Windows 10: σε 75 εκατομμύρια PC, σε 4 εβδομάδες

Εντυπωσιακό με... οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά το ξεκίνημα του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft

Από την ημέρα της Δικτυακής διάθεσής τους στο κοινό (29/7) μέχρι και σήμερα το απόγευμα (26/8) η Microsoft δεν είχε δημοσιοποιήσει παρά μόνο ένα στατιστικό στοιχείο σχετικό με την εξάπλωσή τους: αυτό της ενεργοποίησής τους σε 14 εκατομμύρια PC μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα και... ήλθε η ώρα για μία αρχική καταμέτρηση - και τα αποτελέσματα δεν είναι απλώς θετικότατα για τη Microsoft, είναι εντυπωσιακά: ο κολοσσός του Redmond έχει καταγράψει 75 εκατομμύρια (!) ενεργοποιημένες εγκαταστάσεις Windows 10. Ο αριθμός είναι πάρα πολύ υψηλός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και γενικότερα, αν σκεφτεί κανείς πως η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργοποιημένων αυτών αντιτύπων Windows 10 είναι αναβαθμίσεις από Windows 7/8/8.1: άλλοτε οι αναβαθμίσεις οποιασδήποτε έκδοσης Windows από προηγούμενες δεν ξεπερνούσαν το... 5% του συνόλου της εγκατεστημένης βάσης τους.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η δωρεάν διάθεση της αναβάθμισης αυτής των Windows 10 έπαιξε καθοριστικό ρόλο - με άλλα λόγια, εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως 75 εκατομμύρια χρήστες δεν θα εγκαθιστούσαν ποτέ το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft αν αυτό κόστιζε για ν' αποκτηθεί. Αυτό προφανώς ισχύει, αλλά εν τέλει ελάχιστη πρακτική σημασία έχει. Πολύ περισσότερη σημασία για τον αμερικανικό κολοσσό έχει το γεγονός ότι τα Windows 10 απέκτησαν μετρήσιμη εγκατεστημένη βάση, και μάλιστα... μεγάλη μετρήσιμη, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Με την εγκατεστημένη βάση των Windows 7 να υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο PC και των Windows 8/8.1 σε περίπου 250 εκατομμύρια, ακόμη και το ένα δέκατο από αυτά να αναβαθμιστεί φέτος σε Windows 10, αυτά θα ολοκληρώσουν τη χρονιά παρόντα σε πιο πολλούς από 200 εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές κάθε είδους.

Από μία πλευρά, φαίνεται πως... ακόμη και η Microsoft υποτίμησε τη σημασία των Windows 10 στα μελλοντικά της πλάνα, αφού είχε ως στόχο το 1 δισεκατομμύριο PC μέσα στα πρώτα 3 χρόνια της εμφάνισης του νέου λειτουργικού. Με αυτό το ρυθμό, θα μπορούσε να αγγίξει αυτήν την εγκατεστημένη βάση μέσα στο πρώτο έτος της διάθεσής τους κιόλας! Από την άλλη πλευρά, αυτό το "εκρηκτικό" ξεκίνημα ενδέχεται να μην συνεχιστεί πέρα από τους 3-4 πρώτους μήνες, έως το τέλος του χρόνου δηλαδή, καθώς σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υπαρχόντων PC θ' αναβαθμίζεται σε Windows 10 αλλά και το σχετικό περιθώριο στον αριθμό των αναβαθμίσιμων PC θα μειώνεται. Τα νέα PC που θα πωλούνται θα συνεισφέρουν στη συνολική εγκατεστημένη βάση των Windows 10, αλλά όχι με τρόπο τόσο αποφασιστικό. Αναλογικά, πάντοτε.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως όλα αυτά αφορούν σε ένα λειτουργικό σύστημα που ναι μεν έγινε διαθέσιμο δωρεάν σε 1.7 δισεκατομμύρια Η/Υ, αλλά και ταλαιπώρησε ένα ποσοστό των χρηστών που επιχείρησαν να κάνουν την αναβάθμιση το συντομότερο δυνατό, και έχει προβληματίσει πολλούς χρήστες λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται τις ενημερώσεις του, και έχει εξοργίσει άλλους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προσωπικά δεδομένα τους - εξαναγκάζοντας τους πλέον ανήσυχους από αυτούς να προβούν σε πολλές αλλαγές ρυθμίσεων σχετικών με την ιδιωτικότητα χρήσης των Windows 10. Μετά από σχεδόν ένα μήνα αληθινά... non-stop χρήσης τους, δε, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι ένα λειτουργικό σύστημα με θετικότατα χαρακτηριστικά και πολλές προοπτικές, αλλά όχι ένα λειτουργικό σύστημα που θα προτείναμε να εγκατασταθεί ως αναβάθμιση άμεσα σε υπάρχοντες προσωπικούς υπολογιστές "παραγωγής" - εκείνους που χρησιμοποιούνται δηλαδή για δουλειά κι έχει σημασία να εκτελούν τις σχετικές εργασίες απρόσκοπτα.

Η σημασία που έχει, ωστόσο, το άκρως επιτυχημένο ξεκίνημα των Windows 10 δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ως τέτοιo το αναγνωρίζουμε και υπογραμμίζουμε. Η γρήγορη εξάπλωσή τους στην αγορά θα βοηθήσει τόσο την προσπάθεια της Microsoft να αποκτήσει ουσιαστική παρουσία στην κατηγορία των smartphones (τα πρώτα καινούργια με Windows 10 αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου), όσο και την προσπάθειά της να προσφέρει στο Xbox One περισσότερα "επιχειρήματα" και περισσότερη πρακτική αξία εις βάρος του PlayStation4. Με τις καταναλωτικές Δικτυακές υπηρεσίες και προϊόντα της Microsoft - από το OneDrive μέχρι το Office 365 - να ωφελούνται επίσης από την επιτυχία των Windows 10, το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο φαίνεται να επιστρέφει στην... παραδοσιακή του θέση: αυτή του πιο σημαντικού προϊόντος της αμερικανικής εταιρείας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ