My name is Jobs. Steve Jobs.

Μια πορεία μοναδική στα χρονικά. Θυμόμαστε.

2001. Η Apple μπαίνει σε νέα προϊοντική τροχιά, παρουσιάζοντας το πρώτο μοντέλο iPod. Δεν είναι το πρώτο φορητό MP3 player και δεν στερείται προβλημάτων - είναι όμως πανέμορφο, εύχρηστο, φανερά "ένα κλικ πάνω" από προσπάθειες άλλων κατασκευαστών. Τα επόμενα 2 χρόνια η Apple βελτιώνει το design και το χειρισμό των iPod με νέα μοντέλα.

2001. Την ίδια χρονιά ο Jobs ωθεί τους Mac στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης με το OS-X, ένα ολοκαίνουργιο, μοντέρνο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο UNIX και κατάλληλο για όλων των ειδών τις απαιτητικές εφαρμογές. Χάρις σε αυτό, οι Mac ανταγωνίζονται με επιτυχία πλέον τα PC με Windows και στην καταναλωτική αγορά, ειδικά μετά την μετάβαση του OS-X σε αρχιτεκτονική συμβατή με επεξεργαστές της Intel.

2003. O Jobs πιστεύει με πάθος στην ψηφιακή διανομή περιεχομένου και ξεκινά με τη μουσική, εγκαινιάζοντας το iTunes Music Store. Αυτό καθιστά εύκολη την αγορά μουσικής και με το ομώνυμο πρόγραμμα την μεταφορά της στα iPod: εκεί γεννιέται και η συμβιοτική σχέση μεταξύ hardware, software και υπηρεσιών, που η Apple αξιοποιεί εκτενώς αργότερα.

2006. Ο Steve Jobs κάνει την... πώληση της δεκαετίας, ίσως, καθώς η Disney εξαγοράζει την Pixar αντί 7.2 δις δολαρίων (ο Jobs την είχε αγοράσει αντί 10 εκατομμυρίων). Ο διευθύνων της Apple έχει πλέον θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της ιστορικής κινηματογραφικής, καθώς και πολύ σημαντικό αριθμό μετοχών της, γεγονός που διευκολύνει τη διάθεση και ταινιών στο iTunes Store αργότερα. Χάρις στην επένδυση της Disney, άλλωστε, η Pixar είναι πλέον ικανή να μάς προσφέρει αριστουργήματα όπως το Ratatouille, το Wall-E και το Up.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ