banner

11η Σεπτεμβρίου και video games

Πώς επηρέασε τους τίτλους της τελευταίας δεκαετίας;

Το συμβάν της 11ης Σεπτεμβρίου, με τις πτώσεις των δύο αεροσκαφών στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, είναι από τα γεγονότα που έχουν διχάσει την κοινή γνώμη τόσο σχετικά με το τί πραγματικά συνέβη, όσο και με τις επιπτώσεις/επιπλοκές που είχαν και έχουν στο παγκόσμιο πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα. Ασχέτως αν ενδιαφέρεται κανείς ή όχι να "ψάξει το θέμα" περαιτέρω, δεν χωρά αμφιβολία στη διαπίστωση πως ανάμεσα σε όλα τα άλλα πράγματα που επηρέασε η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τους επόμενους μήνες και χρόνια γύρω από αυτό, συγκαταλέγονται και τα video games. Αφού "σαν σήμερα", λοιπόν, συνέβη αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό γεγονός, έχει αξία μία συνοπτική ματιά στο πώς και γιατί επηρεάστηκαν τα games ως μορφή ψυχαγωγίας από την 11η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Με παραδείγματα.

Δικαιολογημένα ίσως, οι πρώτες αντιδράσεις της αμερικανικής κοινωνίας - όπως θυμούνται όσοι έζησαν εκείνες τις ημέρες - μετά την 9/11 ήταν σπασμωδικές. Και οδήγησαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις σε λογοκρισία: το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν "θέμα-ταμπού", το οποίο αποθαρρύνθηκε να προσεγγίσει οποιοσδήποτε. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το ίδιο συνέβη και με τις βιομηχανίες του σινεμά και της μουσικής για ένα διάστημα, όχι μόνο των games. Στα τελευταία, ωστόσο, είχαμε και... αναχρονισμένη λογοκρισία: είχαμε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις τίτλων, των Command & Conquer Red Alert 2 και Spiderman 2, τα οποία είχαν μεν κυκλοφορήσει το 2000, τον Οκτώβρη του 2001 όμως αποσύρθηκαν από τα ράφια και επέστρεψαν... "διορθωμένα" (!). Και τα δύο περιείχαν σκηνές με τους Δίδυμους Πύργους, το δεύτερο την τελική μάχη του σεναρίου και το πρώτο δύο επίπεδα όπου ο παίκτης μαχόταν εξωγήινους με φόντο τα γνωστά δύο κτίρια (το εξώφυλλο αναπαριστούσε κι ένα αεροπλάνο να πετά προς αυτά, οπότε...!).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, τα video games για κάποιο λόγο δεν ξεπέρασαν ποτέ το "ταμπού της 11ης Σεπτεμβρίου". Ενώ είχαμε απόπειρες προσέγγισης του θέματος από συγγραφείς με βιβλία ιστορικά ή κοινωνικά ή φαντασίας, είχαμε 2 ταινίες κι ένα ντοκυμαντέρ - τα World Trade Center, United 93 και Fahrenheit 9/11 αντίστοιχα - και αρκετά μουσικά album, ακόμη και video clip με σκηνικό την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων, από video games... τίποτε. Ίσως επειδή τα games είναι ήδη "στο στόχαστρο" πολλών μέσων ενημέρωσης ως μορφή ψυχαγωγίας, για όλων των ειδών τους ανόητους λόγους, καμία εταιρεία του χώρου δεν διακινδύνεψε να μεταφέρει το αντίστοιχο θέμα σε αλληλεπιδραστική μορφή. Ίσως είχαν όλες δίκιο: το μόνο video game που κυκλοφόρησε ποτέ με επίσημο θέμα το συγκεκριμένο, δεν ήταν άλλο από το... "συνοδευτικό" ομώνυμο της ταινίας World Trade Center του Oliver Stone, το 2006. Το ανέπτυξε η THQ και είτε σε πολλές χώρες δεν κυκλοφόρησε ποτέ, είτε κυκλοφόρησε, έλαβε αρνητικές κριτικές (δεν ήταν ακριβώς ΑΑΑ ποιότητας κιόλας) κι εξαφανίστηκε μαγικά και για πάντα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner