Υπολογιστής για το σχολείο: Desktop, laptop ή all-in-one;

Τρία διαφορετικά είδη PC. Υπέρ και κατά, για να... διαλέξεις σωστά!

Η περίοδος έναρξης μιας νέας σχολικής χρονιάς είναι συχνά περίοδος... σύγχυσης για τους γονείς: ο μαθητής ή η μαθήτρια χρειάζεται πλέον τον δικό του/της προσωπικό υπολογιστή - αλλά ανάμεσα σε τόσα διαφορετικά μοντέλα και τύπους PC που υπάρχουν στην αγορά, πώς να τούς διαλέξει κανείς τον καταλληλότερο; Γνωστό το πρόβλημα, μα έχουμε τη λύση: εξηγούμε τί προσφέρουν τα πιο δημοφιλή είδη Η/Υ και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός. Έπειτα προτείνουμε για συγκεκριμένες ζώνες τιμών, συγκεκριμένους τύπους PC που ενδείκνυνται σε σχέση με τους υπόλοιπους. Για να δούμε όλα, ένα-ένα λοιπόν!



Desktop PC: τα δοκιμασμένα
Κύρια μονάδα, ξεχωριστή οθόνη, πληκτρολόγιο και mouse: υπάρχει λόγος που η "κλασική" μορφή προσωπικού υπολογιστή "αντέχει" μετά από τόσες δεκαετίες. Πρώτον, είναι η φθηνότερη ν' αποκτηθεί, πάντοτε μιλώντας για το ίδιο επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών με αντίστοιχα μοντέλα των άλλων ειδών. Δεύτερον, σού επιτρέπει να κάνεις "συμβιβασμούς" σε όποια υποσυστήματα του Η/Υ αυτού θέλεις, ώστε να δώσεις έμφαση σε αυτά που... πραγματικά θέλεις. Τρίτον, σού επιτρέπει να επενδύσεις σε όσο καλύτερη οθόνη μπορείς αρχικά και, αν χρειαστείς ικανότερη, να την αντικαταστήσεις στο μέλλον. Όλη η συλλογιστική του desktop PC, άλλωστε, είναι αυτή: σε βάθος χρόνου το αλλάζεις, το βελτιώνεις, το "φτιάχνεις" ώστε να κάνει όσα θέλεις με άνεση. Δεν είναι πλέον το... ομορφότερο είδος PC που μπορείς να έχεις σήμερα, ναι, αλλά τα παραπάνω έχουν πιο πολλή σημασία για αρκετούς γονείς και ουκ ολίγους μαθητές: όχι μόνο η τιμή, αλλά και η επεκτασιμότητα (γιατί χωρίς κατάλληλη αναβάθμιση πώς θα παίξουν τ' αγαπημένα τους games;). Μοντέλα desktop PC διατίθενται πολλά από διάφορους κατασκευαστές και με ποικιλία δυνατοτήτων, ώστε ανάλογα με τα διαθέσιμα χρήματα να έχει κανείς αντίστοιχα καλύτερες, ισχυρότερες επιλογές.



Laptop PC: τα ευέλικτα
Αντίστοιχα με τα desktop PC, υπάρχει... επίσης λόγος που οι φορητοί Η/Υ έχουν σημειώσει τέτοια ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Ναι μεν τα καλά μοντέλα κοστίζουν πιο πολύ από τ' αντίστοιχα desktop PC, αλλά τα laptop είναι ομορφότερα ως συσκευές, τα παίρνεις μαζί σου οπουδήποτε και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μακριά από δωμάτια και πρίζες για ώρες. Είναι οι Η/Υ με τον περισσότερο "προσωπικό" χαρακτήρα και αυτό το στοιχείο αρέσει σε όλους τους χρήστες, μικρούς και μεγάλους. Θα πρέπει ωστόσο να έχει κανείς στα υπ' όψιν πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορητοί Η/Υ δεν αναβαθμίζονται, η οθόνη με την οποία τούς αγοράζεις θα είναι αυτή για πάντα - και τα δύο θα πρέπει να λαμβάνονται στα υπ' όψιν την ώρα της αγοράς - ενώ η φορητότητά τους αυξάνει τις πιθανότητες κλοπής ή "ατυχημάτων" όταν χρησιμοποιούνται συχνά "εκεί έξω". Βλέπεις, βέβαια, τόσα εκατομμύρια χρήστες ν' αποθαρρύνονται από την αγορά τους; Προφανώς όχι: δεν είναι τυχαίο που κατασκευαστές όπως η HP, η Lenovo, η Dell και η Toshiba παρουσιάζουν τόσα μοντέλα κάθε χρόνο. Ούτε, φυσικά, τυχαίο που οι MacBook της Apple είναι τόσο... διαχρονικά δημοφιλείς!

All-in-one PC: τα κομψά
Η τεχνολογία έχει, πάντως, εξελιχθεί αρκετά ώστε να προσφέρει και το είδος των Η/Υ που συνδυάζουν χαρακτηριστικά desktop και laptop... μαζί! Τα λεγόμενα "Αll-in-one" PC είναι προσωπικοί υπολογιστές που ενσωματώνουν ολόκληρη την κεντρική μονάδα των desktop PC... πίσω από την οθόνη τους, ώστε να καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο και να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε γραφείο. Όπως τα laptop, είναι ακριβότερα από αντίστοιχα desktop PC, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αναβαθμίζονται (και αν γίνεται χρειάζεται αρκετές γνώσεις τεχνικές) και η οθόνη τους δεν αλλάζει. Όλα αυτά κατά την αγορά λαμβάνονται φυσικά στα υπ' όψιν. Τα All-in-One PC είναι, όμως, απείρως ομορφότερα ως συσκευές από τα "τυπικά" desktop PC, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και προσφέρουν συνήθως περισσότερες δυνατότητες και ισχύ από τα πιο πολλά laptop. Εδώ, φυσικά, οι iMac της Apple έχουν... καθιερώσει σχολή με το σχεδιασμό τους, όμως μοντέλα All-in-one PC θα βρεις στην αγορά και από κατασκευαστές όπως π.χ. η HP.



Σε συγκεκριμένες ζώνες τιμών, λοιπόν, τί είδους Η/Υ;
Όλα καλά ως εδώ - κι υποψιαζόμαστε πως πολλοί γονείς ίσως έχουν ήδη μία ιδέα του τί θα ήταν καλύτερο να επιλέξουν για το παιδί τους - αλλά σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι, καλώς ή κακώς, πάντοτε το κόστος απόκτησης. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, θα κάνουμε όμως μερικές... υπεραπλουστευμένες παραδοχές και θα "καταθέσουμε" τα εξής. Για τα λιγότερα δυνατά χρήματα - σε σχέση πάντοτε με τις προσφερόμενες δυνατότητες - τα desktop PC είναι μονόδρομος, παραμένοντας αναβαθμίσιμα. Τα laptop ζητούν περισσότερα χρήματα για παρόμοιες δυνατότητες, προσφέρουν όμως την πολύτιμη φορητότητα (για την οποία όμως θυσιάζουν τις επιλογές αναβάθμισης). Για ισχυρότερα laptop, όπως π.χ. αυτά που είναι κατάλληλα για ηλεκτρονική ψυχαγωγία και άλλες απαιτητικές "αποστολές", το κόστος αυξάνεται. Τα All-in-One PC είναι αυτά που - σε γενικές γραμμές - ζητούν τα περισσότερα χρήματα αναλογικά, αντιπαραθέτουν ωστόσο στο αυξημένο τους κόστος όχι μόνο τον ομορφότερο σχεδιασμό και την πρακτικότερη τοποθέτηση, αλλά και τον πληρέστερο εξοπλισμό συνολικά. Μιλώντας αμιγώς... κοστολογικά λοιπόν - και πάντοτε "κρατώντας σταθερά" τα τεχνικά χαρακτηριστικά - η ακολουθία είναι Desktop PC < Laptop < All-in-One PC. Μόνο αλλάζοντας κλίμακα στις δυνατότητες, αλλάζει και η... ακολουθία!



...και μερικές γενικές συμβουλές
Αυτές ισχύουν σε οποιαδήποτε περίσταση αγοράς ενός Η/Υ μέσα στο έτος, όχι μόνο στην έναρξη της σχολικής περιόδου - έλα όμως που τώρα αγοράζονται τόσα νέα PC! Πρώτον, λοιπόν: αντιλαμβανόμαστε πλήρως το κλίμα της αγοράς στη χώρα αυτόν τον καιρό, όσον αφορά όμως στους H/Y αληθινά έχει νόημα να διαθέσει κανείς όσα πιο πολλά χρήματα μπορεί για την απόκτησή τους. Ειδικά με αυτούς, όσα πιστεύεις πως "γλιτώνεις" αγοράζοντας φθηνό μοντέλο, "τα βρίσκεις μπροστά σου" αργότερα. Με πολλά καταστήματα να κάνουν ευκολίες πληρωμής - όπως την αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος που προσφέρει τη δυνατότητα πλάνου δόσεων από €10 το μήνα - δεν είναι κακή ιδέα να τις εκμεταλλευτεί κανείς στο έπακρο. Δεύτερον: η σημασία της οθόνης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, για όποιου είδους Η/Υ κι αν μιλάμε. Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα είναι μπροστά της για ώρες κάθε μέρα. Καλύτερα να χειρίζεται PC που χρειάζεται 10'' παραπάνω για κάτι, παρά PC που τον/την εμποδίζει να δουλέψει με άνεση λόγω μέτριας οθόνης! Τρίτο και τελευταίο... επίκαιρο αυτόν τον καιρό: ναι, βεβαίως κάνοντας την απαραίτητη έρευνα αγοράς κοίταξε προσεκτικά και τις προσφορές, αλλά μην επιλέγεις βάσει αυτών. Πρώτα ιεραρχείς τις ανάγκες του μαθητή/μαθήτριας, στη συνέχεια λαμβάνεις στα υπ' όψιν τα διαθέσιμα χρήματα και στο τέλος κρίνεις την προσφορά: αν σού κάνει, πολύ ωραία. Αν όχι... προσπερνάς διακριτικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ