COSMOTE: ξεκίνημα στις Δικτυακές συνδέσεις οπτικών ινών

Internet σε ταχύτητες έως και 1 Gbps, επενδυτικό πλάνο τετραετίας για 1 εκ. ελληνικά νοικοκυριά

Στην εποχή του... ακαριαίου Internet - όχι πια του "απλώς γρήγορου" των 30 ή 50 Mbps με συνδέσεις τεχνολογίας VDSL αλλά των 100, 200 έως και 1000 Mbps - μεταβαίνει ουσιαστικά σήμερα η Ελλάδα με την έναρξη της προσφοράς από την COSMOTE συνδέσεων οπτικών ινών έως το σπίτι του καταναλωτή (Fiber To The Home). Αν και όχι ο πρώτος πάροχος που προσφέρει Δικτυακή σύνδεση ταχυτήτων υψηλότερων από αυτών μίας γραμμής VDSL ή ο πρώτος που αξιοποιεί την τεχνολογία Fiber To The Home, η COSMOTE είναι ο κάτοχος του εκτενέστερου τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας: η είσοδός του στην αγορά των συνδέσεων αμιγώς οπτικών ινών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης για την εξάπλωση της τεχνολογίας αυτής τα επόμενα χρόνια.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η COSMOTE στο Παλαιό Φάληρο - δήμο απ' όπου θα ξεκινήσει η διάθεση των συνδέσεων FTTH στην Αττική - παρέστη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία της εξέλιξης αυτής για την οικονομία του αύριο, την αναπτυξιακή της διάσταση στα μάτια της κυβέρνησης αλλά και την πρόθεση της τελευταίας να στηρίξει ενεργά την εξάπλωση των δικτύων οπτικών ινών ώστε αυτά να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού κοινού πριν από το 2025. Η παρουσία του υπουργού στην εκδήλωση της COSMOTE έχει, φυσικά, και αυτή την δική της σημειολογική σημασία στα πράγματα, όπως και παρουσία του γ. Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ, υπογράμμισε πως η σημερινή έναρξη εμπορικής λειτουργίας του COSMOTE Fiber αποδεικνύει την σταθερή, ρεαλιστική εφαρμογή του επενδυτικού πλάνου που έχει καταστρωθεί για τον εκσυγχρονισμό των επίγειων τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ υπενθύμισε πως το πλάνο είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022 και η εξάπλωση του δικτύου οπτικών ινών συνδέεται άρρηκτα με αυτό - το ίδιο περίπου ποσό, άλλωστε, έχει δαπανηθεί την τελευταία εξαετία στον εκσυγχρονισμό του τεράστιου υφιστάμενου τηλεφωνικού δικτύου του οργανισμού, ώστε αυτό να μπορεί να στηρίξει τις ευρέως διαθέσιμες πια Δικτυακές συνδέσεις ADSL/VDSL, αλλά και τις αυριανές Fiber.

Το πλάνο της COSMOTE για τις συνδέσεις οπτικών ινών προβλέπει έως το τέλος του 2018 σταδιακή διάθεσή τους σε 6 περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έως το τέλος του 2019 η κάλυψη COSMOTE Fiber To The Home θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Στόχος της εταιρείας είναι η κάλυψη του δικτύου της FTTH να αγγίξει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022 και πολύ περισσότερα μέχρι το 2025.

Οι συνδέσεις FFTH ξεκινούν από τα 100 και τα 200 Mbps και είναι, θεωρητικά, αναβαθμίσιμες σε 1000 Mbps (το περίφημο 1 Gbps δηλαδή) χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε νέα υποδομή αργότερα. Στην επίδειξη λειτουργίας της πρώτης Δικτυακής σύνδεσης του COSMOTE Fiber στο Παλαιό Φάληρο επιτεύχθηκαν όντως ταχύτητες της τάξης των 1000 Mbps στην λήψη και 1000 Mbps στην αποστολή δεδομένων, οι συνδέσεις ωστόσο που θα προσφέρονται εμπορικά θα κινούνται - αρχικά τουλάχιστον - σε αυτά τα επίπεδα και με αυτήν την αναλογία.

Με την Wind πάντως να προσφέρει (έστω και σε πολύ μικρή κλίμακα) συνδέσεις Fiber ήδη, την COSMOTE να ξεκινά σήμερα και την Vodafone σε λίγες ημέρες, το μόνο βέβαιο είναι πως η ελληνική αγορά της πρόσβασης στο Internet όντως "περνά σε νέο επίπεδο" αυτόν τον καιρό. Ας ελπίσουμε πως θα το κατακτήσει σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που χρειάστηκε για το "γρήγορο Internet" των ADSL/VDSL!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ