Windows 10 σε 400 εκ. συσκευές

Ο ρυθμός εξάπλωσής τους όμως επιβραδύνεται, άμεσα συνδεδεμένος πια με τις πωλήσεις PC

Αν και είναι ελαφρώς κουραστικό πια να δημοσιεύουμε άρθρα κάθε φορά που οι ενεργές συσκευές που βασίζονται σε Windows 10... στρογγυλοποιούν τον αριθμό τους, το παρόν άρθρο έχει νόημα για έναν άλλο σημαντικό λόγο: είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο σημείο σταθμός να σκιαγραφεί την μελλοντική τους πορεία σε πλαίσιο γενικότερο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ναι, ο αριθμός των συσκευών που στηρίζονται σε κάποια εκδοχή των Windows 10 και λειτούργησε μέσα στις τελευταίες 28 ημέρες ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα καλά νέα και, ομολογουμένως, αξίζουν τα εύσημα στην Microsoft για την επιτυχία προώθησης του νέου της λειτουργικού συστήματος στο παγκόσμιο κοινό με ρυθμό ταχύτερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση Windows, έστω και αν οι σχετικές πρακτικές υπήρξαν από συζητήσιμες έως απαράδεκτες κατά καιρούς.

Τα κακά νέα για τον αμερικανικό κολοσσό εντοπίζονται στην τάση που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από την άνοιξη, της επιβράδυνσης δηλαδή της εξάπλωσής τους στην αγορά. Η τάση αυτή είναι πλέον ξεκάθαρη καθώς την τελευταία φορά που η Microsoft ανέφερε αριθμό ενεργών συσκευών με Windows 10 ήταν στις 29 Ιουνίου (350 εκατομμύρια). Το πέρασμα τριών ολόκληρων μηνών για τα 400 εκατομμύρια - και με τον Ιούλιο της... ενθάρρυνσης εκ μέρους της Microsoft για αναβάθμιση των PC με Windows 7/8.1 έστω και την τελευταία στιγμή ανάμεσα σε αυτούς - σημαίνει πως ο ρυθμός ενεργοποίησης των συσκευών με Windows 10 μειώθηκε κάτω από τα 20 εκατομμύρια μηνιαίως (17 περίπου). Πράγμα που σημαίνει, όπως έχει άλλωστε αποδεχθεί πλέον και η Microsoft, πως θα χρειαστούν πρακτικά πιο πολλά από 3 χρόνια ακόμη μέχρι ν' αγγίξει η πελατειακή βάση των Windows 10 το ένα δισεκατομμύριο συσκευές που είχε θέσει ως στόχο. Αυτός ήταν φιλόδοξος αλλά ίσως επιτεύξιμος. Πλέον όχι.

Υπενθυμίζουμε, δε, πως αυτός ο γενικόλογος "αριθμός ενεργών συσκευών με Windows 10" στην πράξη είναι κατά τι παραπλανητικός: σε αυτόν η Microsoft προσμετρά όλες τις συσκευές που στηρίζονται στον πυρήνα των Windows 10, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι όλες αυτές οι συσκευές μπορούν να αξιοποιήσουν τα ίδια apps (γιατί αυτό είναι το νόημα του ενοποιημένου λειτουργικού συστήματος που οι Αμερικανοί υποτίθεται πως προωθούν). Στα 400 εκατομμύρια συσκευών περιλαμβάνονται τα PC όλων των ειδών, τα Xbox One, τα κινητά με Windows 10 Mobile, τα Hololens και άλλες συσκευές - όμως την "οδό" των universal apps ουσιαστικά δεν την έχουν "τιμήσει" ακόμη πολλοί προγραμματιστές, ώστε π.χ. ένα app που έχει δημιουργηθεί για PC να εκτελείται στο Xbox One ή σε κινητό με Windows 10 Mobile χωρίς αλλαγές. Για την ώρα, λοιπόν, ο όρος "συσκευές με Windows 10" είναι... μάλλον βολικά γενναιόδωρος, έστω κι αν οι "μη-PC" συσκευές με Windows 10 αντιστοιχούν σε αναλογικά μικρό ποσοστό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η μελλοντική πορεία των Windows 10 εν τέλει παραμένη συνδεδεμένη με την εμπορική πορεία των προσωπικών υπολογιστών - ίσως περισσότερο από ποτέ. Έχουμε την αίσθηση πως όσοι από τους χρήστες των 1.2 δισεκατομμυρίων PC με Windows 7/8.1 ήθελαν να αναβαθμιστούν σε Windows 10, το έκαναν ήδη. Οπότε οι νέες ενεργοποιήσεις Windows 10 θα προέλθουν από νέες συσκευές και, με τα Windows 10 Mobile πρακτικά συνταξιοδοτημένα - και το Xbox One να μην δείχνει ικανό να αγγίξει τα 30 εκ. συστήματα πριν έλθει το Xbox Scorpio - είναι οι προσωπικοί υπολογιστές, τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρειών, αυτοί που θα στηρίξουν επαρκώς ή όχι τα Windows 10 στο μέλλον.

Έχοντας διαβεί το κατώφλι της πρώτης χρονιάς τους στην αγορά και διανύοντας σε λίγο καιρό την δεύτερη εορταστική τους περίοδο, τα Windows 10 έχουν αδιαμφισβήτητα δημιουργήσει ανάμικτες εντυπώσεις: από την μία πλευρά η ποιότητά τους ως λειτουργικό σύστημα, η τακτική τους προστασία και βελτίωση μέσω ενημερώσεων και οι πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν τα καθιστούν όντως τα καλύτερα Windows στην ιστορία. Από την άλλη τα θέματα ιδιωτικότητας που συνεχίζουν να τίθενται για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, καθώς και οι εξαιρετικά επιθετικές προς τον καταναλωτή πρακτικές που ακολούθησε το περασμένο δωδεκάμηνο για την προώθησή τους, έχουν το δίχως άλλο σπιλώσει την εικόνα τους - εξ ου και η αναβάθμιση μόνο 300 εκατομμυρίων PC από Windows 7/8.1 σε Windows 10 από το διαθέσιμο σύνολο των 1.2 δισεκατομμυρίων.

Δεν χωρά συζήτηση στο αν και κατά πόσο τα νέα Windows "βρίσκονται εδώ για να μείνουν", γιατί αυτό είναι... προφανές. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια τί σημαίνει αυτό πρακτικά για ένα παγκόσμιο κοινό που συνεχίζει να στρέφεται προς τις φορητές συσκευές και, φυσικά, την Microsoft ως παίκτη στην αγορά της πληροφορικής και του Internet. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ