banner

PS Vita: οι λειτουργίες για games

Πώς τα πάει το νέο σύστημα της Sony στη βασική του αποστολή;

Όσον αφορά στο πώς υποστηρίζει games με βοηθητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, το Vita δεν δείχνει να έχει καμία αδυναμία ή έλλειψη - έστω κι αν δεν τολμά να κάνει και κάτι ριζοσπαστικό, από την άλλη. Υποστηρίζεται απευθείας το PlayStation Store, όπως αναφέραμε, οπότε ο χρήστης μπορεί να αγοράσει περιεχόμενο από εκεί χωρίς τη μεσολάβηση PC ή PS3. Στα games του Vita υποστηρίζονται τα Trophies όπως στους τίτλους του PS3, παρούσες οι Friends Lists, παρόν και το Group Messaging (λογικό αφού τα PS3 και Vita ουσιαστικά χρησιμοποιούν το ίδιο προφίλ που διατηρεί ο παίκτης στο PlayStation Network). Όλα αυτά υποστηρίζονται σωστά και άρτια, με την προϋπόθεση φυσικά ο παίκτης να έχει αξιοπρεπή "και πάνω" πρόσβαση στο Internet.

Δύο εφαρμογές σχετικές με games θα βρει ο κάτοχος ενός Vita προεγκατεστημένες στο νέο του απόκτημα: την Near και την Party. Η δεύτερη επιτρέπει απλή φωνητική επικοινωνία ανάμεσα σε παίκτες που ανήκουν ο ένας στην Friend List του άλλου και υποστηρίζεται τόσο μέσα από τα games, όσο και αυτόνομα. Η Near είναι η εκδοχή της Sony για ένα ίσως περισσότερο ενδιαφέρον Street Pass, όπως το είχαμε συναντήσει στο 3DS: το Vita "εξερευνεί" το περιβάλλον γύρω από τον χρήστη σε απόσταση κάποιας εμβέλειας και αν βρει άλλους κατόχους Vita, μπορεί να τούς στείλει και να λάβει πίσω δεδομένα όπως τί games παίζουν, πώς τα έχουν αξιολογήσει κλπ. Το σκεπτικό είναι να αναπτυχθούν τίτλοι που θα εκμεταλλεύονται το Near και για "επιτόπου" αναμετρήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των κατόχων Vita. Για την ώρα, πάντως, η λειτουργία αυτή είναι ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο (όπως και η StreetPass του 3DS μεταξύ μας).

Δύο άλλες λειτουργίες του Vita, σχετικές με το gaming, που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον είναι το Remote Play και το Cross Play. To πρώτο υποτίθεται ότι επιτρέπει την απευθείας "αποστολή" τίτλων του PSP ή του PSone από το PS3 στο Vita για να τα παίξει κανείς στο δεύτερο χωρίς να τα έχει εγκαταστήσει εκεί. Το δεύτερο πρέπει να έχει προβλεφθεί εξ αρχής ως χαρακτηριστικό ενός τίτλου που θα πρέπει να διατεθεί τόσο για PS3, όσο και για Vita: επιτρέπει (α) να παίζουν δύο ή πιο πολλοί παίκτες μαζί ανεξάρτητα του αν χειρίζονται το φορητό ή οικιακό σύστημα και (β) να ξεκινήσει ο παίκτης έναν τίτλο στο PS3, να το συνεχίσει στο Vita εκτός σπιτιού και όταν γυρίσει να το συνεχίσει στο οικιακό σύστημα, χωρίς να χάσει την πρόοδό του σε αυτό.

Το Remote Play έχει κάποια "θέματα" για την ώρα και πρακτικά απαιτεί γοργή σύνδεση Wi-Fi απλά και μόνο για να αναπαράγει μουσική και video (πόσο μάλλον games του PSOne), ενώ το Cross Play δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί σε πολλά games (αρχικά μόνο το Wipeout 2048 το υποστηρίζει). Και από τις δύο λειτουργίες αναμένουμε περισσότερα στο μέλλον. Γενικά μιλώντας, πάντως, οι λειτουργίες του Vita που σχετίζονται με το gaming είναι αυτή τη στιγμή οι τυπικές κι αναμενόμενες για τα δεδομένα του 2012. Δεν λείπει τίποτε, αλλά - με εξαίρεση τα Remote Play και Cross Play - δεν υπάρχει κάτι άκρως χαρακτηριστικό για την ώρα, που διαφοροποιεί το Vita από τον ανταγωνισμό του (και με αυτόν εννοούμε κατά βάση το 3DS και τα smartphones). Από την άλλη, τόσο το PS3 όσο και το PSP δέχθηκαν στην μέχρι τώρα πορεία τους τόσες αναβαθμίσεις λογισμικού, ώστε να είναι... πρακτικά αγνώριστα συστήματα σήμερα. Δεν αποκλείουμε σχεδόν τίποτε και για το μέλλον του Vita, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner