Windows 10: αναβάθμιση... (όχι και τόσο) διακριτικά προτεινόμενη

H Microsoft γίνεται περισσότερο επιθετική στην προώθηση του νέου της λειτουργικού. Σχολιάζουμε.

Η αλήθεια είναι πως δεν έκρυψε ποτέ ο αμερικανικός κολοσσός τις φιλόδοξίες του για το νέο του λειτουργικό σύστημα, όμως η Microsoft με ανακοίνωσή της όσον αφορά στα Windows 10 ενδέχεται να δημιουργήσει - για πολλοστή φορά μέσα στους τελευταίους μήνες - αντιδράσεις. Ο λόγος για την επιλογή της να γίνει περισσότερο επιθετική στους τρόπους με τους οποίους θα προωθεί την αναβάθμιση των PC που βασίζονται σε Windows 7/8.1, σε Windows 10, ξεκινώντας σύντομα από το... διακριτικό επίπεδο και καταλήγοντας στο... όχι ακριβώς διακριτικό κάποια στιγμή στις αρχές του 2016.

Συγκεκριμένα λοιπόν: έως τώρα για να "περάσει" κανείς στα Windows 10 από τα Windows 7/8.1 έπρεπε είτε (α) να έχει κάνει την πολυσυζητημένη "προκράτηση", οπότε τα σχετικά αρχεία της αναβάθμισης αποθηκεύονταν στον Η/Υ του σταδιακά και κάποια στιγμή εμφανιζόταν το μήνυμα πως όλα είναι έτοιμα για τη διαδικασία, είτε (β) να ξεκινήσει ο ίδιος την διαδικασία αναβάθμισης λαμβάνοντας και εκτελώντας το γνωστό Media Creation Tool. Από τις επόμενες μέρες και μετά, τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν εδώ και κάποιες εβδομάδες ορισμένοι μόνο κάτοχοι PC που δεν είχαν κάνει κάτι από τα δύο παραπάνω θα τις λαμβάνουν όλοι οι χρήστες Windows 7/8.1 (ο μηχανισμός της προκράτησης φυσικά καταργείται). Τις ειδοποιήσεις αυτές , ευτυχώς, οι χρήστες θα είναι σε θέση να απενεργοποιήσουν αν δεν ενδιαφέρονται να κάνουν την αναβάθμιση αυτή.

Τα περισσότερο... παρεμβατικά "μέτρα" της Microsoft ξεκινούν λίγο καιρό αργότερα: από τα μέσα Νοεμβρίου η αναβάθμιση των Windows 10 θα συμπεριλαμβάνεται στις προαιρετικές ενημερώσεις του μηχανισμού Windows Update. Ελπίζουμε αυτήν να μην είναι προεπιλεγμένη, όπως συνέβη "κατά λάθος" σύμφωνα με τη Microsoft πριν από δύο εβδομάδες, παρακινώντας πολλούς χρήστες να διαμαρτυρηθούν επειδή αυτή εκτελέστηκε μαζί με όλες τις άλλες ενημερώσεις που ήταν ήδη, ορθά, επιλεγμένες για εγκατάσταση. Και από τις αρχές του 2016 (δεν έχει οριστεί ακόμη με ακρίβεια το πότε), η αναβάθμιση σε Windows 10 θα... πάρει προαγωγή και θα χαρακτηρίζεται πλέον από τον μηχανισμό Windows Update ως συνιστώμενη.

Αυτή η τελευταία επιλογή των Αμερικανών είναι, φυσικά, αυτή που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες συζητήσεις από χθες στο Web. Δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός, αφού με αυτόν τον τρόπο όλοι οι χρήστες Windows 7/8.1 που έχουν ρυθμίσει το Windows Update να εγκαθιστά αυτόματα τις συνιστώμενες ενημερώσεις, ουσιαστικά... εγκρίνουν εξ ορισμού την αναβάθμιση σε Windows 10. Σύμφωνα με τη Microsoft ακόμη και έτσι οι χρήστες θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την αναβάθμιση (αυτό έλειπε!), όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά "εξασφαλίζεται" πως... μόνο αυτοί που για κάποιο λόγο αληθινά, πεισματικά δεν θέλουν να μεταβούν στα Windows 10 θα παραμείνουν στις προηγούμενες εκδόσεις τους. Κάθε άλλος καταναλωτής από τα εκαντοντάδες εκατομμύρια χρηστών Windows 7/8.1 ουσιαστικά "παρακινείται" από τον Η/Υ του να κάνει την αναβάθμιση.

Πρόκειται για τον πλέον ακραίο τρόπο προώθησης των Windows 10 που μπορούμε να σκεφτούμε και - ενώ φυσικά παραμένει δικαίωμα της Microsoft να αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης του νέου της λειτουργικού - δεν παύει να δημιουργεί μεγάλη εντύπωση σε πολύ κόσμο. Τα Windows 10 είναι ασυζητητί ανώτερα από τους δύο προκατόχους τους και δικαίως χρησιμοποιούνται ήδη (μόλις 3 μήνες μετά τη διάθεσή τους στο κοινό) από 120 εκατομμύρια PC παγκοσμίως. Η κίνηση της Microsoft παραμένει αμφιλεγόμενη, ωστόσο, και συζητήσιμη, ακολουθώντας τα αρχικά προβλήματα διάθεσης που αντιμετώπισαν τα Windows 10, τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν (ευτυχώς πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζεται με ρυθμίσεις), την επιβολή των ενημερώσεών τους στην ευρύτερα χρησιμοποιούμενη έκδοση Home, ακόμη και την ανυπαρξία πληροφόρησης σχετικά με το τί ακριβώς κάνει κάθε τέτοια ενημέρωση στα νέα Windows (για το τελευταίο έχουμε ενδείξεις επερχόμενων αλλαγών εκ μέρους των Αμερικανών).

Όλα τα παραπάνω μαζί καθιστούν το ξεκίνημά τους όχι ακριβώς ιδανικό και την δωρεάν διάθεσή τους να φαντάζει περισσότερο ως τίμημα, παρά ως... δώρο. Ας ελπίσουμε πως η Microsoft δεν θα δώσει σε κανέναν μας περισσότερους λόγους για... γκρίνια όσον αφορά στα Windows 10. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ