Μicrosoft Office 2016... παντού

Οι δημοφιλέστερες εφαρμογές γραφείου στον κόσμο εξελίσσονται πέρα από τα PC - καλά νέα για όλους

Τα προγράμματα παραγωγής σε εταιρικό και γενικώς επαγγελματικό περιβάλλον δεν αποτελούν, κάτω από κανονικές συνθήκες, αντικείμενο ενδιαφέροντος για το Αθηνόραμα Digital που εστιάζει στην αγορά του home entertainment - όμως το περίφημο Office της Microsoft κερδίζει "με το σπαθί του" τη διάκριση της... εξαίρεσης όχι μόνο λόγω δημοτικότητας, αλλά και επειδή αυτές τις ημέρες περνά σε μία νέα φάση που όντως ενδιαφέρει ποσοστό του καταναλωτικού κοινού. Είναι η φάση στην οποία οδηγεί πλέον ο νέος της διευθύνοντας σύμβουλος, ο Satya Nadella, πολλά από τα προϊόντα της Microsoft: η φάση στην οποία το προϊόν δεν είναι πλέον "υλικό", αλλά κατά βάση Δικτυακή υπηρεσία και, ως εκ τούτου, βρίσκεται κυριολεκτικά... παντού!

Το Office 2016 είναι η πρώτη έκδοση της πασίγνωστης "τετράδας" εφαρμογών γραφείου - των Word, Excel, PowerPoint και Outlook για επεξεργασία κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντίστοιχα - που προωθείται από την Microsoft κυρίως συνδρομητικά μέσω του Office 365 και λιγότερο ως κάτι υλικής, εμπορικής μορφής που πληρώνει κανείς με ένα συγκεκριμένο, "στατικό" αντίτιμο για να αποκτήσει. Θα διατεθεί και σε αυτή τη μορφή (στις εκδόσεις Home Student και Home Business αντί €159 και €289 αντίστοιχα), όμως οι Αμερικανοί δικαίως αντιπροτείνουν τις αντίστοιχες συνδρομητικές εκδόσεις Personal και Home που (αντί για €69 και €99 ετησίως αντίστοιχα) προσθέτουν μία σειρά από σημαντικά bonus στην αξία του Office 2016.

Αγοράζοντας κανείς το Office 2016 στην εμπορική του μορφή, την "πληρώνω μόνο μία φορά για πάντα", αποκτά ένα αντίτυπο που μπορεί να εγκαταστήσει μόνο σε ένα PC και... ως εκεί. Λαμβάνει μεν όλες τις ενημερώσεις βελτιώσεων και ασφαλείας από τη Microsoft, αλλά τίποτε περισσότερο από αυτό (σημειώνεται επίσης πως η έκδοση Home Student δεν περιλαμβάνει το υπερπολύτιμο Outlook). Οι συνδρομητικές εκδόσεις, αντιθέτως, προσφέρουν το πλήρες Office (με Outlook/Publisher/Access δηλαδή), δυνατότητα εγκατάστασης σε 5 διαφορετικά PC με Windows ή OS-X (η έκδοση για το τελευταίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι πολύ καλή), δυνατότητα πλήρους χρήσης σε 5 tablet και 5 smartphones, καθώς και Δικτυακό αποθηκευτικό χώρο του 1 TB στην υπηρεσία One Drive, για πέντε διαφορετικούς χρήστες.

O λόγος για τον οποίο είναι πλέον ενδιαφέροντος καταναλωτικού πολύ περισσότερο το Office απ' ότι παλαιότερα είναι ακριβώς αυτός: το δημοφιλέστερο λογισμικό εφαρμογών γραφείου δεν είναι πλέον "δέσμιο" των... υπολογιστών γραφείου - για την ακρίβεια, ούτε καν των Windows. Η Microsoft έχει διαθέσει ήδη εκδόσεις των σημαντικών εφαρμογών του Office σε μορφή apps για iPhone και iPad, καθώς και για tablets ή smartphones που στηρίζονται σε Android: με αυτές (και μία συνδρομή Office 365) είναι εφικτό όχι απλώς να δει κανείς, αλλά και να επεξεργαστεί ή και να δημιουργήσει αρχεία Word, Excel και Powerpoint κυριολεκτικά οπουδήποτε κι οποτεδήποτε. Αντίστοιχη έκδοση αναμένεται σύντομα και για Windows Mobile 10, φυσικά, καθώς η έκδοση Office 2016 "για PC" ευνοεί ήδη, βάσει σχεδιασμού, το χειρισμό με οθόνη αφής στα Windows 10.

Ως εξέλιξη της προηγούμενης "μεγάλης" έκδοσης Office, της 2013, το Office 2016 έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά που ομολογουμένως άλλους καταναλωτές θα ενδιαφέρουν, άλλους όχι. Η εύκολη κι αποτελεσματική συνεργατική, σε πραγματικό χρόνο, επεξεργασία αρχείων με άλλους, για παράδειγμα, ανήκει σε αυτά, όπως και η αναζήτηση πληροφοριών στο Web μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές την ώρα που χρησιμοποιούνται. Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, ωστόσο, πως κάτι νέο κι ενδιαφέρον θα βρουν στο Office 2016 οι χρήστες όλων των επιπέδων κι εμπειρίας - καθώς και στο γεγονός ότι, ειδικά για τους ανθρώπους που παράγουν με Office σε περισσότερες από μία συσκευές, και μάλιστα διαφορετικών τύπων, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να αποκτήσουν μία συνδρομή Office 365. Αυτός ήταν πάντοτε, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο απώτερος σκοπός της έμφασης που δίνει η Microsoft τα τελευταία χρόνια στις Δικτυακές υπηρεσίες. Έμφασης που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήλθε ο καιρός να αποδώσει καρπούς. Έτσι γι' αλλαγή... για όλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ