Tablet, ποτέ δεν θα γίνεις laptop - και δεν χρειάζεται

Δουλέψαμε, δοκιμάσαμε και... καταλήξαμε. Οριστικά και αμετάκλητα. Να γιατί.

Ενίοτε πρέπει να προκύψει η κατάλληλη... συγκυρία για να επιβεβαιώσει κανείς έμπρακτα αυτό που από καιρό υποπτεύεται - και ακριβώς μία τέτοια είχαμε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με την παράλληλη χρήση δύο κορυφαίων συσκευών σε δύο θεωρητικά "αντιμέτωπες", σίγουρα διαφορετικής "συλλογιστικής" κατηγορίες. Αναφερόμαστε σε αυτήν των "καθαρόαιμων" laptop (αυτών μάλιστα που είναι φτιαγμένα για δουλειά) και σε αυτήν των tablet που έχουν τη φιλοδοξία να χρησιμοποιηθούν ως laptop (με συνοδευτικό ασύρματο πληκτρολόγιο ή/και πενάκι). Η πρώτη συσκευή είναι ο φορητός Η/Υ που βραβεύσαμε ως κορυφαίο του 2015, το Dell XPS 15 9550. Η άλλη είναι το iPad Pro της Apple με ειδικό ασύρματο πληκτρολόγιο της Logitech. Εγκαταστήσαμε τις ίδιες εφαρμογές (ή παρόμοιες όπου αυτό δεν ήταν εφικτό) και ακολουθήσαμε την ίδια ροή εργασιών με αυτή που ακολουθούμε για όλα τα συνήθη και καθημερινά. Δουλέψαμε, δοκιμάσαμε και - σε πείσμα της εκτενούς σχετικής... φιλολογίας - καταλήξαμε. Οριστικά και αμετάκλητα.

Τablet, δεν θα γίνεις ποτέ laptop. Μα δεν πειράζει, γιατί εν τέλει... δεν χρειάζεται.

Η διαπίστωση φαντάζει ίσως ανόητα προφανής - και κατά μία έννοια είναι - διαβάζοντας και ακούγοντας ωστόσο κανείς τα τελευταία χρόνια όλων των ειδών τις υπεραισιόδοξες ή απλώς ανεδαφικές γνώμες όσον αφορά στην "παραγωγική" πλευρά των tablet, θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταλήξει σε κάποια άλλη. Συνεχίζουμε τα γνωρίζουμε κόσμο που αληθινά θεωρεί πως μπορεί να "κάνει δουλειά" με tablet (ειδικά με iPad) και, σε συγκεκριμένα σενάρια, ίσως αυτό είναι εφικτό. Όμως υπάρχουν... μη συζητήσιμες δυσκολίες στη χρήση tablet, οποιουδήποτε tablet, με τον τρόπο που δουλεύει και παράγει ψηφιακά ο πιο πολύς κόσμος σήμερα. Και αντί να διαιωνίζουμε αυτό το άκυρο, ανεδαφικό "δίλημμα" ανάμεσα στα laptop (που είναι κανονικοί Η/Υ και τα πολυεργαλεία που ήταν πάντοτε) και στα tablet (που ήταν-είναι-και-θα-είναι υπερμεγέθη smartphones με apps αυτής εν τέλει της λογικής), θεωρούμε προτιμότερο να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας... "κάθετα".

Τα tablet δεν θα γίνουν ποτέ laptop, desktop ή οποιουδήποτε άλλου είδους προσωπικός υπολογιστής γιατί όλο τους το νόημα - η ευκολία χρήσης με apps δημιουργημένα για να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα πολύ καλά - βρίσκεται στον αντίποδα της πρακτικής των πολλαπλών ενεργών προγραμμάτων ανά πάσα στιγμή (multitasking). Ακόμη και στο πανίσχυρο iPad Pro, που επιτρέπει δύο apps δίπλα-δίπλα ενεργά ταυτόχρονα, γίνεται γρήγορα αντιληπτό το γεγονός ότι το λειτουργικό του σύστημα, το iOS, κάνει... ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει την άνετη χρήση πολλαπλών εφαρμογών, να μην επιτρέψει την εύκολη εισαγωγή και διαχείριση αρχείων, να μην προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης όλου αυτού του ωφέλιμου χώρου στην οθόνη με τρόπο "παράλληλο". Όχι. Full screen ή... half screen με παραδοχές - και μεταφορά υλικού από ένα app σε άλλο, σε βασικό επίπεδο μόνο.

Για το Android, δε, ούτε... λόγος, προφανώς: αυτό όχι μόνο βρίσκεται πίσω από το iOS στον τομέα αυτόν, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει - ναι, εν έτει 2016 - ακόμη το πρόβλημα των κακοφτιαγμένων apps για tablets: των apps που είναι ουσιαστικά "μεγεθυμένες" εκδόσεις των αντίστοιχων για smartphones και όχι σχεδιασμένες εξ αρχής ώστε το γραφικό τους περιβάλλον να αξιοποιεί τον επιπλέον διαθέσιμο χώρο οθόνης. Πρακτικά δεν θα έπρεπε να μάς εκπλήσσει ούτε το ένα, φυσικά, ούτε το άλλο: τόσο το iOS όσο και το Android έχουν κατά βάση δημιουργηθεί για κινητά. Η χρήση τους σε tablet επιβάλλει την ίδια προσέγγιση και στα αντίστοιχα apps.

Έπειτα είναι όλα εκείνα τα... "ναι μεν, αλλά", τα οποία σε εμπδίζουν να σκεφτείς σοβαρά την αποκλειστική χρήση tablet σε παραγωγικό περιβάλλον τακτικά. Ναι μεν μπορείς να "γράψεις κείμενα" με το tablet, αλλά επί μακρώ χρειάζεσαι ασύρματο πληκτρολόγιο κι επίπεδη επιφάνεια. E, αν είναι να "στήσεις laptop", λοιπόν, δεν αγοράζεις εξ αρχής laptop; Ναι μεν μπορείς να "ζωγραφίσεις" ελεύθερα στην οθόνη του tablet με πενάκι, αλλά για να έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα αυτό που φτιάχνεις έτσι τελικά θα πρέπει να "περαστεί" σε Η/Υ για την λεπτομερειακή δουλειά κι επεξεργασία που συνήθως απαιτείται. Ναι μεν μπορείς να συνθέσεις παρουσιάσεις και φύλλα εργασίας με tablet, αλλά τελικά το πιο πιθανό είναι πως με PC θα τις προβάλλεις, στα PC άλων ανθρώπων θα τα στείλεις. Γιατί δεν είναι τυχαίο που ο συντριπτικά περισσότερος κόσμος που ξέρεις... δεν δουλεύει με tablet. Τόσο απλά.

Πού τοποθετούνται, τότε, τα υβριδικά ή/και μετατρέψιμα tablet με Windows 10 - όπως τα Surface Pro της Microsoft ή τα Yoga της Lenovo - σε όλα αυτά; Στην κατηγορία των laptop, φυσικά, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου τους δεν χρησιμοποιούνται ως tablet με τα apps του Windows Store, με την οθόνη αφής δηλαδή και το σχετικό γραφικό περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιούνται έτσι από τη στιγμή που τα apps αυτά είτε είναι κατώτερα σε δυνατότητες και λειτουργίες από τις αντίστοιχες παραθυρικές εφαρμογές, είτε... δεν υπάρχουν σε αυτή τη μορφή (η περιορισμένη ποικιλία και ποιότητα των apps του Windows Store έχει εκληφθεί πλέον ως δεδομένη). Είναι πανίσχυρα tablet που αξιοποιούν ποιοτικό περιφερειακό ή συνοδευτικό πληκτρολόγιο για να μεταμορφωθούν σε laptop. Και έτσι επιστρέφουμε... νομοτελειακά στο προφανές: αν είναι να χρησιμοποιήσεις αυτά τα υβριδικά αυτά PC με Windows 10 τελικά ως laptop, μήπως να επέλεγες εξ αρχής ένα καλό laptop;

Γι' αυτό λοιπόν... "back to basics" που λένε και οι Σάξονες. Αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε προσπαθώντας να κάνουμε τα tablet κάτι που δεν είναι - ή κάτι που, τέλος πάντων, δεν μπορούν να είναι για να αποδώσουν ως δημιουργικά εργαλεία με τον τρόπο που ο πιο πολύς κόσμος τ' αντιλαμβάνεται. Για δουλειά τα laptop, για διασκέδαση κι ενημέρωση και γοργή επικοινωνία τα tablet. Ορίστε. Με σαφήνεια κι απλότητα. Όπως πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνολογία σήμερα. Μαμά Apple, μαμά Microsoft, όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ