Microsoft: νέα κινητά, νέα υβριδικά PC

Εντυπωσιακά και βασισμένα σε Windows 10, αμφίβολη η παρουσία κάποιων στην Ελλάδα

Όπως είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες, η Microsoft αποκάλυψε σε ειδική εκδήλωση τις συσκευές με τις οποίες η ίδια θα στηρίξει την εξάπλωση των Windows 10 στην αγορά τόσο της πληροφορικής, όσο και των τηλεπικοινωνιών. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα απ' όσα επιδείχθηκαν όχι απλώς τα περιμέναμε - είχαν με λεπτομέρειες διαρρεύσει (ακόμη και από την ίδια την αμερικανική εταιρεία κατά λάθος) το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη κι έτσι, η Microsoft κατόρθωσε να εκπλήξει με ένα της τουλάχιστον προϊόν και να "δώσει το στίγμα" των φιλοδοξιών της για το μέλλον. Φιλοδοξιών καθόλου μικρών, έστω κι αν δεν αφορούν όλες τις χώρες και όλες τις κατά τόπους αγορές.

Όσον αφορά στα... γνωστά και πριν την εκδήλωση: επιβεβαιώθηκαν τα δύο νέα κορυφαία smartphones της Microsoft για τα οποία είχαμε γράψει το καλοκαίρι. Τα Lumia 950 και 950 XL μοιράζονται την ίδια ανάλυση οθόνης (2560x1440 pixels) αλλά σε διαφορετική διαγώνιο (5.2 και 5.7 ίντσες αντίστοιχα), την ίδια κύρια κάμερα (με αισθητήρα των 20 Megapixels και οπτικά Carl Zeiss), το ίδιο ποσό μνήμης λειτουργίας (3GB), τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο (ονομαστικά 32GB επεκτάσιμα μέσω καρτών μνήμης microSD), τον ίδιο δέκτη 4G/LTE και τους ίδιους αισθητήρες. Μοιράζονται επίσης πανομοιότυπο σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα κατασκευής, όπως και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δυνατότητα σύνδεσης με πληκτρολόγιο και οθόνη και χρήσης τους ως... mini PC (την λεγόμενη Continuum). Η διαφορά ανάμεσα στο "απλό" και το "XL" Lumia εντοπίζεται στον ταχύτερο επεξεργαστή και την μεγαλύτερη μπαταρία του δεύτερου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τα δύο του πρώτου δεν είναι άκρως ικανοποιητικά.

Εν πολλοίς αναμενόμενος ήταν και ο διάδοχος του Microsoft Surface Pro 3, το Pro 4, το οποίο εμφανίζεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς αλλά δεν απομακρύνεται από την πεπατημένη των προκατόχων του. Παραμένει ένα tablet που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως laptop αξιοποιώντας το πασίγνωστο πια πληκτρολόγιο Type Cover, αλλά στα διάφορα μοντέλα του ενσωματώνει νεότερους επεξεργαστές και ικανότερα υποσυστήματα γραφικών, όντας παράλληλα ελαφρύτερο και λεπτότερο από το Pro 3. Υψηλότερης ανάλυσης είναι και η οθόνη του, όπως και πλουσιότερος ο εξοπλισμός του γενικότερα. Άξια αναφοράς είναι και η νέα γραφίδα της Microsoft για το Surface Pro 4, η οποία αναγνωρίζει 1024 διαφορετικά επίπεδα πίεσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε ποικιλία εφαρμογών.

Η έκπληξη, ωστόσο, δεν ήταν άλλη από το Surface Book: η πρώτη υβριδική συσκευή της Microsoft που δεν είναι tablet πρώτα και laptop στη συνέχεια, αλλά... το αντίστροφο: ένας φορητός υπολογιστής ποιότητας MacBook Pro (οι συγκρίσεις με προϊόντα της Apple είναι αναπόφευκτες πλέον), του οποίου η οθόνη αφής είναι αποσπάσιμη από το πληκτρολόγιο και αξιοποήσιμη ως tablet αυτόνομα. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι εντυπωσιακά - υψηλότατης ανάλυσης οθόνη, πανίσχυρος επεξεργαστής της Intel τελευταίας γενιάς, πολύ γρήγορο σύστημα αποθήκευσης, αυτόνομο υποσύστημα γραφικών, έως 16 GB μνήμης λειτουργίας, αυτονομία έως 12 ώρες - όμως ακόμη περισσότερο εντυπωσιακός είναι ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής του, τα οποία... "βάζουν τα γυαλιά" σε οποιοδήποτε άλλο υβριδικό PC με Windows μπορούμε να σκεφτούμε.

Το πρόβλημα για το κοινό της χώρας μας που θα ενδιαφερόταν για οποιοδήποτε από τα δύο καινούργια Surface εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πιθανότητες να έλθουν επίσημα στην Ελλάδα οι συσκευές αυτές δεν είναι πολλές. Η Microsoft Hellas δεν απέστειλε κανένα δελτίο Τύπου για τα δύο Surface - από μόνο του ενδεικτικό - ενώ η μέχρι σήμερα στάση της Microsoft σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής απέναντι στην ελληνική αγορά είναι σαφέστατα αρνητική: κανένα Surface δεν έχει έλθει στη χώρα μας επίσημα, εννοώντας με ελληνικό πληκτρολόγιο και τεχνική υποστήριξη, οπότε είναι δύσκολο να... τρέφει κανείς ελπίδες για κάτι διαφορετικό όσον αφορά στα καινούργια. Τα δύο νέα Lumia, αντιθέτως, θα έλθουν στην ελληνική αγορά κάποια στιγμή έως τα τέλη Δεκεμβρίου (σε άγνωστες ως τώρα τιμές πώλησης). Αναμένουμε αυτά, τουλάχιστον, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ