Windows 10 S: σε νέα laptop με επεξεργαστές Qualcomm

H Microsoft σε συμμαχία με τον κύριο ανταγωνιστή της Intel, προϊόντα επιτέλους στον ορίζοντα

H σχετική ανακοίνωση είχε γίνει πριν ακριβώς από έναν χρόνο - με ασαφές τότε πλαίσιο κυκλοφορίας αντίστοιχων προϊόντων - όμως είναι πλέον γεγονός: η Microsoft επέδειξε, σε συνεργασία με τις Asus και Hewlett-Packard, τα πρώτα υβριδικά laptop/tablet που δεν στηρίζονται σε επεξεργαστή της Intel, αλλά της Qualcomm. Τα πρώτα, με άλλα λόγια, που δεν είναι αρχιτεκτονικής x86/x64 αλλά ARM. Για να καταστεί εφικτό αυτό ο αμερικανικός κολοσσός ανέπτυξε, ουσιαστικά, ειδική έκδοση των Windows 10 S - τα οποία έχουμε λόγους να μην πολυσυμπαθούμε, αλλά δεν γινόταν προφανώς διαφορετικά - η οποία λειτουργεί πια βασιζόμενη στον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 635.

Οι συσκευές αυτές δεν τοποθετούνται σε θέση ανταγωνιστική με τα laptop που στηρίζονται στους καλύτερους επεξεργαστές της Intel - η διαφορά στις επιδόσεις είναι πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο - όμως προβάλλουν άλλα επιχειρήματα για την απόκτησή τους. Το σημαντικότερο είναι η απίθανα μεγάλη αυτονομία: επειδή οι επεξεργαστές Qualcomm έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως για smartphones, και τα νέα αυτά laptop έχουν... τεράστιες μπαταρίες αναλογικά, ο κάτοχος αυτού του είδους της συσκευής μπορεί να προσβλέπει σε χρήση της μακριά από πρίζα για 18-24 ώρες (πιο πολλές με μη ενταντική λειτουργία), διάρκεια ανήκουστη γι' αυτήν την κατηγορία.

Στην προαναφερθείσα αυτονομία συνεισφέρει και το ενσωματωμένο υποσύστημα διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας 4G/4G+, το οποίο έχει επίσης σχεδιαστεί με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας που χρειάζονται τα smartphones. To πρακτικό αποτέλεσμα είναι το εξής: λεπτά κι ελαφρά laptop/tablet που επιτρέπουν πολλές ώρες συνεχούς χρήσης κι ακόμη περισσότερες σε κατάσταση "αναμονής", είναι στην ουσία ενεργά συνεχώς (always-on) χωρίς συνέπειες στην αυτονομία τους, μόνιμα συνδεδεμένα με το Internet (always connected) και πάλι χωρίς συνέπειες στην αντοχή της μπαταρίας τους, αλλά... όχι στηριγμένα σε Android ή iOS, μα με Windows 10. Η Intel σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να επικαλεστεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, κάτι αντίστοιχο, γιατί "έρχεται από την αντίθετη πλευρά", προσπαθώντας να αυξήσει την αυτονομία των προτάσεών της διατηρώντας την επεξεργαστική τους δύναμη.

Επειδή, ωστόσο, μόνο στον... κόσμο της Apple γίνονται "μαγικά", στην νέα αυτή προσέγγιση των Microsoft και Qualcomm υπάρχει ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο: οι συσκευές αυτές δεν αξιοποιούν τις κλασικές "παραθυρικές" εφαρμογές των Windows με τον τρόπο που το κάνουν οι συσκευές οι οποίες βασίζονται σε επεξεργαστές Intel. Τις εκτελούν αυτές τις εφαρμογές, αλλά μόνο μετά από αναβάθμιση σε Windows 10 Pro και μόνο μέσω εξομείωσης (emulation), κάτι που αυτομάτως έχει αρνητική επίπτωση στην ταχύτητα χρήσης τους (το πόσο μεγάλη τέτοια επίπτωση θα πρέπει να το διαπιστώσουμε πρακτικά με σχετικές δοκιμές). Αντιθέτως οι νέες συσκευές με Windows 10 S αξιοποιούν "σε πλήρη ταχύτητα" τα apps που διατίθενται μέσω του Microsoft Store - και ναι, η Microsoft σχεδιάζει να προσφέρει σε αυτήν την μορφή και το δημοφιλέστατό της Office - όμως αυτή η οδός φέρνει στο προσκήνιο με την σειρά της, φυσικά, άλλους περιορισμούς.

Τα αδιαμφισβήτητα καλά νέα σε όλα αυτά εντοπίζονται στο γεγονός ότι οι δύο πρώτες τέτοιες συσκευές, τα ASUS NovaGo και HP ENVY x2, θέτουν πλαίσιο κόστους που κυμαίνεται ανάμεσα στα $599 και τα $799 με πολύ καλό εξοπλισμό συνολικά. Τα... κακά νέα, πέρα από τα στοιχεία "αγνώστους Χ" που προαναφέραμε, είναι πως καμία από αυτές τις συσκευές δεν έχει επιβεβαιωθεί πως θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, πόσο μάλλον με αυτές τις τιμές σε αντιστοιχία ευρώ. Tα... επίσης καλά νέα, από την άλλη, είναι πως στην επερχόμενη αμερικανική έκθεση CES του Ιανουαρίου αναμένουμε να επιδείξουν μοντέλα τέτοιου είδους και οι Lenovo, Dell και Acer, οπότε όταν έλθει η ώρα για διάθεση και στις μικρότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι επιλογές μας θα είναι περισσότερες.

Αν και δεν αναμένουμε η διάθεση αυτών των συσκευών με επεξεργαστές Qualcomm να ανακόψει την πτώση στις πωλήσεις των PC συνολικά, είναι πιθανό ν' αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού για την συγκεκριμένη κατηγορία υβριδικών συσκευών. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ