banner

PlayStation4: οι λειτουργίες

Τί άλλο προσφέρει το PS4 ως σύστημα ψηφιακής διασκέδασης, εκτός από τα video games;

Συνεχίζοντας την... λεπτομερειακή εξέταση και κριτική του PlayStation4 στο πλαίσιο της σχετικής Αθηνόραμα Digital Week - όπου μέχρι στιγμής έχουμε αναφερθεί στην ίδια τη συσκευή ως προϊόν και στις νέες της δυνατότητες - δεν μπορούμε παρά να κάνουμε αναφορά και στις λειτουργίες του πέραν των games. Γιατί ναι, μπορεί η Sony να έχει δώσει (σωστά κατά τη γνώμη μας) έμφαση στα games στην αρχική αυτή φάση κυκλοφορίας του PS4, όμως εδώ και 13 χρόνια το λιγότερο - από το 2000 για την ακρίβεια, με την κυκλοφορία του PS2 - οι καταναλωτές περιμένουν από ένα σύστημα που διεκδικεί μόνιμη θέση κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού, να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Τα κάνει, λοιπόν, το νέο PlayStation; Ποιά ναι, ποιά όχι και αν ναι, πόσο καλά;

Ας ξεκινήσουμε από τα... γνωστά παράπονα, ώστε να "τα βγάλουμε από τη μέση" πρώτα και να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας: ως media player, ως συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων εικόνας και ήχου δηλαδή, το PlayStation4 όχι απλώς βαθμολογείται χαμηλά, αλλά... δεν δικαιούται βαθμολογίας αυτή τη στιγμή. Το σύστημα της Sony δεν αναγνωρίζει αρχεία video - π.χ. MKV, AVI, DivX, MP4 κλπ. - ή αρχεία μουσικής - π.χ. MP3, WAV, FLAC κλπ. - ή αρχεία φωτογραφιών - π.χ. JPEG, PNG, TIF κλπ. - με οποιοδήποτε τρόπο κι αν προσπαθήσει κανείς να τα "εμφανίσει" στην οθόνη. Ούτε σε USB drives εμφανίζονται, ούτε αν προσπαθήσει κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε τέτοια αρχεία μεμονωμένα μέσω browser. Για το PS4, τα αρχεία multimedia οποιουδήποτε είδους αυτή τη στιγμή απλώς δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον να μπορούν ν' αναπαραχθούν κιόλας.

Το ίδιο ισχύει και για την ενδεχόμενη ανάγνωσή τους από αποθηκευτικά μέσα στο ίδιο τοπικό δίκτυο, όσο και από φορητές συσκευές τύπου smartphone ή tablet. Το PS4 δεν προσφέρει συμβατότητα με το πρότυπο δικτύωσης DLNA, οπότε δεν μπορεί να αντλήσει οπτικοακουστικό περιεχόμενο ούτε από PC, ούτε από άλλες συσκευές συμβατές με αυτό. Τα iPad Air, iPhone 5S, HTC One και PS Vita που συνδέσαμε σε θύρα USB του επίσης δεν τα αναγνώρισε (άρα δεν τίθεται και θέμα αξιοποίησης του περιεχομένου τους). Τις συσκευές αυτές το PS4 τις αναγνωρίζει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μόνο ασύρματα και για να τις αξιοποιήσει ως "δεύτερη οθόνη", πάντοτε μέσα από το επίσημο PlayStation app. Σε κάθε περίπτωση, με το ισχυρό hardware στο οποίο στηρίζεται το PS4 δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προσφέρει όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα. Θα χρειαστεί όμως σοβαρότητα και δέσμευση εκ μέρους της Sony για να υλοποιηθούν οι σχετικές λειτουργίες με μικρό και όχι μεγάλο - όπως στο PS3 - αριθμό από αναβαθμίσεις λογισμικού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner