nVidia Titan V: η ταχύτερη ever... πάλι

Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν νέα κάρτα γραφικών όχι για games, αλλά super (και) για games

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για κάποιου είδους... εσωτερικό αστείο στο τμήμα marketing της κορυφαίας κατασκευάστριας chip γραφικών, της nVidia: "θα χρησιμοποιήσουμε ΚΑΙ αυτή τη φορά το ίδιο motto για την νέα μας κάρτα και μετά θα μετρήσουμε πόσα μέσα ενημέρωσης θα το χρησιμοποιήσουν αυτούσιο". Ο λόγος για τον υπότιτλο "η ταχύτερη" ή "η ικανότερη" ή "η ισχυρότερη που κυκλοφόρησε ποτέ", ο οποίος χρησιμοποιείται... σταθερά από την έλευση της GeForce GTX 1080, στην έλευση της πρώτης Titan X, στην έλευση της δεύτερης Titan X, στην έλευση της GTX 1080 Ti και τώρα της Titan V. Κύριοι, επίτηδες θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς το motto σας, αν μη τί άλλο εν έδει... trolling και για να υπογραμμίσουμε την έλλειψη φαντασίας που σάς χαρακτηρίζει. Ε, ναι!

Πέρα από αστεϊσμούς, η Titan V φαίνεται να είναι όντως η ισχυρότερη κάρτα γραφικών που έχει ποτέ διαθέσει η nVidia στο ευρύ κοινό, κυρίως επειδή... κατά βάση δεν απευθύνεται σε αυτό. Η συγκεκριμένη στηρίζεται στην αρχιτεκτονική Volta του αμερικανικού κολοσσού, η οποία έχει σχεδιαστεί για χρήση σε περιβάλλοντα ερευνητικά ή/και προσομοιώσεων, σε νευρωνικά δίκτυα που στηρίζουν λειτουργίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης και άλλους τομείς που δεν σχετίζονται με τα PC games. Οι κάρτες Volta, κοινώς, μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά ισχυροί επεξεργαστές (ως προϊόντα δεν είχαν καν εξόδους εικόνας). Η nVidia όμως διακρίνει, σωστά, ενδιαφέρον και εκτός ερευνητικών ή επιστημονικών κέντρων για ισχυρά υποσυστήματα επεξεργασίας, εξ ου και η διάθεση της Titan V.

H νέα κάρτα προσφέρει περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας από ποτέ (5120), αλλά και 640 πυρήνες ειδικά σχεδιασμένους για επιστημονικούς υπολογισμούς (tensor cores). Ενσωματώνει 12 GB μνήμης, οι ενεργειακές της απαιτήσεις αντιστοιχούν σε 250W και χρησιμοποιεί ενεργή ψύξη όπως όλες οι Titan (ακόμη και το περίβλημα είναι του ίδιου περίπου σχεδιασμού αλλά σε παλ χρυσό χρώμα αντί το μεταλλικό ασημί ή το μαύρο). Αντιπαραβάλλοντας κανείς την Titan V με την κορυφαία κάρτα Volta που διέθετε μέχρι σήμερα η nVidia, την V100, διακρίνει κάποιες διαφορές, αλλά όχι τόσο μεγάλες: ουσιαστικά το κοινό λαμβάνει μία απολύτως εξειδικευμένη κι επαγγελματική κάρτα κορυφαίας επεξεργασίας αντί $3000, αντί για τα $10.000 που κοστίζει η V100.

Φυσικά επειδή στον κόσμο υπάρχουν και... ουκ ολίγοι PC gamers με απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες, η nVidia γνωρίζει πως την Titan V θα την αγοράσει και ένα ποσοστό του κοινού αυτού - έχει λοιπόν καταστήσει την νέα της κάρτα συμβατή με το απαραίτητο λογισμικό ελέγχου, ώστε να λειτουργήσει και με αυτόν τον τρόπο. Οι πρώτες ανεπίσημες μετρήσεις της Titan V που εμφανίστηκαν στο Web την σκιαγραφούν ως 25%-30% ταχύτερη από την πρόσφατη GTX 1080 Ti, την κορυφαία θεωρητικά "καταναλωτική" κάρτα γραφικών της nVidia αυτή τη στιγμή, και μάλιστα χωρίς υπερχρονισμό και σε σύγχρονους τίτλους για τους οποίους θεωρητικά δεν έχει βελτιστοποιηθεί (DX12).

Η Titan V πωλείται στις ΗΠΑ και επίσημα ήδη από την nVidia, με μόνο περιορισμό την αγορά έως δύο μόνο τέτοιων καρτών ανά πελάτη. Κρίμα. Σκεφτόμασταν να αγοράσουμε τέσσερις και να "ξεγελάσουμε" τα Windows 10 με "πειραγμένους" drivers, αφού η nVidia έχει πάψει να υποστηρίζει (επίσημα) τις διατάξεις Quad SLI. Τώρα, τί νόημα έχει; Ας περιμένουμε καλύτερα τις πρώτες "καταναλωτικές" Volta του 2018, να αγοράσουμε όσες θέλουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ