοσσός δεν μπορεί να είναι φυσικά ευτυχής, εκπρόσωποί του όμως δήλωσαν πως η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια σειρά από firmware updates με σκοπό ν' αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι hackers υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με νέα έκδοση του hardware του PS3, με ανασχεδιασμένη δομή και νέες δικλείδες ασφαλείας στα καίρια σημεία του Cell και του Blu-ray drive. Η Sony δηλώνει αισιόδοξη. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν ποιος πραγματικά είχε την τελευταία λέξη σε όλα αυτά, τουλάχιστον με το παρόν μοντέλο PS3, γι' αυτό... μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες!