Ενημερώσεις των Windows 10: ατολμίες, υποψίες και η πρόκληση

Η τακτική της αδιαφάνειας εκ μέρους της Microsoft έχει πια ξεπεράσει το όριο του ανεκτού. Σχολιάζουμε.

Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σηματοδότησε, ανάμεσα στα άλλα, και ένα ακόμη βήμα εξέλιξης των Windows 10 με σχετική αθροιστική ενημέρωση (cumulative update) που έγινε διαθέσιμη την Τετάρτη 27/1. Συνεχίζοντας απτόητη να τηρεί τη στάση που έχει επιλέξει εδώ και αρκετούς μήνες (παρά την σχετική αρνητική αρθρογραφία και τις διαμαρτυρίες αμέτρητων χρηστών των Windows 10), η Microsoft δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο, γενικό ή ειδικό, όσον αφορά στο τί προσθέτει, διορθώνει ή αλλάζει η ενημέρωση αυτή. Για πολλοστή φορά τα σχετικά Web sites συγκέντρωσαν στις σελίδες της ειδησεογραφίας τους τις αρνητικές αντιδράσεις του κοινού, για πολλοστή φορά δημοσιεύθηκαν σχολιαστικά άρθρα σχετικά με το όλο ζήτημα, για πολλοστή φορά ο αμερικανικός κολοσσός δεν αντέδρασε σε κανένα απολύτως επίπεδο.

Αυτή η στάση, ωστόσο, έχουμε την αίσθηση πως είναι καιρός να αλλάξει - πριν το αποτύπωμά της αφήσει, ανεξίτηλα πλέον, μελανά σημεία στην εικόνα των Windows 10.

Ο λόγος γι' αυτό είναι πια ολοφάνερος: το ζήτημα έχει πάψει να είναι μόνο... αρχών απλά. Αρχικά μάς ενοχλούσε και μόνο η ιδέα πως η Microsoft "με το έτσι θέλω" κάνει αλλαγές στα συστήματά μας με τις ενημερώσεις αυτές χωρίς να δίνει καμία πληροφορία σχετική. Εδώ και κάποιο καιρό, όμως, είναι πλέον και θέμα εμπιστοσύνης πέρα από θέμα αρχών. Είναι θέμα εμπιστοσύνης επειδή οι Αμερικανοί είχαν υποσχεθεί από το Σεπτέμβρη πως θα είναι πολύ πιο σαφείς και ειλικρινείς όσον αφορά στο συγκεκριμένο... και είμαστε σχεδόν στον Φλεβάρη χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είναι θέμα εμπιστοσύνης γιατί - συνδυασμένη με την επιλογή της Microsoft να συλλέγει εξ ορισμού πολύ, πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα απ' όσα είναι απαραίτητο στα Windows 10 - η αδιαφάνεια αυτή προβληματίζει διπλά. Τί ακριβώς συμβαίνει στις ρυθμίσεις που έχουμε επιλέξει όσον αφορά στην ιδιωτικότητα των Windows 10 κάθε φορά που εγκαθιστούμε αυτές τις "ανώνυμες" ενημερώσεις - αν υποθέσει κανείς πως πραγματικά ελέγχουμε ο,τιδήποτε ουσιαστικό με τις σχετικές ρυθμίσεις που μάς προσφέρονται;

Οι υποστηρικτές της Microsoft στο συγκεκριμένο ζήτημα - ναι, δυστυχώς έχουμε χωριστεί σε "στρατόπεδα" γιατί ένας αριθμός δημοσιογράφων δεν εννοεί, θελημένα ή αθέλητα, να "βγάλει το κεφάλι του απ' την άμμο" - θεωρούν πως όλες οι ενημερώσεις που γίνονται, μεμονωμένα ή αθροιστικά, είναι μόνο καλόβουλες, μόνο διορθωτικές, μόνο θετικές εν τέλει. Θα θέλαμε πολύ να τους πιστέψουμε. Θα μάς διευκόλυνε απείρως. Όμως αξίζει να φέρουμε τη συμπεριφορά της Microsoft στο συγκεκριμένο ζήτημα σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχή της όσον αφορά άλλα προϊόντα, στα οποία τηρεί στάση... εκ διαμέτρου αντίθετη. Διαθέτει, για παράδειγμα, ο αμερικανικός κολοσσός μία νέα ενημέρωση για το λειτουργικό του Xbox One; Λαμβάνουμε αναλυτική λίστα μέχρι και για το παραμικρό αμελητέο χαρακτηριστικό που προστίθεται ή αλλάζει. Κυκλοφορεί νέα ενημέρωση (σε BIOS και drivers μάλιστα) για τα Surface και Surface Pro; Το ίδιο. Παράθεση δεκαψήφιων αριθμών για την έκδοση driver υποσυστήματος που μόνο οι αληθινά εξοικειωμένοι με το hardware των PC καταλαβαίνουν.

Σε αντιπαραβολή: κατευθύνεις τον Η/Υ σου με Windows 10 στον μηχανισμό των ενημερώσεων, εμφανίζει ένα "Cumulative Update for Windows 10 Version 1511 for x64-based Systems (KB3124262)". Στην οθόνη εγκατάστασης της ενημέρωσης αυτής μέσα στα Windows, απολύτως καμία άλλη πληροφορία. Ψάχνεις βάσει του αριθμού άρθρου της Knowledge Base (3124262) "με το χέρι" στο Web site της Microsoft όπου κρατείται κατάλογος με τις ενημερώσεις (το λεγόμενο Microsoft Update Catalog που μικρό ποσοστό των χρηστών Windows γνωρίζει πως υφίσταται καν). Βρίσκεις μία ξερή, κενή σελίδα η οποία αναφέρει σε άψογο... λακωνικό ύφος "This update includes improvements to enhance the functionality of Windows 10 Version 1511". Το μέγεθος αρχείου της ενημέρωσης αυτής είναι 500ΜΒ. Ειλικρινά, μπορεί κανείς να μην χρωματίσει αρνητικά αυτήν την κραυγαλέα διαφορά στις επιλογές της αμερικανικής εταιρείας; Και να μην ερμηνεύσει με υποψία;

Ορίστε, λοιπόν, η... "ανοιχτή επιστολή" εκ μέρους μας προς την Microsoft: αν δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο, τίποτε αμφιλεγόμενο πίσω από την αδιαφάνεια των ενημερώσεων των Windows 10, ακολουθήστε την οδό που ακολουθείτε και για τα άλλα σας προϊόντα. Ξεκινήστε να δημοσιεύετε για κάθε ενημέρωση, διορθωτική ή άλλη, σαφείς πληροφορίες σχετικά με το τί αλλάζει, τί βελτιώνει, τί προσθέτει στα νέα Windows. Την εμπιστοσύνη του γράφοντα ίσως δεν θα την επανακτήσετε έτσι - αυτή έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα από το καλοκαίρι και από τις επιλογές που έχει κάνει το Redmond όσον αφορά στο τί δηλώνει, τί κάνει και τί ακριβώς ισχύει τελικά. Μπορεί ωστόσο να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου που θέλει να ξέρει (ή να... έχει την επίφαση πως ξέρει) τί ακριβώς συμβαίνει όταν εγκαθιστά ενημερώσεις του μισού GB στο PC του. Ειδικά των χρηστών Windows 10 Home, μάλιστα, που δεν τούς έχετε αφήσει και κανένα περιθώριο επιλογής (ας μη μιλήσουμε για τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και με την ενημέρωση της Τετάρτης).

Με άλλα λόγια: κύριοι, σάς προκαλούμε. Αρκετά πια με την υποψία, αρκετά πια με την αλαζονεία. Αν θέλετε να επιτύχετε "καθαρά" - χωρίς ερωτηματικά και μελανά σημεία - τον στόχο του 1 δισεκατομμυρίου συσκευών με Windows 10, απλώς δεν μπορείτε να διατηρείτε αυτήν την τακτική για πολύ ακόμη σε αυτό το ζήτημα. Στο κοινό αρέσει το δωρεάν, ναι. Εκεί στηρίχθηκε μεγάλο μέρος της "γοητείας" των νέων Windows αρχικά. Όμως σε κανέναν δεν αρέσει να τον εμπαίζουν και να τον χρησιμοποιούν ποικιλλοτρόπως: ως ακούσιο δοκιμαστή προϊόντων, ως μηδαμινό στατιστικό σε αποστολές εντυπωσιασμού, ως προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση τον ίδιο. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αποδεχθείτε το γεγονός αυτό, η σκιά της ανύπαρκτης ιδιωτικότητας και του περιορισμένου ελέγχου που μπορεί να έχει το κοινό στα Windows 10 θα τα σημαδέψει για πάντα. Και, με δεδομένο πως ως λειτουργικό σύστημα per se αυτά είναι όντως πολύ καλά, θα είναι κρίμα. Μακροπόθεσμα... για όλους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ