Microsoft: χειρισμός PC - κι όχι μόνο - εντός, εκτός, παντού

Ασύρματα πληκτρολόγια μόνα ή με mouse, για PC, tablets και smartphones

Η Microsoft έχει ομολογουμένως συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομά της με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες περισσότερο, παρά με τα περιφερειακά για καταναλωτικά PC (κι ας προσφέρει τέτοια για δύο δεκαετίες πλέον). Δεν παύει, ωστόσο, να έχει σημαντική παρουσία σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτών των περιφερειακών - και τα πληκτρολόγια σαφώς ανήξουν σε αυτές, τόσο για "τυπικούς" προσωπικούς υπολογιστές, όσο και για άλλες συσκευές που μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρία από αυτά τα πληκτρολόγια (στην πλειοψηφία τους σχεδιασμένα για πολλαπλά σενάρια χρήσης) και ακολουθούν οι εντυπώσεις μας από το καθένα.

Wireless Desktop 900


Πρόκειται, και δεν προσπαθεί να το κρύψει, για εισαγωγικό μοντέλο: δεν μπορούμε να φανταστούμε ασύρματο σετ πληκτρολογίου και mouse να κοστίζει πολύ λιγότερα από €60 και ν' αξίζει ν' αγοραστεί. Όμως η Microsoft έχει κατορθώσει και την ποιότητα κατασκευής των δύο περιφερειακών να κρατήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, και το πληκτρολόγιο να καταστήσει σχεδόν απόλυτα αθόρυβο, σημαντικό για πολλούς, και να προσφέρει ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάμε συχνά: την κρυπτογράφηση (encryption) των δεδομένων που παράγονται κατά την πληκτρολόγηση, ώστε αυτά να μην είναι εφικτό να υποκλαπούν. Το τελευταίο γεγονός έχει, προφανώς, πιο πολλή σημασία σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα ή σε σπίτια χρηστών με... εξαιρετικά αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά στην ασφάλεια. Το mouse είναι βασικού επιπέδου, "χωρίς πολλά-πολλά", χαρακτηρίζεται ωστόσο από σχεδιασμό που επιτρέπει σε δεξιόχειρες κι αριστερόχειρες να το χρησιμοποιούν εξίσου άνετα. Αξιόλογη πρόταση συνολικά, χωρίς να ξεχωρίζει πάντως ανάμεσα σε άλλες παρόμοιες.

Designer Bluetooth Desktop


Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση, αυτή ξεχωρίζει. Ο σχεδιασμός τόσο του πληκτρολογίου όσο και του mouse είναι υπέροχος - το είδος του design που δεν "φωνάζει", αλλά παραμένει καλαίσθητο στα μάτια του χρήστη μετά από πάρα πολύ καιρό. Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης ανάλογα προσεγμένη, τόσο στην επιλογή των υλικών όσο και στην συναρμογή των επιμέρους τμημάτων κάθε μίας από τις δύο συσκευές, ενώ το όλο σύνολο κατορθώνει να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο πάνω σε ένα τυπικό γραφείο. To mouse ενσωματώνει την τεχνολογία Bluetrack της Microsoft, η οποία επιτρέπει στον σχετικό αισθητήρα επακριβή ανίχνευση σε διαφορετικά είδη επιφανειών. Όντας διασύνδεσης Bluetooth, δε, το Designer Desktop μπορεί να συνεργαστεί όχι μόνο με Η/Υ βασισμένους σε Windows και OS-X, αλλά και με tablets ή και smartphones που βασίζονται σε Windows 10 Mobile ή Android (αλλά όχι iOS). Κακά τα ψέματα, πάντως: ο πιο πολύς κόσμος θα καταβάλλει τα €100 που το Designer Bluetooth Desktop ζητά, απλώς και μόνο επειδή αποπνέει... μινιμάλ αυτοπεποίθηση σε οποιοδήποτε γραφείο. Όχι και εύκολο, αυτό!

Universal Foldable Keyboard


Όχι ακριβώς καινούργιο μοντέλο, αλλά παρ' όλα αυτά άξιο αναφοράς είναι το ίσως περισσότερο... φορητό ασύρματο πληκτρολόγιο που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να χωρέσει σε οποιονδήποτε χαρτοφύλακα, γυναικεία τσάντα ή ακόμη και... τσέπη μπουφάν, καθώς "διπλώνει στα δύο" και αποκτά το μέγεθος (παχουλής) ευχετήριας κάρτας σχεδόν. Για τα δεδομένα του μεγέθους του, πάντως, η αίσθηση που αποπνέει κατά την χρήση είναι πολύ κοντά σε αυτήν του πληκτρολογίου laptοp, κάτι που προφανώς... ήταν και το ζητούμενο. Στα συν και η αξιοσημείωτη αυτονομία του, που αγγίζει τους 3 μήνες (!), αν και πρακτικά δεν... προλάβαμε να το διαπιστώσουμε (για όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας φορτίστηκε μία φορά). Το σημαντικότερο: συνεργάζεται όχι μόνο με Η/Υ βασισμένους σε Windows ή OS-X, αλλά και με smartphones ή tablets βασισμένα όχι μόνο σε Android, αλλά και σε iOS.

Ναι, η διάταξη και το σχήμα μερικών πλήκτρων χρειάζεται εξοικείωση, και ναι, επειδή "διπλώνει" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί "στα γόνατα" αλλά μόνο πάνω σε σταθερή επίπεδη επιφάνεια. Και ναι, €100 για πολύ κόσμο δεν είναι λίγα για ένα πληκτρολόγιο. Για να το έχεις πάντα μαζί σου, ωστόσο, για κάποιους από μας... ίσως είναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ