PC: περαιτέρω πτώση πωλήσεων, αναζητείται... υπεύθυνος

Χαμηλό δεκαετίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ελπίδες για ανάκαμψη βάσιμες

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο στον κόσμο της πληροφορικής οι οικονομικοί αναλυτές-Κασσάνδρες αποδείχθηκαν (μετά από πάρα πολλά χρόνια "προφητειών" βέβαια...) σωστοί, είναι η πτώση στις πωλήσεις των "τυπικών" PC τόσο πολύ, ώστε ν' αναφερόμαστε πλέον σε πρακτική καταστορφή. Υπάρχει βέβαια το θέμα του... self-fulfilling prophecy βέβαια όπως το ονομάζουν οι Σάξονες: η προβολή δηλαδή μιας πιθανότητας ως επικρατέστερης τόσο πολύ και για τόσο καιρό, ώστε τελικά αυτή να προκύπτει και στην πραγματικότητα. Υπάρχει επίσης το θέμα του τί ακριβώς νοείται ως "τυπικό PC" σήμερα, με τόσες υβριδικές συσκευές να διεκδικούν και να επεκτείνουν τον ίδιο ρόλο. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι ναι, οι προσωπικοί υπολογιστές μορφής desktop και laptop έδειξαν κατά καιρούς ισχνά σημεία που άφηναν περιθώριο για ελπίδες ανάκαμψης, όμως η γενική τους πορεία ήταν καθοδική. Πορεία που, όπως φαίνεται, οδήγησε την συγκεκριμένη κατηγορία σε αρνητικό ρεκόρ και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς.

Πράγματι, οι δύο εταιρείες που συγκεντρώνουν και αξιολογούν τις πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι IDC και Gartner, κατέγραψαν για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πωλήσεις μικρότερες των 65 εκατομμυρίων desktop και laptop PC συνδυαστικά. Τόσο χαμηλές πωλήσεις η κατηγορία αυτή είχε να σημειώσει σε πρώτο τρίμηνο χρονιάς από το... 2007, όταν βέβαια οι συνθήκες τόσο της αγοράς των Η/Υ όσο και της παγκόσμιας οικονομίας ήταν σαφώς διαφορετικές. Υπήρξαν μερικές ανακατατάξεις στην "πρώτη πεντάδα" των κατασκευαστών - των Lenovo, HP, Dell, Apple και Asus δηλαδή - και κάποιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των IDC και Gartner αναφορικά με τις θέσεις τους, όμως ο συνολικός όγκος πωλήσεων στο τρίμηνο αυτό ήταν χαμηλότερος από κάθε άλλου αντίστοιχου την τελευταία εννιαετία. Πολλά υποσχόμενο ημερολογιακό έτος... δεν το λες το 2016, κοινώς, για τα desktop και laptop PC με βάσει το πρώτο του τρίμηνο.

Παραδόξως οι δύο εταιρείες ανάλυσης, πάντως, θεωρούν πως αυτό το κακό τρίμηνο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και το τελευταίο καθοδικό στην κατηγορία αυτή. Ο "κύκλος αναβάθμισης" πολλών εταιρειών που δεν είχαν μεταβεί στα Windows 8/8.1 πρακτικά τούς "επιβάλλει" πλέον την μετάβαση στα Windows 10 με νέα PC μέσα στο 2016, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τις συνολικές πωλήσεις τους, ενώ τα νέα μοντέλα MacBook, τα νέα PC μικρών διαστάσεων και άλλες υποκατηγορίες επίσης αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο στα επόμενα τρίμηνα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Το σίγουρο είναι πως θα αποδειχθεί δύσκολο έως αδύνατο πλέον να βρεθεί... "υπεύθυνος" για την ραγδαία αυτή πτώση των "τυπικών", "παραδοσιακών" PC. Πολλοί σπεύδουν να "φορτώσουν" αυτές τις μειωμένες πωλήσεις στην Microsoft και την ανικανότητά της να προσφέρει ένα λειτουργικό σύστημα αρκετά ποιοτικό κι ενδιαφέρον ώστε να ωθήσει τις πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους από την εποχή των Windows 7 και μετά (οι ίδιοι φυσικά την κατηγορούν και για την επιλογή της να προσφέρει την αναβάθμιση σε Windows 10 δωρεάν). Μία δόση αλήθειας υπάρχει σε αυτό, αλλά η πραγματικότητά είναι πως (α) είναι οι αξιόλογες νέες λειτουργίες και ρόλοι αυτοί που δεν εμφανίστηκαν για τα PC από το 2009 και μετά, όχι τα λειτουργικά συστήματα, καθώς και πως (β) η άνοδος των tablets έκανε τα πράγματα διπλά δύσκολα για τα PC, καθώς η γοητεία του διαφορετικού δεν συγκρίνεται με την απλώς καλύτερη εκδοχή αυτού που ήδη ξέρει κανείς. Τόσο απλά.

Τα παραπάνω φυσικά δεν αρκούν για να δώσουν οποιουδήποτε είδους ενδιαφέρουσα ή έστω ικανοποιητική απάντηση στην προφανή ερώτηση "από δω και πέρα, τί", αφού και τα tablets πλέον εμφανίζουν σαφή σημεία κορεσμού ως προϊοντική κατηγορία. Η απάντηση θα ήταν, πολύ εύκολα, "smartphones για τα πάντα", όμως από τη μία... και αυτά αναμένεται να σημειώσουν σταθερές ή και κατά τι μειωμένες πωλήσεις φέτος (όχι ανοδικές όπως τα προηγούμενα χρόνια), από την άλλη τεχνολογικά δεν είναι ακόμη σε καμία περίπτωση έτοιμα να αντικαταστήσουν ακόμη και φορητά PC, πόσο μάλλον τα "παραδοσιακά" μεγάλα. Απομένει, λοιπόν, να δούμε σε ποιά πραγματικά εκτίμηση συνεχίζει να έχει το παγκόσμιο κοινό τα "τυπικά" PC και τους συνήθεις ρόλους τους και ποιό ποσοστό από αυτό το κοινό κρίνει ως σκόπιμη την αγορά νέου Η/Υ για τις ανάγκες αυτές. Έως το τέλος του χρόνου, πιθανώς και νωρίτερα, μία εκτίμηση σχετική θα μπορούμε να κάνουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ