banner

Xbox Kinect: ευθανασία επίσημη, κληρονομιά αξιόλογη

Τέλος του δρόμου για το περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης, όχι και για το DNA του

Ήταν απλώς θέμα χρόνου φυσικά (η αγορά συχνά αποφασίζει πολύ καιρό πριν από τις πολυεθνικές της τεχνολογίας για την επιβίωση ή όχι ενός προϊόντος) όμως δεν παύει να είναι και ένα σημείο-σταθμός στην εξέλιξη του gaming που αξίζει αναφοράς: η Microsoft σταματά την κατασκευή του περιφερειακού ανίχνευσης κίνησης που προωθούσε από τα τέλη του 2010, του Kinect. Το συγκεκριμένο είχε ομολογουμένως μία από τις πλέον παράξενες πορείες στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, όμως δεν παύει να ισχύει και το γεγονός ότι δεν είχε εδώ και χρόνια πια θέση σε αυτήν, εξ ου και η επιλογή του αμερικανικού κολοσσού.

Το Kinect είχε αποκαλυφθεί στην Ε3 2010 ως ένας νέος τρόπος ελέγχου για games του Xbox 360 που ανιχνεύει όχι μόνο τα άκρα του παίκτη όταν κρατά κάποιο περιφερειακό - όπως έκανε το Wii και το PS2/PS3 με τα δικά τους συστήματα - αλλά όλο το σώμα χάρις στο υποσύστημα ανάγνωσης "βάθους" του χώρου που οπτικά κάλυπτε. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και σύντομα έγινε... επώδυνα προφανές πως σε πρακτικό πλαίσιο και στα περισσότερα games δεν λειτουργούσε με την ταχύτητα και την ακρίβεια που η Microsoft είχε αρχικά επιδείξει. Παρ' όλα αυτά ήταν κάτι το διαφορετικό (μπορούσε να αξιοποιήσει και φωνητικές εντολές) το οποίο προφανώς κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, ειδάλλως δεν θα είχε σημειώσει και 25 εκατομμύρια πωλήσεις έως το 2011.

Η αλήθεια είναι πως το Kinect δεν ήταν ποτέ το είδος του προϊόντος που μέσα από εκπληκτικά games θα κατόρθωνε ποτέ να καταστήσει τον εαυτό του απαραίτητο - τόσο λόγω των τεχνικών του αδυναμιών, όσο και επειδή τέτοια games κυκλοφόρησαν πανελάχιστα. Όμως συνδεδεμένο με Windows PC βρήκε πολλές εργαστηριακές και επιστημονικές εφαρμογές που το "κράτησαν ζωντανό" μέχρι το 2013, όταν δηλαδή έγινε διαθέσιμη η δεύτερη έκδοσή του μαζί με το αρχικό μοντέλο Xbox One. Εκεί οι ιστορικοί του μέλλοντος θα... διχαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, γιατί δεν είναι κατά βάση εύκολο να προσδιορίσει κανείς αν ήταν η αποτυχία του Xbox One αυτή που έδωσε το "τελειωτικό χτύπημα" στο Kinect ή αν το Kinect, με τον λανθασμένο τρόπο που προσπάθησε να το "επιβάλλει" στο κοινό των Xbox η Microsoft, έβλαψε το One σε αναλογικά μεγαλύτερο βαθμό.

Σήμερα το Kinect δεν έχει πια καμία αξία πρακτική, εξ ου και η απόφαση της Microsoft να σταματήσει την παραγωγή του. Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, ωστόσο, σε όλα ουσιαστικά τα ανταγωνιστικά προϊόντα "ανίχνευσης κίνησης", δεν είναι άξιο απορίας πια: ούτε η PlayStation Camera στα PS4/PS4 Pro χρησιμοποιείται αυτόνομα σε τίποτε εξαιρετικά ενδιαφέρον πέραν των games του PS VR, ενώ η εταιρεία που έφερε την όλη ιδέα των games μέσω ανίχνευσης κίνησης στην αντίληψη του ευρύτερου κοινού, η Nintendo, το έχει φυσικά εγκαταλείψει προ πολλού ως προσέγγιση. Δεν υπήρχε, με άλλα λόγια, καμία περίπτωση να επιστρέψει το Kinect στο προσκήνιο με κάποια χρήση αληθινά αξιόλογη, οπότε...

Ειρωνικά, από το όλο... "κίνημα της ανίχνευσης κίνησης" και την εμπορική αποτυχία του Kinect η Microsoft απέσπασε περισσότερα οφέλη απ' ότι ο ανταγωνισμός της σε επίπεδο τεχνογνωσίας: προϊόντα όπως το δικό της Hololens και άλλα που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στην αγορά εντασσόμενα στην κατηγορία της ανάμικτης πραγματικότητας (mixed reality), λειτουργούν εν μέρει και με τεχνικές ανάγνωσης "βάθους" που αναπτύχθηκαν για το Kinect. Η λειτουργία Windows Hello που αναγνωρίζει σε διάφορα laptop το πρόσωπο του χρήστη με κάμερα για την διαδικασία της ταυτοποίησης στηρίζεται σε τεχνολογία Intel αλλά και ρουτίνες λογισμικού της Microsoft από το Kinect.

Όχι πολλά δάκρυα για το περιφερειακό των Αμερικανών, λοιπόν. Και... ποιος ξέρει; Μπορεί ο πειραματικός Milo του Kinect, με τον οποίο ο κολοσσός του Redmond είχε εξάψει την φαντασία του κόσμου το 2010, να επιστρέψει σε περιβάλλον εικονικής ή ανάμικτης πραγματικότητας έτσι, ως cameo!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner