Logitech MX Master: νέο mouse, κορυφαίο

Οι Ελβετοί φέρνουν στην αγορά το διάδοχο του θρυλικού Revolution MX. Λεπτομέρειες.

Μπορεί οι τάσεις της αγοράς για υιοθέτηση των tablets σε επαγγελματικό περιβάλλον και της - διστακτικής μα υπαρκτής - χρήσης των οθονών αφής στα Windows να έχουν σε έναν βαθμό περιορίσει τη σημασία των καταδεικτικών περιφερειακών, όμως... ας είμαστε ειλικρινείς: στη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου μας παραμένουμε παραγωγικοί με πληκτρολόγια και mouse. Όσο ικανότερα αυτά, τόσο το καλύτερο. Και καμία εταιρεία δεν έχει επιδιώξει να βελτιώσει τα mouse συνολικά, τόσο για επαγγελματική όσο και για ψυχαγωγική χρήση, όσο η Logitech. Οι Ελβετοί βρίσκονταν ήδη σε θέση ισχύος σε αυτόν τον τομέα - με το νέο τους mouse, ωστόσο, το MX Master, "ξεπέρασαν τον εαυτό τους". Κλισέ αλλά αληθινό και σίγουρα ενδεικτικό, αν σκεφτεί κανείς πόσα top προϊόντα του είδους έχουν προσφέρει ήδη.

Το MX Master είναι ο διάδοχος των Performance Mouse MX και Revolution MX, των δύο καλύτερων επαγγελματικών mouse αυτή τη στιγμή (χρησιμοποιούμε για πιο πολλά από 5 χρόνια το πρώτο σε δύο διαφορετικά PC και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτε... μέχρι σήμερα!). Χρησιμοποιεί με τρόπο συγκριτικά εξελιγμένο την τεχνολογία ανάγνωσης επιφανειών Darkfield - της οποίας την ανάπτυξη είχαμε συζητήσει με τους μηχανικούς της Logitech το καλοκαίρι του 2009, όταν είχε ανακοινωθεί - στην οποία στηρίζονται τα δύο αυτά MX, ενώ μοιράζεται και σχεδιαστικά στοιχεία με τους προκατόχους του, ειδικά την χαρακτηριστική καμπύλη που "ακολουθεί" την παλάμη στο κάτω μέρος του αντίχειρα. Εν έτει 2015, βέβαια, το γενικότερο design του MX Master έχει ανανεωθεί με περισσότερο μοντέρνες, επιθετικές αλλά καλαίσθητες γραμμές. Δείχνει, δε, τόσο πολυτελές όσο οφείλει ένα top mouse.

Από κει και πέρα, ωστόσο... βελτιώσεις και προσθήκες μοντέρνες. Πολλές και διάφορες. Πρώτα απ' όλα το MX Master αξιοποιεί (και) διασύνδεση Bluetooth έτσι ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα τον συνοδευτικό δέκτη, χωρίς να στερείται την επιλογή χρήσης και αυτού για όποιον την προτιμά (π.χ. για desktop PC που συχνά δεν προσφέρουν συμβατότητα με συσκευές Bluetooth). Το νέο mouse μπορεί να συνδεθεί με έως και τρεις διαφορετικούς προσωπικούς ταυτόχρονα και ο χρήστης να εναλλάσσει τη χρήση του με τον επιθυμητό μέσω διακόπτη στο κάτω μέρος του περιφερειακού.

Το "σήμα κατατεθέν" των προκατόχων του MX Master, η ροδέλα κύλισης μεταβλητής ταχύτητας στην πάνω πλευρά του, είναι φυσικά παρούσα και αποτελεσματικότερη από ποτέ. Η ροδέλα κύλισης στην δεξιά του πλευρά, όμως, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί τόσο για "οριζόντιο" scrolling όσο και για άλλες ενέργειες (ρυθμίσιμες μέσω του συνοδευτικού software), οι οποίες εξομοιώνουν χειρονομίες με τις οποίες εκτελούνται μέσω των touchpad σε φορητούς Η/Υ συνηθισμένες "εντολές" στα Windows 8 και το OS-X 10+. H ενσωματωμένη του επαναφορτιζόμενη μπαταρία, δε, είναι σαφώς περισσότερο αποδοτική, με 40 ημέρες αυτονομίας (σε τυπική χρήση) και μόλις 1 λεπτό απαραίτητης φόρτισης για δύο ώρες χρήσης. Εννοείται πως το νέο mouse της Logitech μπορεί να χρησιμοποιείται ενόσω φορτίζει.

Οι αλλαγές τόσο στις δυνατότητες όσο και - εξίσου σημαντικό - στο λογισμικό ρύθμισης και παραμετροποίησης του MX Master είναι πάρα πολλές για να αναλυθούν εδώ, όμως το νέο mouse της Logitech δείχνει να είναι ήδη ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα του είδους τα τελευταία χρόνια. Είναι, δε, ένα από τα ελάχιστα περιφερειακά τα οποία είμαστε αληθινά ανυπόμονοι να αξιολογήσουμε, όντας οι ίδιοι χρήστες του θρυλικού Performance Mouse MX σε καθημερινή, πολύωρη βάση. Το MX Master θα διατεθεί στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο με κόστος ελάχιστα μεγαλύτερο των €100. Επανερχόμαστε το συντομότερο δυνατό με τις πρακτικές μας εντυπώσεις από αυτό. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ