Windows 10: διαθέσιμο το φθινοπωρινό Creators Update

Και διάθεση των πρώτων περιφερειακών "ανάμικτης πραγματικότητας" για το λειτουργικό της Microsoft

Όπως είχε υποσχεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Microsoft διέθεσε στο κοινό την νεότερη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10, την λεγόμενη Fall Creators Update. Όχι τυχαία, αυτές τις ημέρες ξεκινά από τις Dell, HP, Acer, Samsung και Lenovo η εμπορική διάθεση και των πρώτων περιφερειακών "ανάμικτης πραγματικότητας" (mixed reality) που χρειάζονται την νεότερη αυτή έκδοση των Windows 10 για να λειτουργήσουν. Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν τα αντίστοιχα εικονικής πραγματικότητας, με την διαφορά πως προβάλλουν απλούστερα γραφικά και πληροφορίες "πάνω στο" αληθινό περιβάλλον γύρω από τον χρήστη.

Τα περιφερειακά ανάμικτης πραγματικότητας κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από τα αντίστοιχα εικονικής - λογικό αφού δεν καλούνται να συνθέσουν ολόκληρους 3D κόσμους αλλά μόνο τμήματά τους και αντικείμενα - ζητώντας ο,τιδήποτε ανάμεσα στα €299 και τα €499. Έχουν και χαμηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά στις απαιτήσεις συστήματος του PC που θα τα αξιοποιεί. Από την άλλη πλευρά οι εφαρμογές που τα αξιοποιούν αυτή τη στιγμή είναι πανελάχιστες (και καμία "must have" όπως λέμε) ενώ στην ελληνική αγορά δεν έχουμε ακόμη κάπου να πωλείται οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα περιφερειακά.

Πέρα από την υποστήριξη πάντως σε αυτά τα προϊόντα, το Fall Creators Update προσφέρει πολλά άλλα νέα στοιχεία: από την υιοθέτηση νέου σχεδιαστικού ύφους στο γραφικό περιβάλλον των Windows 10 (Motion Fluent Design) και την πλήρη πια απόδοση χρώματος HDR, μέχρι την πλέον εύχρηστη λειτουργία του Δικτυακού μέσου αποθήκευσης OneDrive και την επέκταση των δυνατοτήτων που έχουν οι γραφίδες και τα συμβατά τους apps. Το Fall Creators Update ενσωματώνει φυσικά πλήθος βελτιώσεων στην ασφάλεια και την απόδοση των Windows 10 συνολικά.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι η τέταρτη "μεγάλη" μετά από την αρχική κυκλοφορία των Windows 10 τον Ιούλιο του 2015 - αποδεικνύοντας συνεπή την Microsoft στο πλάνο της για δύο εξελικτικές ενημερώσεις του λειτουργικού της κάθε χρόνο και μία κάθε μήνα μόνο για θέματα σταθερότητας και ασφάλειας. Όπως συνέβη και με την αναβάθμιση Creators Update της άνοιξης, ο αμερικανικός κολοσσός προσφέρει την Fall Creators Update σταδιακά και όχι σε όλα μαζί τα PC που μπορούν να την φιλοξενήσουν. Οι φίλοι και φίλες του Αθηνόραμα Digital που θέλουν να την εγκαταστήσουν άμεσα, πάντως, μπορούν είτε να την "αναζητήσουν" χειροκίνητα στην περιοχή Update των Settings, είτε να εκτελέσουν το αρχείο Update Assistant που βρίσκεται σε αυτήν την επίσημη σελίδα του Web site της Microsoft.

Έχουμε μέχρι στιγμής εγκαταστήσει το Fall Creators Update των Windows 10 σε πέντε διαφορετικούς Η/Υ διαφόρων ειδών και δυνατοτήτων - από Intel NUC και laptop Dell μέχρι ισχυρά gaming PC και server PC - χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα δείχνουν πως δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών που ήδη έχουν μεταβεί σε νεότερες εκδόσεις των Windows 10, οπότε... γιατί όχι και σ' αυτήν;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ