Laptop της Apple: αλλαγές στον ορίζοντα

Πρακτικά βέβαιη η ανανέωση όλης της σειράς, μία εν δυνάμει μεγάλη έκπληξη εν όψει

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες της Apple οι οποίες είναι βεβαιότερο από τον... θάνατο και την εφορία πως ανανεώνονται κάθε χρόνο, όπως τα iPhone και (με κάποιο τρόπο και για το εγγύς μέλλον) τα iPad. Σε άλλες, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός έχει παραμείνει αδρανής για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα - και η περισσότερο "παραμελημένη" από αυτές είναι η κατηγορία των φορητών της υπολογιστών. Ακόμη και κανένας άλλος λόγος να μην συνέτρεχε και οι περιστάσεις να μην είχαν αλλάξει, θα περιμέναμε ανανεωμένα MacBook φέτος. Με δεδομένο το γεγονός, ωστόσο, πως (α) ο ανταγωνισμός, κυρίως από τις Dell και HP, έχει πλέον "προφτάσει" ή και κατά περιπτώσεις ξεπεράσει τα laptops της Apple, καθώς και το γεγονός πως (β) η τεχνολογία έχει πλέον προχωρήσει αρκετά ώστε να προσφέρει στην Apple την ευκαιρία... reboot των φορητών της Η/Υ γενικότερα, είναι πρακτικά βέβαιο πως φέτος οι αλλαγές στα MacBook δεν θα είναι ούτε εξελικτικές, ούτε πειραματικές. Θα είναι μεγάλες κι ουσιαστικές.

Ένα πρώτο βήμα ήταν βεβαίως το MacBook των 12 ιντσών που, πέρυσι την άνοιξη, έφερε μεν στο προσκήνιο λεπτότερο design από ποτέ και υιοθέτησε μία σειρά από νέα στοιχεία - αλλά δυστυχώς δεν προσέφερε αρκετή ισχύ για το κοινό που εννοεί να κάνει σοβαρή δουλειά "εν κινήσει". Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στους επεξεργαστές της Intel στο μεσοδιάστημα επιτρέπουν πια μέρους της Apple την διάθεση μιας νέας έκδοσης αυτού του μικρού MacBook, με ικανή επεξεργαστική δύναμη και υψηλότερη αυτονομία, στο ίδιο λεπτό και ελαφρύ προφίλ. Ένα MacBook σαν αυτό - κοστολογημένο στην εισαγωγική του εκδοχή αντί π.χ. $999 - κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε και το τέλος της σειράς των MacBook Air, των τελευταίων ουσιαστικά μη-Retina συσκευών που υπάρχουν στην προϊοντική γκάμα της Apple συνολικά.

Το brand που είχε καλλιεργηθεί με την λέξη "Air" θεωρούμε πως έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε διαδικασία... "απόσυρσης" μετά από την κυκλοφορία και των δύο iPad Pro, οπότε κάτι τέτοιο θα είχε νόημα: όπως και στα iPad, η Apple θα είχε μόνο δύο προϊοντικές σειρές στα laptop της, τα "απλά" MacBook και τα MacBook Pro, με κατανοητές διαφορές ως προς τον προσανατολισμό, το επίδοξο κοινό και το αναμενόμενο κόστος των μοντέλων κάθε σειράς.

Περισσότερο ενδιαφέρον πάντως, θεωρούμε, έχει η αντίστοιχη εξελικτική προοπτική των MacBook Pro. Αυτά έχουν παραμείνει ολόιδια σχεδιαστικά για τέσσερα και πλέον χρόνια, οπότε το design τους είναι 100% βέβαιο πως φέτος θα αλλάξει. Επίσης, έτσι ώστε να κρατήσουν τον επαγγελματικό τους χαρακτήρα, θα πρέπει και ισχυρά να είναι, και μεγάλη αυτονομία να προσφέρουν. Πόσο λεπτά, ωστόσο, κι ελαφριά μπορεί να τα κατασκευάσει η Apple έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτο "βήμα μπροστά" σε σχέση με τα παρόντα MacBook Pro αλλά και όχι πολύ μακριά από τα "μικρά", απλά MacBook; Ας μην ξεχνάμε πως το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν ξανά δύο μοντέλα, ένα με οθόνη 13 ιντσών και ένα με 15 ιντσών, οπότε αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να κρατηθεί μία ομοιομορφία μεταξύ των δύο, αλλά να "εκμοντερνιστούν" το καθένα όσο το δυνατόν πιο πολύ. Περιμένουμε το αποτέλεσμα της σχετικής δουλειάς και των επιλογών για τα MacBook Pro με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μία φήμη βασισμένη σε αίτηση ευρεσιτεχνίας που η Apple κατέθεσε πρόσφατα, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι η αληθινή έκπληξη των νέων MacBook από τον αμερικανικό κολοσσό. Η αίτηση αυτή περιγράφει ένα laptop χωρίς υλικό πληκτρολόγιο (!), χωρίς κανονικά πλήκτρα δηλαδή, αλλά στη θέση του μία τεράστια επιφάνεια αφής η οποία προσφέρει τα εικονικά πλήκτρα που έχουμε συνηθίσει από τα iPhone/iPad, υποβοηθούμενα από μία τεχνολογία αντίστοιχη της 3D Touch του iPhone 6S. Μία επιφάνεια όπως αυτή θα μπορούσε να εμφανίζει "συμβατικής" διάταξης πληκτρολόγιο για γενική χρήση, αλλά να αλλάζει π.χ. όταν χρησιμοποιείται το Photoshop για να διευκολύνει τα shortcuts της εφαρμογής ή να προσαρμόζεται σε διαφορετικών τύπων games. Μία αίτηση ευρεσιτεχνίας δεν σημαίνει βέβαια ότι θα δούμε σύντομα ή απαραίτητα προϊόν βασισμένο σε αυτήν. Αλλά αν υπάρχει μία εταιρεία που... έχει την πολυτέλεια να πειραματιστεί με μία ιδέα τόσο διαφορετική, αυτή είναι η Apple. Θα το κάνει; Τον Ιούνιο, στην συνέντευξη Τύπου της WWDC 2016, θα το μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ