iPad Pro: επίσημο, εντυπωσιακό

Το tablet επαγγελματικών προσανατολισμών της Apple ξεκινά - όχι, ωστόσο, χωρίς ερωτηματικά

Από όσα επέδειξε o κολοσσός του Cupertino χθες στο San Fransisco, το μόνο προϊόν για το οποίο διατηρούσαμε αμφιβολίες ήταν το πολυσυζητημένο, "υπάρχει, σίγουρα υπάρχει... αλλά αν είναι τελικά χίμαιρα όπως η iTV;", μεγαλύτερο "αδελφάκι" των iPad. Με τα tablet της Apple να έχουν υγιείς μεν, αλλά μειωμένες πωλήσεις εδώ και πολλά τρίμηνα, η μόνη διέξοδος "αναζωογόνησης" αυτής της κατηγορίας για τους Αμερικανούς ήταν, πολύ απλά, η επέκταση σε αγορές άλλες από την καταναλωτική. Γι' αυτό και μόνο "το πιστεύαμε" το iPad Pro ως πιθανό προϊόν και σωστή επιλογή από την Apple, ασχέτως όλων των άλλων. Δεν διαψευστήκαμε... παρά το γεγονός ότι αν και κατά πόσο το iPad Pro θα βοηθήσει τελικά τα κέρδη της Apple σε βαθμό ευδιάκριτο, απομένει ν' αποδειχθεί.

Στα τυπικά: το iPad Pro ακολουθεί σχεδιαστικά την ίδια συλλογιστική με το Air 2 και το Mini 3 (Mini 4 πλέον), με μόνη διαφορά, προφανώς, την πολύ μεγάλη οθόνη των 12.9 ιντσών. Το μέγεθός του, με άλλα λόγια, είναι παραλληλίσιμο με αυτό ενός laptop 13 ιντσών, με τη διαφορά πως δεν ενσωματώνει πληκτρολόγιο και είναι σημαντικά ελαφρύτερο. Προκειμένου να διατηρηθεί η, δεδομένη πια, ιδιότητα Retina σε τόσο μεγάλη οθόνη, το iPad Pro αυξάνει την ανάλυσή του από τα 2048x1536 pixel του iPad Air στα 2732x2048 pixel. Η ανάλυση δεν είναι τυχαία: το iPad Pro, διατείνεται η Apple, μπορεί να προβάλλει έτσι δύο πλήρη apps του iPad Air δίπλα-δίπλα (έστω κι αν θα χρειαζόταν κατά τι μεγαλύτερη ανάλυση σε ακριβή αντιστοιχία 1:1 pixel γι' αυτό). Δεν είναι η ανάλυση 4Κ που ήθελαν οι φήμες, είναι όμως αρκετή για όλα όσα θα ήθελε να κάνει κάποιος εν κινήσει (ή όχι και τόσο εν κινήσει...) με ένα tablet.

Για να διαχειριστεί με άνεση τόσα pixel και δη σε απαιτητικές εφαρμογές, το iPad Pro στηρίζεται στον νέο επεξεργαστή A9X, που είναι χρονισμένος υψηλότερα από τον αντίστοιχο A9 των iPhone 6S/6S Plus και υποβοηθάται από 4 GB μνήμης λειτουργίας. Πανίσχυρο είναι και το υποσύστημα γραφικών του - η Apple υποστηρίζει πως είναι επιπέδου οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας α λα PS4/Xbox One, μικρή... υπερβολή ίσως - ενώ ο ελάχιστος αποθηκευτικός χώρος που ενσωματώνει είναι τα 32 GB και ο μέγιστος τα 128 GB ανάλογα με το μοντέλο (δεν υπάρχει ενδιάμεση χωρητικότητα). Τα ηχεία που αποδίδουν τον ήχο δεν είναι δύο, αλλά τέσσερα, παρών είναι και ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως και μία νέα θύρα σύνδεσης με το όνομα Smart Connector. Σε αυτήν συνδέεται το νέο περιφερειακό πληκτρολόγιο της Apple, το Smart Keyboard, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για iPad Pro.

Με το iPad Pro να είναι τόσο μεγάλο - κι ας μην είναι ιδιαίτερα βαρύ στα 715 γραμμάρια - γίνεται αντιληπτό πως ούτε η Apple, ούτε κανείς άλλος περιμένει πραγματικά να κρατάμε τη συσκευή στον αέρα για πολύ, όπως κάνουμε με το Air. Γι' αυτό και το Smart Keyboard χρησιμεύει ταυτόχρονα και σαν στηρικτικό του Pro, μεταμορφώνοντάς το πάνω σε επίπεδη επιφάνεια σε ενός είδους υβριδικό... laptop που δεν απέχει ιδιαίτερα (ή και καθόλου) από τον τρόπο που χρησιμοποιείται το Surface Pro 3 της Microsoft. Αν, δε, χρειαζόταν κανείς οποιαδήποτε πρόσθετη επιβεβαίωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του iPad Pro, καλύτερη από το Apple Pencil - την γραφίδα που θα πωλεί η εταιρεία επίσης ως αξεσουάρ - δεν μπορούμε να σκεφτούμε. Το iPad Pro μπορεί να αντιληφθεί πότε χρησιμοποιείται με το Apple Pencil και να αυξήσει την ευαισθησία της οθόνης του σε επίπεδο pixel (!), επιτρέποντας έτσι λεπτομερέστατη κατάδειξη και "γραφή" με διαφορετικά πάχη και υπό γωνία.

Με το εξωτερικό πληκτρολόγιο και την γραφίδα της Apple, μία διόλου ευκαταφρόνητη γκάμα επαγγελματιών - από γραφίστες και πολιτικούς μηχανικούς μέχρι φωτογράφους και υπαλλήλους γραφείου σε... "δύσκολες αποστολές" - μπορεί να εργαστεί με tablet ευκολότερα από ποτέ χρησιμοποιώντας το Pro. Το πόσο αποδοτικά μπορεί να εργαστεί, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα - γι' αυτό και, παρά το ενδιαφέρον μας για το νέο μέλος της οικογένειας των iPad, κρατάμε στάση αναμονής σχετικά με τις προοπτικές του μέχρις ότου "ξεκαθαρίσει το τοπίο" στο σημαντικό ζήτημα των apps. Είναι πρακτικά βέβαιο πως από το Νοέμβρη, που θα κυκλοφορήσει το iPad Pro, θα εμφανιστούν στο App Store της Apple πάρα πολλές εφαρμογές γι' αυτό. Όλες θα διατείνονται πως αξιοποιούν το tablet της - και οι πιο πολλές θα είναι αρχικά "απλωμένες" εκδόσεις υπαρχόντων apps, όχι κάτι περισσότερο. Μέχρις ότου, λοιπόν, να εμφανιστούν αρκετές εφαρμογές που αληθινά, κυριολεκτικά λειτουργούν στο maximum μόνο στο iPad Pro και το εκμεταλλεύονται πλήρως... αναμονή!

Το θέμα των εφαρμογών είναι το ένα που μας προβληματίζει με το iPad Pro - αλλά, κατά βάση, είναι ένα θέμα που θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα μέσα από τον έντονο ανταγωνισμό του App Store. Το άλλο - που δεν νομίζουμε πως θα... επιλυθεί από την Apple - είναι αυτό του υψηλού κόστους του. Το μοντέλο Wi-Fi των 32 GB θα κοστίζει $799, ποσό που δεν ακούγεται υψηλό μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς πως η πλήρης αξιοποίηση του iPad Pro υποννοεί την αγορά το λιγότερο του Smart Keyboard (επιπλέον $159) και πιθανώς του Apple Pencil (επιπλέον $99). Αν το iPad Pro είναι το αντίστοιχο του... iPhone 6 των 16 GB, δε, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα 32 GB του εισαγωγικού μοντέλου είναι αρκετά για σοβαρή χρήση - οπότε το μοντέλο των 128 GB είναι αυτό που θα πρέπει να προτιμήσει ένας επαγγελματίας. Αυτό κοστίζει $949. Αν ο εκάστοτε επαγγελματίας θέλει να μπορεί να εργάζεται οπουδήποτε (άρα χρειάζεται και την σύνδεση με δίκτυα 4G LTE) αυτό το μοντέλο ζητά $1079. Και αν ο εν λόγω επαγγελματίας χρειάζεται και το Smart Keyboard (που το χρειάζεται) και ίσως το Apple Pencil, το συνολικό κόστος (χωρίς τα απαραίτητα apps) έχει πλέον αγγίξει τα επίπεδα ενός... MacBook Pro 13.

Όχι, δεν είναι το ίδιο. Ναι, η συλλογιστική χρήσης είναι διαφορετική. Αλλά το κόστος του iPad Pro θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο και, στα μάτια μας τουλάχιστον, έχει κρατηθεί τεχνητά υψηλά για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που θέλει η Apple. Το θέλουμε λιγότερο; Όχι. Μάς απογοήτευσε, όμως; Ναι. Ειδικά αν λάβουμε στα υπ' όψιν την πατροπαράδοτη... "μετάφραση" των δολαρίων απευθείας σε ευρώ στην αγορά μας και τον αυξημένο ΦΠΑ επιπρόσθετα σε αυτήν. Θα αποδειχθεί τόσο ποθητό το iPad Pro από αρκετό κόσμο ώστε αυτός να παραβλέψει τα παραπάνω... θέματα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ