Οι gamers έχουν το δικαίωμα, δε, να είναι εξοργισμένοι και με την θρασύτατη, απροκάλυπτη πια τακτική των εταιρειών να διαθέτουν στην αγορά τίτλους που ολοφάνερα δεν έχουν υποστεί επαρκή ποιοτικό έλεγχο για τεχνικά και άλλα προβλήματα. H τακτική αυτή στην ουσία σημαίνει πως οι εταιρείες ανάπτυξης και οι εταιρείες έκδοσης games γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παραγωγές τους είναι ατελείς ή και μη ολοκληρωμένες ακόμη σε κάποια πράγματα, επιτρέπουν όμως τη διάθεσή τους για να κυκλοφορήσουν σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, με τη συλλογιστική πως τα προβλήματα θα τα διορθώσουν αργότερα με διορθωτικές αναβαθμίσεις μέσω Internet. Καλά, το πασίγνωστο πια Assassin's Creed Unity, υπογεγραμμένο από την εξευτελισμένη σε πολλαπλά επίπεδα Ubisoft, θα χρησιμεύει για χρόνια ως παράδειγμα προς αποφυγή με τα τραγελαφικά του "θέματα". Κανένας από τους προαναφερθέντες τίτλους, ωστόσο, δεν ήταν πραγματικά έτοιμος για διάθεση στο κοινό.
Ειδικό βάρος, άλλωστε, έχει η κατάσταση της ανεπάρκειας και δυσλειτουργίας των διαφόρων Δικτυακών υπηρεσιών στις περιπτώσεις των Sony και Microsoft. Τα PlayStation Network και Xbox Live είναι τόσο σημαντικό πλέον τμήμα της όλης εικόνας στα PS4 και Xbox One, ώστε όταν τα πρώτα δυσλειτουργούν, τα δεύτερα στερούν μεγάλο ποσοστό της ψυχαγωγικής τους αξίας στους κατόχους τους. Και στις δύο online υπηρεσίες υπάρχει πλέον κόστος συνδρομής που καταβάλλεται από τους χρήστες, άρα και αντίστοιχη ευθύνη από τις Sony και Microsoft να κρατούν σε υψηλά επίπεδα τη διαθεσιμότητα και απροβλημάτιστη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Ό,τι συνέβη τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, δηλαδή η (προαναγγελθείσα μάλιστα!) επίθεση που υπέστησαν τα PSN και Xbox Live από hackers με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση και των δύο υπηρεσιών για ημέρες ολόκληρες, θα θεωρούνταν επιεικώς απαράδεκτο σε άλλες αγορές της τεχνολογίας. Για κάποιο λόγο, ωστόσο, στην ηλεκτρονική διασκέδαση ήταν απλώς... μια Πέμπτη - και... "ούτε γάτα, ούτε ζημιά". Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η πολύ κακή εικόνα που έδωσαν στο κοινό τους όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες μέσα στο 2014 θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη μία "παιδική ασθένεια" που θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου όπως άλλες στο παρελθόν. Τόσο οι ανεξάρτητες εταιρείες έκδοσης video games, όμως, όπως οι Ubisoft, Activision και EA, όσο και οι Sony και Microsoft, οφείλουν να αντιληφθούν και ν' αποδεχθούν το μερίδιο της ευθύνης που τούς αναλογεί και να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις σε υλικό και καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να... μην έχουμε τα ίδια μέσα στο 2015. Τις πρώτες οι καταναλωτές μπορούν να τις τιμωρήσουν όπως τούς αξίζει σταματώντας τις προπαραγγελίες και αναβάλλοντας την αγορά των games τους, μέχρις ότου οι Ubisoft, Activision και EA αυτού του κόσμου σοβαρευτούν και συμμορφωθούν. Οι καταναλωτές έχουν πάντα αυτήν την επιλογή και, με δεδομένα τα όσα συνέβησαν μέσα στο 2014, την ενθαρρύνουμε.
Με τις Sony και Microsoft, ωστόσο, το θέμα είναι περισσότερο περίπλοκο: οι Δικτυακές υπηρεσίες τους είναι αναπόσπαστο, νευραλγικής σημασίας τμήμα της λειτουργίας των PS4 και Xbox One, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν το ίδιο περιθώριο ισχυρής αντίδρασης. Εκεί οι Sony και Microsoft οφείλουν να δείξουν ωριμότητα, αίσθηση ευθύνης και την πρόθεση να δικαιώσουν το κοινό που επένδυσε ή σκέφτεται να επενδύσει στα οικοσυστήματά τους. Ειδάλλως... ποιός ξέρει; Μπορεί τα κερδισμένα μιας ολόκληρης χρονιάς - τόσο το PS4 όσο και το Xbox One σημείωσαν ανέλπιστα υψηλές πωλήσεις για πρωτοεμφανιζόμενα συστήματα - να "πάνε στράφι" μέσα στο 2015 αν οι καταναλωτές κρίνουν πως δεν αξίζει να επενδύσουν περαιτέρω χρόνο και χρήμα σε προϊόντα και υπηρεσίες που τους ταλαιπωρούν και τους εκνευρίζουν. Όπως πάντα... θα δείξει!