My name is Jobs. Steve Jobs.

Μια πορεία μοναδική στα χρονικά. Θυμόμαστε.

2007. Έχοντας πια καθιερωθεί ως η δημοφιλέστερη κατασκευάστρια media player με τα iPod, η Apple στρέφεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζοντας το αρχικό μοντέλο iPhone. Πολλά τα προβλήματά του, όμως το υπέροχο design του και ο διαφορετικός τρόπος χειρισμού του κερδίζουν τις εντυπώσεις και δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Η έλευση και του App Store ένα χρόνο αργότερα αλλάζει για πάντα το πρόσωπο της αγοράς.

2010. Η σειρά των στοιχημάτων που "έβαλε" ο Jobs με την αγορά και τα κέρδισε, πρακτικά επιβάλλοντάς την να παραδεχθεί το όραμά του, ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία του iPad. Η μεγάλη του εμπορική επιτυχία ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα κατηγορία συσκευών, των tablet, όπου είναι πρακτικά βέβαιο ότι η Apple θα διατηρήσει την κυριαρχία της για πάρα, μα πάρα πολύ καιρό. Αν τη χάσει ποτέ, δηλαδή.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλοι μικροί ή πιο μεγάλοι σταθμοί στην καριέρα του Steve Jobs, όμως οι αναφερθέντες αρκούν για να πιστοποιήσουν το προφανές: αυτός ο άνθρωπος είναι η αιτία για την οποία πολλές πλευρές της σύγχρονης καθημερινής μας συμβίωσης με την τεχνολογία και την ψηφιακή διασκέδαση είναι όπως είναι και όχι αλλιώς. Καλώς; Κακώς; Τα επόμενα χρόνια θα το κρίνουν. Όμως η λειτουργία της μουσικής βιομηχανίας άλλαξε άρδην με το Δικτυακό κατάστημα του iTunes, το Hollywood βασίζει σημαντικό ποσοστό των εσόδων του κάθε χρόνο στα 3D animation χάρις στην επιτυχία της Pixar και το iPad έχει ήδη δρομολογήσει πλήθως αλλαγών στο χώρο των εκδόσεων παγκοσμίως.

Όλα αυτά συνέβησαν χάρις σ' έναν άνθρωπο που "είδε μακριά", κατάλαβε τί έπρεπε να γίνει για να υλοποιήσει κάθε φορά το όραμά του, ζύγισε το κόστος απέναντι στην καινοτομία, "πήρε το ρίσκο"... και η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, λένε! Ο Jobs είχε "κότσια", κάτι που λείπει από πολλούς στη θέση του σήμερα. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί βέβαια και ο... άγιος διευθύνοντας σύμβουλος ακριβώς: έχει υπάρξει επί σειρά ετών αντιδραστικός, δογματικός, αλαζονικός ακόμη. Είχε πάντα τη φήμη του συγκεντρωτικού, του μυστικοπαθή, του παράλογα τελειομανή. Δεν συμφωνήσαμε πάντοτε με όλες του τις, συχνά όχι ωφέλιμες για τους χρήστες, επιλογές. Τίποτε απ' αυτά, όμως, δεν αρκεί για να μειώσει την τεράστια συνεισφορά του στην τεχνολογία του σήμερα και του αύριο. Τα εύσημα, λοιπόν. Και ας ελπίσουμε η επόμενη γενιά οραματιστών και στελεχών της τεχνολογίας να αναδείξει κάποια στιγμή τον δικό της Jobs. Γιατί η δική μας, δεν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ