
Η πολυετής αναμονή έλαβε, λοιπόν, τέλος: το Nintendo Switch 2 αποκαλύφθηκε με κάθε επισημότητα σε ειδική Δικτυακή παρουσίαση και πλέον γνωρίζουμε πως θα γίνει διαθέσιμο στις 5 Ιουνίου με κόστος τα €469 (ή €509 μαζί με αντίτυπο του Mario Kart World). Πρόκειται για μία σαφώς βελτιωμένη, σημαντικά αναβαθμισμένη εκδοχή του παρόντος Switch, το οποίο βρίσκεται στα χέρια 150 εκατομμυρίων καταναλωτών παγκοσμίως - είναι λοιπόν η σημαντικότερη κυκλοφορία νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης για φέτος, έστω κι αν δεν χαρακτηρίζεται από κάτι αληθινά ξεχωριστό όπως πολλοί φίλοι της Nintendo ήλπιζαν.
Πρώτα απ' όλα... τα βασικά: ο ιαπωνικός κολοσσός δεν γνωστοποίησε αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Switch 2 - επεξεργαστής, μνήμη λειτουργίας, υποσύστημα γραφικών κλπ. - επιβεβαίωσε ωστόσο αυτά που ενδιαφέρουν τους περισσότερους καταναλωτές. Η οθόνη του νέου Switch είναι σημαντικά μεγαλύτερη, υψηλότερης ανάλυσης (1080p) και φωτεινότητας, με υποστήριξη σάρωσης 120 Hz (και με VRR). Αυτό σημαίνει πως ως συσκευή είναι μεγαλύτερη, φυσικά, αλλά παραμένει το ίδιο λεπτή και ελαφριά. Όταν είναι τοποθετημένο στην συνοδευτική επιτραπέζια βάση του (dock) το Switch 2 υποστηρίζει έως και ανάλυση 4Κ σε συμβατά games, αν και αυτό είναι σχεδόν βέβαιο πως γίνεται μέσω μηχανισμού πολλαπλασιασμού γραμμών (τον DLSS της nVidia).
To Switch 2 προσφέρει 256GB αποθηκευτικού χώρου, επεκτάσιμου με έως και 2ΤΒ πρόσθετου μέσω καρτών μνήμης microSD Express (οι οποίες είναι και ταχύτερες από τις αντίστοιχες του αρχικού Switch). Όπως είχε αναφερθεί ήδη από τον Ιανουάριο, το νέο Switch αξιοποιεί τόσο τις κάρτες games του αρχικού μοντέλου όσο και δικές του πιο γρήγορες, φέρει δε δύο θύρες USB-C - μία στο πάνω και μία στο κάτω μέρος του - οπότε μπορεί να φορτίζεται ενώ παράλληλα αξιοποιεί συγκεκριμένα περιφερειακά σχεδιασμένα γι' αυτό. Το πρώτο τέτοιο είναι μία ειδική κάμερα της Nintendo (διαθέσιμη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του συστήματος), η οποία μπορεί να συλλαμβάνει σε live video τον παίκτη και να το υλικό αυτό να αξιοποιείται σε πραγματικό χρόνο από games και apps όπως το GameChat της Nintendo.
Το νέο Switch είναι βελτιωμένο και σε άλλους τομείς: η ασύρματη διασύνδεσή του είναι ταχύτερη, ενσωματώνει το δικό του μικρόφωνο, ενώ τα χειριστήρια JoyCon2 συνδέονται μαγνητικά με το σώμα της συσκευής και προσφέρουν κατάδειξη παρόμοια με αυτήν των mouse για Η/Υ. Η φημολογία σχετικά με το πολυσυζητημένο πλήκτρο "C" αποδείχθηκε επίσης αληθινή: αυτό ενεργοποιεί λειτουργία οπτικής ή/και ακουστικής επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μέσα στα games ανάμεσα σε έως και 4 παίκτες ταυτόχρονα.
Είναι, φυσικά, πολύ νωρίς για να προβλέψει οποιοσδήποτε αν και κατά πόσο η λειτουργία α λα mouse των νέων χειριστηρίων ή η οπτικοακουστική επικοινωνία κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα αποδειχθούν αρκετά ενδιαφέρουσες στα μάτια του καταναλωτικού κοινού. Είναι, άλλωστε, κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς ακριβώς οι δημιουργοί games θα υλοποιήσουν τις λειτουργίες αυτές στο "πρώτο κύμα" τίτλων για το Switch 2. Ελπίζουμε, ωστόσο, να το κάνουν με τρόπους έξυπνους, πρωτότυπους και δημιουργικούς γιατί μόνο η καλύτερη οθόνη και η πρόσθετη επεξεργαστική δύναμη του νέου συστήματος δεν επαρκούν για να προσφέρουν την αίσθηση αληθινά "επόμενης γενιάς" ψυχαγωγίας σε σχέση με το αρχικό Switch.

Καλά όλα αυτά, αλλά τί γίνεται με τα games;
Σε επίπεδο hardware, λοιπόν, το Switch 2 είναι ευδιάκριτα μα όχι εντυπωσιακά αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του - όμως στα συστήματα της Nintendo πάντοτε είχε περισσότερη σημασία το software, όχι το hardware. Σε τί είδους games μπορεί να προσβλέπει το κοινό που ενδιαφέρεται για το Switch 2, ειδικά μάλιστα μιλώντας για τις σειρές τίτλων της ίδιας της Nintendo για τις οποίες αγοράζουν οι πιο πολλοί παίκτες τα συστήματά της; Σε αυτόν τον τομέα έχουμε, όπως όλα δείχνουν, τόσο καλά, όσο και κακά νέα, αναλόγως με τις προσδοκίες που είχε κανείς από την ιαπωνική εταιρεία εξ αρχής.
Τα καλά νέα: το Switch 2 δείχνει εξ αρχής πως θα εξελιχθεί σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης περισσότερο ισορροπημένο και συμπεριληπτικό από πλευράς ποικιλίας games σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το γεγονός ότι είναι ισχυρότερο προφανώς βοηθά, όπως βοηθά και η τεράστια επιτυχία του αρχικού Switch στα μάτια των εκδοτριών games, μικρών και μεγάλων. Περισσότερο, ωστόσο, βοηθά η φανερή πλέον πρόθεση της Nintendo να φιλοξενήσει στο νέο της σύστημα και games για κοινά ηλικιακά μεγαλύτερα και ωριμότερα - κάτι θετικό για όλους. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο φροντισμένες θα είναι οι εκδόσεις αυτών των games που απευθύνονται για ενήλικες και προϋπάρχουν σε άλλα φορμά, ναι, όμως η αλλαγή αυτή στην νοοτροπία της Nintendo είναι άκρως σημαντική.
Στην Δικτυακή παρουσίαση των Ιαπώνων, για παράδειγμα, επιδείχθηκαν πολλοί τίτλοι μεγάλων εκδοτριών που δεν θα έβρισκαν στο παρελθόν τον δρόμο τους στο Switch - συμπεριλαμβανομένων και των Elden Ring, Hades 2, Cyberpunk 2077, Street Fighter 6, Yakuza Zero: Director's Cut, Civilization VII, Split Fiction, Hogwarts Legacy, Borderlands 4 και Hitman World of Assassination. Όλα δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τα δεδομένα φορητού συστήματος διασκέδασης και είναι πρακτικά βέβαιο πως θα ακολουθήσουν περισσότερα στους επόμενους μήνες και χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο το Switch 2 εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο φορμά, αντί για τυπικό παράδειγμα συσκευής Nintendo που αγοράζεται μόνο για τα Mario ή τα Zelda.
Δεν χωρά πάντως αμφιβολία στο γεγονός ότι οι πρώτοι κάτοχοι ενός Nintendo Switch 2 θα είναι πιστοί ακόλουθοι της ιαπωνικής εταιρείας. Είναι δε σχεδόν βέβαιο πως οι πιο πολλοί από αυτούς θεωρούσαν πως, μετά από τόσα χρόνια αναμονής, θα είχαν την ευκαιρία να παίξουν έναν μικρό έστω αριθμό από τα αγαπημένα franchises της Nintendo σε αποκλειστικές νέες τους εκδόσεις. Και εδώ ξεκινούν τα κακά νέα, καθώς το Switch 2 θα συνοδεύσει στα καταστήματα στις 5 Ιουνίου μόνο ένας (1) τέτοιος τίτλος, το Mario Kart World. Ένας ακόμη, το Donkey Kong Bananza, θα κυκλοφορήσει στις 17 Ιουλίου και δύο ακόμη, τα Hyrule Warriors: Age of Imprisonment και Kirby Air Rides θα ακολουθήσουν "μέσα στο 2025". Η From Software θα προσφέρει έναν ακόμη, το The Duskbloods, το 2026... και αυτά είναι όλα τα games που έχουν ως τώρα επιβεβαιωθεί ως αποκλειστικά για το νέο σύστημα της Nintendo.
Είναι αυτά τα games αρκετά για να στηρίξουν νέο φορμά στην αγορά; Από πολλές απόψεις όχι γιατί οι πιο πολλοί καταναλωτές αγοράζουν νέα συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για να παίξουν νέα games σε αυτά. Αυτό είναι το όλο νόημα της αγοράς των πρώτων. Ναι, πολλά games του αρχικού Switch θα λειτουργούν καλύτερα στο Switch 2 λόγω της πρόσθετης δύναμης του δεύτερου. Ναι, ορισμένοι επιτυχημένοι τίτλοι του αρχικού Switch θα προσφερθούν (επί πληρωμή...) σε αναβαθμισμένες, τεχνικά αρτιότερες εκδόσεις, όπως οι Super Mario Party Jamboree, Kirby and the Forgotten Land, Legend of Zelda: Tears of the Kingdom και Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ναι, θα υπάρξουν και τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν τόσο σε Switch όσο και σε Switch 2 ταυτόχρονα, όπως π.χ. το Metroid Prime 4. Μα το νέο hardware το αγοράζει ο πιο πολύς κόσμος για νέο software, όχι για παλιό - και μόνο ένα δείγμα τέτοιου αποκλειστικού software στην πρεμιέρα νέου hardware είναι μακριά από το ιδανικό.
Βάσει των όσων έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής για το Switch 2 τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, θα πίστευε κανείς πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου συστήματος της Nintendo είναι το υψηλότερο κόστος του ή το αυξημένο κόστος των games της ίδιας της εταιρείας γι' αυτό. Και τα δύο αυτά θέματα είναι σοβαρά, προφανώς, όμως ακόμη σημαντικότερο είναι εν τέλει το θέμα της αξίας αυτής καθ' αυτής που θα κριθεί πως προσφέρει ή δεν προσφέρει το Switch 2 ως προϊόν στις 5 Ιουνίου. Γιατί, όσον αφορά στα ίδια τα games, είναι εξαιρετικά συζητήσιμο το αν όντως προσφέρει την αξία αυτή. Είναι σαφές πως το νέο Switch έχει πολλές δυνατότητες και άριστες προοπτικές, όμως όλα δείχνουν πως τον πρώτο χρόνο διαδρομής του στην αγορά οι καταναλωτές που θα το τιμήσουν δεν θα πρέπει να περιμένουν και πολλά από αυτό σε επίπεδο καινούργιων και αποκλειστικών τίτλων. Κάποιοι πιθανώς δεν θα ενοχληθούν από αυτήν την κατάσταση. Άλλοι, όμως, το αντίθετο.

Έχει η Nintendo την πολυτέλεια να... παίξει εκ τους ασφαλούς;
Καθώς το Switch 2 είναι ένα προϊόν εξελικτικό - η ίδια η Nintendo σκεπτόταν να το ονομάσει Super Nintendo Switch κάποια στιγμή - είναι σαφές ότι η εταιρεία αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο με αυτήν της την επιλογή. Η υβριδική φύση του αρχικού Switch (κατά βάση η φορητότητά του αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) λειτούργησε ως ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα όταν δεν υπήρχε στην αγορά κάτι άλλο αντίστοιχο. Εν έτει 2025, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: τα φορητά gaming PC όχι μόνο είναι σοβαρή εναλλακτική επιλογή που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και καλύτερη, αλλά από πολλές απόψεις είναι ήδη καλύτερη από το Switch 2. Οι Microsoft και Sony αναπτύσσουν, άλλωστε, τα δικά τους φορητά συστήματα, οπότε θα προσφέρουν στην Nintendo ακόμη ισχυρότερο ανταγωνισμό μελλοντικά.
Αυτό που επέλεξε να κάνει, κοινώς, η ιαπωνική εταιρεία - να προσφέρει ένα βελτιωμένο Switch που δεν έχει κανένα ευδιάκριτο και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ζητώντας μάλιστα γι' αυτό περισσότερα χρήματα - στην πράξη σημαίνει πως αποδέχεται αυτό το ρίσκο ελπίζοντας πως τα games του Switch 2 θα εξισορροπήσουν την συνολική του εικόνα στα μάτια των καταναλωτών. Αυτό μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι, μα είναι ούτως ή άλλως υπερβολικά νωρίς για προβλέψεις. Νωρίς δεν είναι, όμως, να πει κανείς πως η Δικτυακή παρουσίαση της Nintendo δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στον συγκεκριμένο τομέα: αυτό που εισπράξαμε, εν τέλει, ήταν εν πολλοίς εκδοχές από games της εταιρείας που έχουμε παίξει αρκετές φορές στο παρελθόν, απλώς τεχνικά περισσότερο φροντισμένα κι εντυπωσιακά.
Εδώ υπάρχει, φυσικά, και μία ειρωνική διάσταση βάσει των όσων έχουν συμβεί στην αγορά της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας την τελευταία πενταετία. Τα νεότερα μοντέλα PlayStation και Xbox έχουν δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν προσέφεραν στους παίκτες παρά μόνο οπτικοακουστικά καλύτερες εκδόσεις των ίδιων games που παίζουν εδώ και μία δεκαετία το λιγότερο - και δικαίως. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όλοι επαινούσαν την Nintendo για το διαφορετικό μονοπάτι που ακολούθησε, εστιάζοντας όχι στον τεχνικό τομέα των games της αλλά στο ποιοτικό gameplay και τον δείκτη ψυχαγωγίας τους συνολικά. Το να παρακολουθεί τώρα κανείς την Nintendo να "πέφτει στην ίδια παγίδα" με αυτήν στην οποία έπεσαν οι Sony και Microsoft - αλλά να μην ωθεί κιόλας τον οπτικοακουστικό τομέα των νέων games της σε επίπεδο αρκετά υψηλό για τα δεδομένα του 2025 - είναι... διασκεδαστικό και απογοητευτικό ταυτόχρονα. Εξ ου και η ειρωνεία.
Συνοψίζοντας κανείς όλα τα παραπάνω διακρίνει με ευκολία τους λόγους για τους οποίους το Nintendo Switch 2, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, προβληματίζει. Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που πριν ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά υπολείπεται άλλων στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μοιάζει υπερβολικά πολύ με τον προκάτοχό του, τα πιο πολλά games που προσφέρει βρίσκονται ήδη σε άλλα συστήματα, δεν προσφέρει δυνατότητες ή άλλα στοιχεία πρωτοποριακά και διαφορετικά, σκοπεύει δε να στηριχθεί κυρίως σε μελλοντικά αποκλειστικά games για να καταστεί ελκυστικό. Από αυτά τα games όμως έχουμε δει ως τώρα πολύ λίγα πράγματα, ωστόσο, τα οποία δεν εντυπωσιάζουν κιόλας στον βαθμό που χρειάζεται ένα νέο σύστημα που σύντομα θα έλθει στην αγορά ζητώντας ουκ ολίγα χρήματα.
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Nintendo Switch 2 είναι... "απλώς ΟΚ". Δεν θα έπρεπε όμως ένα νέο φορμά να στοχεύει εξ αρχής τόσο χαμηλά. Κάποιοι ίσως απογοητεύτηκαν γιατί - βάσει ιστορικού - περίμεναν περισσότερα από την Nintendo, ειδικά μετά από τόσο μακρόχρονη αναμονή. Ίσως, από την άλλη πλευρά, ό,τι κι αν παρουσίαζε η Nintendo να μην αποδεικνυόταν αρκετό για να ανταποκριθεί στην φημολογία και τις προσδοκίες μιας τετραετίας σχεδόν. Η Nintendo, ωστόσο, υποτίθεται πως είναι εκείνη η εταιρεία που βλέπει τον εαυτό της διαφορετικά από τις άλλες στον χώρο του gaming, εκείνη που θέλει να εκπλήσσει και να χαροποιεί με τους τίτλους της, εκείνη που δημιουργεί με γνώμονα το πώς θα προσφέρει κάτι ξεχωριστό και μη αναμενόμενο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αν αυτή η Nintendo αποφάσισε τελικά να αρκεστεί στις απλές αναβαθμίσεις hardware και στις επανεκδόσεις παλιότερων τίτλων, η απώλεια εκείνης της Nintendo δεν είναι μόνο δική της. Είναι όλων μας.