Microsoft Windows 10

Παρά τα αρχικά προβλήματα, με πολλά υποσχόμενο μέλλον

Θα "ακουστεί" είτε ως υπεκφυγή, είτε ως οξύμωρο, δεν παύει ωστόσο να είναι αλήθεια: είναι το ίδιο εύκολο και δύσκολο να αξιολογήσει κανείς σήμερα ένα λειτουργικό σύστημα για οποιουδήποτε είδους υπολογιστή. Δύσκολο γιατί - όπως έχει γίνει αντιληπτό από τους πάντες πλέον - λογισμικό αυτού του επιπέδου και της σημασίας δεν είναι ποτέ πλέον "ολοκληρωμένο", "τελικό". Εύκολο γιατί, κάνοντας αυτήν την παραδοχή, δεν έχει κανείς παρά να εκλάβει ως αξιολογήσιμη τη μορφή που έχει το εκάστοτε λογισμικό όταν διατίθεται προς πώληση στο ευρύ κοινό. Εδώ και χρόνια δεν έχουν πια νόημα οι υποσχέσεις τύπου... "αγοράστε το τώρα εσείς και θα το τελειοποιήσουμε μετά". Τις ανεχόμαστε, αλλά δεν διστάζουμε να καταδεικνύουμε τα προϊόντα τα οποία κάνουν τέτοιες υποσχέσεις.

Και τα Windows 10 διοχετεύθηκαν ήδη στο παγκόσμιο κοινό - από χθες πωλούνται και σε εμπορική μορφή - όντας μεν αξιολογήσιμα, αλλά όχι 100% έτοιμα. Και όχι "μη 100% έτοιμα" με την έννοια που το εννοεί η Microsoft, την "ποτέ σε τελική μορφή γιατί συνέχεια εξελίσσονται". Όχι "100% έτοιμα" με την έννοια ότι ολοφάνερα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για αυστηρότερο ποιοτικό έλεγχο, για διορθώσεις και μικρορυθμίσεις "στα σημεία" και σίγουρα για μελέτη ενός διαφορετικού τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να τα λάβει κάθε ενδιαφερόμενος στις 29/7 χωρίς προβλήματα, ταλαιπωρία και... ιδιότυπα "κόλπα". Με λίγα λόγια: τα Windows 10 είναι εδώ, για πολλούς από μας είναι δωρεάν και έχουν όντως τη δυναμική να επαναφέρουν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft σε επίπεδα δημοτικότητας... προ Windows 8. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι πως ο κόσμος ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί το PC που σκέφτεται ν' αναβαθμίσει, καλύτερα να περιμένει λίγο καιρό - μέχρις ότου όλα τα πιθανά προβλήματα "βγουν στην επιφάνεια" και διορθωθούν τόσο από τη Microsoft όσο και από τους κατασκευαστές. Στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών αναβαθμίσαμε όχι λιγότερα από οκτώ (8) PC. Άλλα χρειάστηκαν λιγότερο από μία ώρα για να μεταβούν επιτυχώς σε Windows 10 από 7 SP1/8.1, άλλα χρειάστηκαν παραπάνω μα δεν δημιούργησαν πρόβλημα, άλλα δεν... μετέβησαν ποτέ (και συνεχίζει να μάς κοστίζει σε χρόνο η επίλυση των σχετικών προβλημάτων), άλλα μετέβησαν μεν αλλά έχουν ελλείψεις σε drivers και ασυμβατότητα με διάφορες εφαρμογές. Θα ισχυριστεί κανείς πως 5 στις 8 απολύτως επιτυχείς αναβαθμίσεις είναι ένα καλό ποσοστό. Θα απαντήσουμε πως 3 στις 8 αποτυχημένες είναι υψηλό ποσοστό για ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από κοινή βάση κώδικα με τον προκάτοχό του, "ανοιχτά" και τη βοήθεια 5 εκατομμυρίων εθελοντών επί εννιά μήνες.

Κατά συνέπεια: ποιό είναι το PC εκείνο που το Αθηνόραμα Digital σε καμία περίπτωση δεν θ' αναβαθμίσει σύντομα; Αυτό του γραφείου, το κύριο για δουλειά - ακριβώς επειδή (α) τις τελευταίες δύο ημέρες είδαμε αρκετά ώστε να μην θέλουμε να το ρισκάρουμε και επειδή (β) στο συγκεκριμένο PC, ακόμη και να την κάνουμε επιτυχώς την αναβάθμιση, δεν θα διακρίνουμε καμία πρακτική διαφορά και δεν θα εισπράξουμε κανένα πρακτικό όφελος από τα καινούργια Windows. Αυτή, έχουμε την υποψία, δεν είναι η εικόνα που ήθελε να δώσει η Microsoft για τα Windows 10 στις επιχειρήσεις, όμως εκείνες ούτως ή άλλως δεν θα μετέβαιναν "ελαφρά τη καρδία" σε νέα έκδοση των Windows χωρίς τη σχετική διερεύνηση - όπως έκαναν, δηλαδή, πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι σαν εμάς το τελευταίο 24ωρο.

Έχοντας πει τα παραπάνω, ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από τη χρήση των Windows 10 στα PC που μετέβησαν σε αυτά χωρίς προβλήματα; Εκεί ξαναρχίζουν τα καλά νέα - χωρίς αυτό να σημαίνει πως και μερικά κακά νέα δεν... ήλθαν κι αυτά μαζί, έτσι για την παρέα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ