Σε πιθανώς υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι λειτουργίες του PS Vita που σχετίζονται με δημοφιλείς υπηρεσίες του Internet. Η αρχική γκάμα των σχετικών apps έχει διευρυνθεί, ενώ στις αναβαθμίσεις λογισμικού για το φορητό της σύστημα η Sony καθιστούσε καθένα από αυτά όλο και καλύτερο. Έτσι, όπου και όπως ο κάτοχος ενός PS Vita έχει διαθέσιμη σύνδεση με το Internet (είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G), μπορεί πια να κάνει με ευκολία όλα τα... βασικά: να επισκεφθεί Web sites, να στείλει και να λάβει e-mail, να αξιοποιήσει το Twitter και το Facebook ή να παρακολουθήσει video στο YouTube. Η ποιότητα των apps που έχει δημιουργήσει η Sony για τις δημοφιλέστερες αυτές Δικτυακές λειτουργίες είναι αξιοπρεπέστατου επιπέδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως περιθώρια βελτίωσης δεν υπάρχουν - ειδικά στο αρχικό βήμα μερικών, την "εξουσιοδότηση" και ρύθμισή τους.
Σημαντικά για τη γενικότερη αξία του PS Vita πάντως - εννοώντας τη χρηστική - έχουν τα apps για καθοδήγηση μέσω χαρτών και για πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Στην πρώτη περίπτωση παρών είναι ο... συνήθης ύποπτος, τα Google Maps, τα οποία δείχνουν λεπτομερέστατα στην οθόνη του PS Vita και δεν στερούνται κάποιας σημαντικής λειτουργίας (αλλά δεν υπερέχουν των εξειδικευμένων εφαρμογών που κυκλοφορούν για smartphones βέβαια). Στη δεύτερη περίπτωση παρών είναι ο... άλλος συνήθης ύποπτος, το Skype, το οποίο ομολογουμένως λειτουργεί αξιοπρεπώς όταν ο κάτοχος του PS Vita βρίσκεται σε περιβάλλον με καλό φωτισμό και σε σημείο όπου η Δικτυακή σύνδεση είναι σταθερή και ποιοτική. Βιντεοκλήσεις βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν κάνουμε ούτε με... το smartphone μας συχνά, πόσο μάλλον με το PS Vita. Όμως επειδή έχουν δει ουκ ολίγες επείγουσες περιπτώσεις τα μάτια μας (μετάφραση: εξαντλημένη μπαταρία του smartphone), όλες οι παραπάνω Δικτυακές λειτουργίες είναι σαφώς ευπρόσδεκτο "βέλος" στη "φαρέτρα" του PS Vita.
Οι άλλες Δικτυακές υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το PS Vita, όπως το Foursquare και το Flickr, έχουν μεν δευτερεύοντα ρόλο, όμως καθιστούν κατανοητό το εξής απλό: η Sony είναι ολοφάνερα ικανή, αν πραγματικά το θέλει, να μεταμορφώσει το φορητό της σύστημα διασκέδασης σε πραγματική "εναλλακτική" πολλών smartphones. H ίδια Δικτυακή σύνδεση αξιοποιείται, η ίδια συλλογιστική των ξεχωριστών apps για κάθε συγκεκριμένη "αποστολή" ακολουθείται... θεωρητικά η ιαπωνική εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει όλων των ειδών τις εφαρμογές που δεν σχετίζονται με τα games. Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: με δεδομένη την παρουσία της πλέον στην κινητή τηλεφωνία κι επίσημα με την Sony Mobile, θέλει κάτι τέτοιο η Sony Computer Entertainment; Ή θα ήταν προτιμότερο να επιτρέψει στα ήδη υπάρχοντα apps να "συνεργάζονται" ευκολότερα και ταχύτερα μεταξύ τους, αλλά και με τα ίδια τα games που το εκάστοτε PS Vita φιλοξενεί; Το 2013 μπορεί να επιφυλάσσει... εκπλήξεις!