Οι κάτοχοι οικιακών συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης όπως τα PlayStation και Xbox αντιλαμβάνονται μεν το πότε τα games δεν κινούνται ομαλά - πότε τα καρέ μειώνονται σε κάτω από 24 κι αυτό γίνεται πια αντιληπτό αυτό από το ανθρώπινο μάτι - αλλά όχι στο βαθμό που το αντιλαμβάνονται οι PC gamers. Αυτοί παίζουν συνεχώς σε οθόνες με σάρωση στα 60 καρέ και, πάρα πολλά χρόνια τώρα, μπορούν να βεβαιώσουν πως "όσα περισσότερα καρέ, τόσο το καλύτερο" για έναν απλό λόγο: τα καρέ ανά δευτερόλεπτο που αποδίδει ένα video game είναι σπανιότατα έως... ποτέ "σταθερά". Αυτό που μετρά δεν είναι το πόσο υψηλός είναι ο αριθμός τους κατά περιπτώσεις: μετρά το ποιός είναι ο απολύτως κατώτατος. Αν ένας τίτλος αποδίδει π.χ. 50 ή 60 ή 80 καρέ ανά δευτερόλεπτο στις περισσότερες σκηνές του, τότε στις δυσκολότερες - π.χ. πολλά αυτοκίνητα σε μία αγωνιστική πίστα, πολλοί αντίπαλοι σε έναν χώρο, "ανοιχτά" πεδία μάχης με "βάθος" που εκτείνεται μακριά - έχει πιο πολλές πιθανότητες να μην "πέσει" κάτω από τα 30.
Το πρόβλημα είναι πως εταιρείες όπως η Ubisoft για τους ισχυρισμούς τους στηρίζονται σ' ένα αυτό το ψέμα δεκαετιών, που μας έχει απογοητεύσει ουκ ολίγες φορές: είναι αμέτρητα τα games που υπόσχονταν 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο - και με αυτό δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, αν δεν ήταν... "θεωρητικά". Ακριβώς επειδή στην πραγματικότητα αυτά σχεδόν ποτέ δεν είναι "κλειδωμένα" (δηλαδή απολύτως σταθερά), και ακριβώς επειδή συχνά μειώνονται σε βαθμό που καθιστά τον εκάστοτε τίτλο εκνευριστικό, δεν θέλουμε να ακούμε για 30 καρέ αλλά για 60. Όποτε είναι εφικτά τα δεύτερα, έχει καλώς. Το ιδανικό θα ήταν τα games των PS4/Xbox One να προσέφεραν "κλειδωμένα" 60 καρέ, αλλά αυτό είναι όντως δύσκολο τεχνικά. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι λιγότερα από 30. Και αληθινά σταθερά, "κλειδωμένα" 30 καρέ σε όλη τους τη διάρκεια δεν προσφέρουν αυτή τη στιγμή πολλοί τίτλοι και στα δύο συστήματα.
Ο Alex Amancio της Ubisoft έχει δίκιο σε κάτι: δεν "βλάπονται" όλα τα games από την αναπαράσταση των γραφικών σε 30 καρέ. Συγκεκριμένες κατηγορίες τίτλων, όπως π.χ. τα shoot' em up τύπου Resogun, τα fighting games τύπου Street Fighter ή Soul Calibur, τα shoot' em up πρώτου προσώπου τύπου Killzone ή Halo, τα χρειάζονται τα 60 καρέ - και μάλιστα "κλειδωμένα" ώστε να προσφέρουν ακρίβεια και "προβλεψιμότητα" στην κίνηση. Τα driving games τύπου Forza MotorSport ή Drive Club, τα action adventures τύπου Infamous: Second Son ή Watch Dogs, τα sports games τύπου FIFA ή NBA 2Κ δεν χρειάζονται 60 καρέ - χρειάζονται όμως 30, απολύτως σταθερά. Και όταν οι εταιρείες ανάπτυξης δημοσίως "στοχεύουν" για 30 καρέ εξ αρχής, πολύ συχνά εννοούν "ε, συνήθως 30, κι ας γίνονται 20 στις έντονες μάχες". Το οποίο είναι, για τα δεδομένα των PS4/Xbox One, απαράδεκτο εν έτει 2014. Απερίφραστα και ασυζητητί.