banner

PS Vita: οι υπόλοιπες λειτουργίες

Τί άλλο προσφέρει το φορητό σύστημα της Sony και πόσο καλά;

Εντύπωση "ναι μεν, αλλά..." αφήνουν και οι εφαρμογές που προσφέρει το Vita για αξιοποίηση δημοφιλών υπηρεσιών του Internet. To νέο σύστημα της Sony υποστηρίζει τα πασίγνωστα Facebook, Twitter, FourSquare και Flickr με ειδικές, δικές τους εφαρμογές, αλλά και το Skype για δωρεάν φωνητική επικοινωνία με άλλους χρήστες του (εννοείται μέσω Wi-Fi... ειδάλλως δεν είναι δωρεάν). Όλα είναι αξιοπρεπή, αλλά... ως εκεί, υπό την έννοια πως θα μπορούσαν να είναι περισσότερο καλοσχεδιασμένα κι εύχρηστα, αλλά και να χρησιμοποιούν καλύτερα την οθόνη υψηλής ανάλυσης του Vita.

Η εφαρμογή που χρειάζεται την περισσότερη δουλειά εκ μέρους της Sony είναι και πάλι ο Web browser. Αυτός είναι καινούργιος - όχι δηλαδή ο κοινός των PSP/PS3 - και τις ίδιες τις σελίδες των sites τις "κατεβάζει" σχετικά γρήγορα. Είναι όμως αργός στη χρήση: με άλλα λόγια στην ολοκλήρωση της εμφάνισης των σελίδων, στη μετακίνηση μέσα στα περιεχόμενά τους κλπ. Ευπρόσδεκτη η παρουσία του, αλλά μόνο ως ύστατη λύση φανταζόμαστε να τον χρησιμοποιούμε. Πρόσφατα προστέθηκαν στις Δικτυακές εφαρμογές και τα Maps της Google, τα οποία είναι μεν αξιοπρεπή ως προς την πληροφορία αυτή καθ' αυτή, αλλά δύσχρηστα επειδή αργούν να την εμφανίσουν και έχουν στη διάθεσή τους σχετικά μικρή οθόνη, που υποχρεώνει σε πολλά zoom in/zoom out.

Αποδεκτές για το σκοπό που έχουν ενσωματωθεί στο Vita - αλλά ως εκεί - είναι και οι δύο κάμερες του συστήματος. Είναι ανάλυσης 640x480 (δηλαδή όχι αρκετής για φωτογραφίες πλέον) και τα αποτελέσματα που αποδίδουν κινούνται στο επίπεδο των φθηνότερων κινητών τηλεφώνων αυτή τη στιγμή. Το video που συλλαμβάνει το Vita είναι της ίδιας ανάλυσης κι ίσως αποδειχθεί αρκετό ενίοτε, αλλά τα πιο πολλά smartphones μπορούν ήδη καλύτερα. Είναι πιθανώς ανούσιο να χρωματίζει κανείς αρνητικά κάμερες που στην ουσία βρίσκονται εκεί μόνο για τα games τύπου augmented reality, όπου δηλαδή συνδυάζεται live video με 2D/3D γραφικά για να προσφερθεί κάτι διαφορετικό ως παιχνίδι. Απλώς ο επίδοξος κάτοχος ενός Vita (όπως π.χ. κι ενός iPad 2) αξίζει να έχει "στα υπόψιν" πως για φωτογραφίες ή video "εκεί έξω", θα συνεχίσει να στηρίζεται στο κινητό του.

Συζητώντας κανείς για όλες αυτές τις πρόσθετες λειτουργίες, συγκεκριμένα στην περίπτωση του Vita, κινδυνεύει να... χάσει το νόημα: το σύστημα της Sony είναι εστιασμένο στα games σε τόσο μεγάλο ποσοστό, που τα "συνοδευτικά" είναι περισσότερο... bonus, παρά σοβαρά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στα games, έχουμε ήδη αναλύσει γιατί το Vita είναι εξαιρετικό σύστημα ως συσκευή γι' αυτά, καθώς και γιατί είναι αξιοπρεπέστατο όσον αφορά στο πώς τα πλαισώνει με σχετικές λειτουργίες και υπηρεσίες. Για τις προαναφερθείσες "πλευρές" του Vita, αυτές του media player ή του social media hub, υπάρχει πάντοτε το μεγάλο - και πιθανό - περιθώριο βελτίωσης μέσα από διαδοχικές αναβαθμίσεις λογισμικού. Αφού δεν είναι όμως, ούτως ή άλλως, αυτά ο λόγος για τον οποίο θα αγόραζε κανείς στις 22/2 το PS Vita... όλα ΟΚ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner