Windows 10: πρεμιέρα παγκόσμια, σταδιακή

Ξεκινά την πορεία του και επίσημα το νέο λειτουργικό της Microsoft, οι προσδοκίες μεγάλες

Η... ώρα μηδέν, λοιπόν, έφθασε: μετά από περίπου έναν χρόνο αναμονής - δέκα μήνες αν ξεκινήσει κανείς από την επίσημη αποκάλυψη του ονόματός τους - τα Windows 10 ξεκινούν να διατίθενται μέσω του μηχανισμού Windows Update και του μηχανισμού Δικτυακής "κράτησης" που είχε διαθέσει η Microsoft, στο παγκόσμιο κοινό. Με αυτούς τους δύο τρόπους δεν θα λάβουν τα Windows 10 σήμερα όλοι οι καταναλωτές, καθώς η αμερικανική εταιρεία εύλογα προτίμησε να διοχετεύσει "κατά κύματα" την αναβάθμιση αυτή από Windows 7 SP1/8.1 πρώτα σε όσους συμμετείχαν στη δοκιμή των προεκδόσεων (Insider Preview) του λειτουργικού της και μετά στα εκατομμύρια των χρηστών PC που έχουν το δικαίωμα αναβάθμισης στα νέα Windows.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως πολλοί από μας δεν θα τα λάβουν άμεσα ή πως πολλοί από μας δεν μπορούν να τα λάβουν άμεσα αν το θέλουν. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή των ανθρώπων που είχαν κάνει την "κράτηση" των Windows 10 από τον Ιούνιο: οι χρήστες αυτοί που μπορούν να δουν την πλήρη δομή του δίσκου που φιλοξενεί στα PC τους τα παρόντα Windows, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουν πως υπάρχει ένα "κρυφό" directory με το όνομα "$Windows.~BT" στον ίδιο δίσκο. Το directory αυτό είναι μεγέθους περίπου 5.5 GB και δεν είναι άλλο από το directory εγκατάστασης των Windows 10, όπως θα πωλείται σε DVD/USB σε μερικές ημέρες. Οι χρήστες αυτοί θα λάβουν κάποια στιγμή μέσα στη σημερινή ή αυριανή μέρα ειδοποίηση πως η αναβάθμισή τους είναι έτοιμη να γίνει.

Οι χρήστες που δεν είχαν κάνει ψηφιακή "κράτηση" αλλά δεν μπορούν να περιμένουν τη... σειρά τους για να εμφανιστεί και σε αυτούς η σχετική ειδοποίηση μέσα από τον μηχανισμό Windows Update, μπορούν να εγκαταστήσουν τα Windows 10 είτε στο παρόν τους είτε σε άλλο PC λαμβάνοντας από την επίσημη σελίδα της Microsoft το πρόγραμμα Media Creation Tool. Αυτό θα διαμορφώσει είτε ένα κενό DVD είτε ένα κενό USB stick (μεγέθους τουλάχιστον 4GB) σε μέσο αποθήκευσης που φέρει εγκαταστάσιμη έκδοση των Windows 10. Εννοείται πως στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουν αυτήν την οδό για να εγκαταστήσουν τα νέα Windows σε οποιονδήποτε Η/Υ εξ αρχής (clean install), θα τούς ζητηθεί και νόμιμο "κλειδί" (product key) είτε από Windows 7 είτε από Windows 8/8.1.

Στο Αθηνόραμα Digital έχουμε αφιερώσει στα Windows 10 εκτενή αρθρογραφία από πέρυσι το φθινόπωρο, ξεκινώντας από το πολυσυζητημένο θέμα της δωρεάν αναβάθμισης για το κοινό των Windows 7 SP1/8.1 (που συζητήθηκε ξανά και ξανά και ξανά έκτοτε), καλύπτοντας τα νέα χαρακτηριστικά τους, την έλευση του υποσυστήματος DirectX 12 για τα PC games (και τη διαφορά που θα κάνει στα μελλοντικά τέτοια) και τις διαφορετικές εκδόσεις τους. Εκφράσαμε τις αμφιβολίες μας για το αν και κατά πόσο θα ήταν αληθινά έτοιμα για κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά σήμερα (συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως ήταν αβάσιμες), τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά στην εμπορική πολιτική στην οποία στηρίζονται, καθώς και τους προβληματισμούς μας όσον αφορά στην επιλογή της Microsoft να επιβάλλει ως υποχρεωτικές τις ενημερώσεις των Windows 10 στην έκδοση Home. Δημοσιεύσαμε, άλλωστε, και το... απαραίτητο σετ ερωτήσεων/απαντήσεων για τα σημαντικότερα πράγματα που αφορούν στα Windows 10. Υπάρχουν πολύ περισσότερα άρθρα που φιλοξενήθηκαν στο Αθηνόραμα Digital αναφορικά με τα Windows 10 αλλά είναι... μικρής σημασίας πια: το λειτουργικό της Microsoft απέχει μερικές ώρες από την εγκατάστασή του σε εκατομμύρια PC, οπότε νόημα έχει πλέον μόνο η πρακτική τους αξιολόγηση.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έξι διαφορετικά PC του Αθηνόραμα Digital είναι έτοιμα να αναβαθμιστούν σε Windows 10 από Windows 7/8.1, από τα πανίσχυρα BenchBox και KillBox που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας - και το St(r)eamBox "του σαλονιού" - έως ένα Sony Vaio F21, ένας MacBook Pro Retina 15 του 2013 και ένας iMac Retina του 2014. Έχουμε προετοιμάσει επίσης ένα πρόσφατο Intel NUC, ένα Sony Vaio L με οθόνη αφής, το Brix S BXi3H-5010 της Gigabyte που παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό, ένα ικανό Sony Vaio F, δύο netbooks - ένα τυπικό MSI U100 κι ένα ισχυρότερο Sony Vaio X - καθώς και ένα laptop ηλικίας... 12 ετών σχεδόν (Sony Vaio Α17), ώστε όλα ν' αναβαθμιστούν σε Windows 10. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την σαφέστερη δυνατή εικόνα για το πώς αποδίδει το νέο λειτουργικό της Microsoft σε μία μεγάλη γκάμα προσωπικών υπολογιστών, φορητών και γραφείου.

Οι εντυπώσεις μας από τη χρήση των Windows 10 σε όλα τα παραπάνω PC - και η τελική μας γνώμη για την καινούργια αυτή, σημαντική έκδοση των Windows - θα δημοσιευθούν στο τέλος της εβδομάδας. Μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ