GeForce GTX 1080/1070: κορυφαία γραφικά, σύντομα

H nVidia κάνει άλμα μπροστά σε επιδόσεις και δυνατότητες, με κόστη αυτή τη φορά λογικά

Μετά από μία ανακοίνωση/αποκάλυψη σε... τρεις "πράξεις" (ούτε θεατρικό έργο να ήταν) η nVidia θα διαθέσει στην αγορά - τόσο η ίδια όσο και οι "συνήθεις ύποπτοι" κατασκευαστές όπως η Asus, MSI, Gigabyte κλπ - τις δύο νέες της κάρτες κορυφαίες γραφικών για το καταναλωτικό κοινό: τις GeForce GTX 1080 και 1070. O αμερικανικός κολοσσός στην σχετική παρουσίαση είχε δώσει μία σειρά από υποσχέσεις σχεδόν... ύποπτα εντυπωσιακές, όμως τα πρώτα επίσημα τεστ της GTX 1080 που δημοσιεύθηκαν χθες τον δικαιώνουν όσον αφορά στον τομέα των αυξημένων επιδόσεων. Το μόνο που έχουμε να διαπιστώσουμε, τώρα, είναι πόσο χαμηλά σε κόστος θα είναι σε θέση οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές να προσφέρουν τις δικές τους προτάσεις που βασίζονται στα ίδια δύο chip, καθώς οι κάρτες γραφικών που η ίδια η nVidia θα πωλεί ζητούν... αυξημένο αντίτιμο επειδή θα είναι οι πρώτες διαθέσιμες.

Πρώτα απ' όλα, τα τυπικά στοιχεία: η nVidia σκιαγραφεί την GeForce GTX 1080 ως σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με τις GTX 980/980 Ti/Titan βάσει μίας σειράς παραγόντων που ποικίλουν από την νέα αρχιτεκτονική "Pascal" και την νέα μέθοδο κατασκευής των 16 νανομέτρων, έως την χρήση μνήμης GDDR5X (αντί της "απλής" GDDR5) και την αξιοποίηση νέων προσεγγίσεων στο συνοδευτικό λογισμικό. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και πρακτικά τον ισχυρισμό της nVidia: η GTX 1080 είναι κατά μέσο όρο 30% ταχύτερη σε σχέση με τις προκατόχους της, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 60% ή 70% ανάλογα με το εκάστοτε PC game και την ανάλυση μέτρησης, ενώ εμφανίζεται σαφέστατα βελτιωμένη στους λιγοστούς μέχρι στιγμής τίτλους που αξιοποιούν την DirectX 12 - τομέας στον οποίο η AMD με τις νεότερες Radeon είχε μέχρι πρόσφατα το πλεονέκτημα.

Ως πολύ σημαντικά κρίνονται δύο ακόμη γεγονότα. Ένα, η GTX 1080 έχει κατά πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία σε σχέση με παρελθούσες κορυφαίες προτάσεις της nVidia: λειτουργεί κανονικά με μόλις 180 Watt (η σύνδεση τροφοδοσίας γίνεται μόνο με ένα καλώδιο 8-pin) και αντλεί σε maximum... "ψυχολογική καταπίεση" περίπου 300 Watt. Δύο, προσφέρει εξ αρχής μεγάλο περιθώριο υπερχρονισμού τόσο στον πυρήνα του chip της όσο και στην μνήμη λειτουργίας, χωρίς καν την απαραίτητη παρουσία ψυκτικού συστήματος πέραν του τυπικού ανεμιστήρα. Αυτά σε συνδυασμό - μαζί με τον νέο τρόπο συνένωσης δύο καρτών γραφικών της nVidia σε διάταξη SLI - θα καταστήσουν εφικτή τη σύνθεση ισχυρότερων gaming PC από ποτέ, τόσο για συνήθεις τίτλους, όσο και για παραγωγές VR (για τις οποίες η nVidia έχει επίσης κάνει πολλές βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική της GTX 1080).

Η nVidia θα διαθέσει την δική της GTX 1080, την λεγόμενη "Founders Edition", στις 27 Μαΐου προς $699 - τιμή καλύτερη από εκείνη π.χ. των Titan X, αλλά και πάλι υψηλή αν σκεφτεί κανείς πως οι αντίστοιχες κάρτες γραφικών των ανεξάρτητων κατασκευαστών, που θα εμφανιστούν στην αγορά 10 ή 15 ημέρες αργότερα, θα κοστίζουν $599 και θα προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες πυρήνα/μνήμης και καλύτερα συστήματα ψύξης. Για το ελληνικό κοινό που ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας GTX 1080, με άλλα λόγια, λίγη περισσότερη αναμονή είναι πρακτικά βέβαιο πως θα αποδειχθεί επωφελής μακροπρόθεσμα.

Ακόμη περισσότερο επωφελής, δε, μπορεί να αποδειχθεί η αναμονή έως τα τέλη Ιουνίου, οπότε περιμένουμε την ευρύτερη διάθεση καρτών γραφικών από ανεξάρτητους κατασκευαστές βασισμένων στο chip της nVidia GTX 1070. Αυτό υπολείπεται μεν σε κάποια πράγματα σε σχέση με το αντίστοιχο των GTX 1080 - μνήμη GDDR5 αντί της GDDR5X, λιγότεροι πυρήνες επεξεργασίας, κατά τι χαμηλότερες ταχύτητες λειτουργίας πυρήνα και μνήμης - αλλά οι κάρτες γραφικών που θα στηρίζονται σε αυτό θα κοστίζουν μόλις $379 (!), τιμή εξαιρετική για πρωτοεμφανιζόμενο "σχεδόν κορυφαίο" προϊόν του είδους. Αν μάλιστα οι εικασίες για δυνατότητα υπερχρονισμού των GTX 1070 αντίστοιχη των GTX 1080 αληθεύει, τότε πρακτικά με τις πρώτες θα αγοράζει κανείς σχεδόν το 80% των επιδόσεων με σχεδόν το 50% των χρημάτων. Οι πρώτες αναλυτικές μετρήσεις των GTX 1070 αναμένονται στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου και, καθώς είναι αυτές οι κάρτες γραφικών που θα μπορούσαν να αναδειχθούν στις πλέον δημοφιλείς του 2016, τις αναμένουμε με ενδιαφέρον. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ